Newsflash
Interviuri

La copiii cu alergii, decizia de vaccinare trebuie cântărită prin balanța risc-beneficiu

de Dr. Alexandra GUȚĂ - ian. 31 2020
La copiii cu alergii, decizia de vaccinare trebuie cântărită prin balanța risc-beneficiu

Dr. Alexis Cochino este coordonatorul Compartimentului de reumatologie din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și medic specialist alergologie și imunologie clinică. Într-un interviu în exclusivitate pentru „Viața medicală”, doctorul Cochino detaliază tema vaccinării la grupele speciale de pacienți, respectiv cei cu boli imunologice sau cu alergii.

Alexis Cochino
Dr. Alexis Cochino

Care sunt contraindicațiile generale de vaccinare la copii?

Alergia cunoscută la vaccinul respectiv sau la o componentă a sa și infecțiile semnificative în desfășurare reprezintă contraindicații generale. Infecțiile simple nu reprezintă o contraindicație formală pentru vaccinare. La pacienții cu imunodeficiență, mai ales de tip celular sau combinată, ori la cei cu boli autoimune diagnosticate recent sau care sunt încă în desfășurare nu se recomandă administrarea de vaccinuri cu germeni vii atenuați. În România, acestea sunt: vaccinul BCG, împotriva rotavirusului, cel împotriva varicelei sau vaccinul ROR.

Este alergia la ou o contraindicație pentru vaccinarea ROR?

Un istoric de alergie severă înseamnă fie o alergie severă la o doză anterioară din același vaccin, fie la o componentă a vaccinului respectiv. Deși o parte dintre componentele vaccinului ROR nu mai sunt obținute prin cultivare pe celule embrionate de ou, în prospect se menține recomandarea de vaccinare cu prudență a copiilor cu alergie la ou. Dacă la acești copii avem, într-adevăr, o alergie de tip IgE mediată (reacție de hipersensibilitate de tip I), atunci trebuie să cântărim riscurile și beneficiile. Nu vorbesc despre copiii cărora le apar doar două-trei macule eritematoase pruriginoase după ce mănâncă ou, ci despre evenimente severe, cu angioedem, disfonie, dispnee sau tulburarea stării de conștiență.

Cum poate fi cântărită balanța risc-beneficiu în cazul acestor copii?

Trebuie cântărit beneficiul față de risc la fiecare copil în parte și ținând cont de situația epidemiologică a țării în care acesta trăiește. Dacă hotărâm că beneficiile sunt mai mari decât riscurile, vaccinul trebuie administrat în spital, sub supraveghere medicală minimum patru ore de la administrare, iar echipa medicală trebuie să fie pregătită pentru tratamentul unui posibil șoc anafilactic.

Imunitatea copiilor – o preocupare pentru părinți

Părinții ar putea să își dea seama că micuții au o problemă cu imunitatea?

Bolile autoimune au manifestări în funcție de organul atins. Dacă este vorba despre un atac împotriva articulațiilor, vor avea articulații calde, dureroase. Dacă este vorba despre un atac împotriva pielii, vor avea manifestări cutanate etc. La copiii cu deficit imun, deci cu scăderea imunității, semnele pe care părinții le pot observa sunt infecțiile severe, prelungite sau cu microbi „ciudați”, care nu ar trebui să dea infecții la un copil cu un sistem imunitar normal.

alergieÎn ultimul timp s-a discutat despre „lacuna imunologică” a bebelușilor. Când are loc aceasta și ce măsuri ar trebui luate?

Perioada de lacună imunologică a sugarului este reală. Ea se desfășoară între vârsta de patru și șase luni, cu aproximație. În această perioadă, anticorpii primiți transplacentar de la mamă scad sub nivelul protector și tot atunci sugarul începe să îi producă pe ai săi în cantități rezonabile. Părinții, în această perioadă, ar fi bine să nu își expună copiii la infecții, să nu meargă la mall sau alte spații închise și supraaglomerate. Dacă vor să iasă din casă, pot alege parcurile sau pădurea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe