Newsflash
Interviuri

Mă bucur că am rămas

de Alexandra NISTOROIU - ian. 7 2015
 Mă bucur că am rămas

Dr. Dan Blăguţiu visa să devină specialist în chirurgie cardiovasculară, până când, în timpul unor stagii de practică efectuate în Franţa în vacanţele de vară din anii studenţiei, a înţeles că locul lui este în ATI. A făcut rezidenţiatul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Aici şi-a cunoscut soţia, în filtrul sălii de operaţie. Ea se pregătea să devină chirurg. Acum lucrează împreună, la Spitalul Orăşenesc Luduş.

 

 

 

   Cu ce probleme se confruntă un specialist ATI în România?
   – Lipsa fondurilor, în primul rând. În special legat de materiale, dar şi salariul contează destul de mult. În al doilea rând, este o lipsă de organizare a întregii activităţii: şi la nivel de ATI, şi legătura cu alte secţii. Dar totul pleacă de la bani, nu există materiale, fie nu sunt anumite echipamente de care ar fi nevoie sau nu sunt disponibile în cantitatea necesară. De exemplu, ventilatoare. Pe cine ventilezi dacă nu ai suficiente ventilatoare? În jurul acestei probleme se învârte totul. Sunt mai mulţi centri de putere, în special în clinicile mai mari. Eu acum sunt într-un spital mai mic, e mai uşor de organizat, într-un spital mai mare sunt mai mulţi medici mari, nu neapărat şefi, dar sunt şefii indirecţi. Ei au prioritate la echipamente. Nu doar după logica bolnavului, ci câteodată şi după logica ierarhică. Teoretic, sunt nişte criterii, dar la noi se aplică şi regula: cel mai mare decide că bolnavul lui are prioritate. La asta mă refer prin dezorganizare. Ai nevoie de resurse, şi apoi de-o politică prin care să le foloseşti corect.

 

   S-au îmbunătăţit lucrurile în specialitate de când există un program naţional pentru ATI?
   – Da, simt că este mai bine. E loc de mult mai bine, dar nu mai e cum era în timpul rezidenţiatului. La noi la spital încă nu au ajuns fondurile. Sunt nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească spitalul, în primul rând să fie cu serviciu de gardă, cu medic 24 de ore. La noi, există un fel de serviciu de gardă: medicii sunt plătiţi prin PFA ca să facă gardă. E un spital de categoria 4. Se face şi la noi dosarul pentru a intra în program, sper că vom beneficia şi noi.

 

   De ce aţi ales ATI?
   – Îţi dă un anumit fel de-a înţelege lucrurile şi bolnavii, fiziopatologic înţelegi o grămadă de boli. Asta mă atrage, este un fel de reţetă pentru toată patologia, vezi realitatea, tratezi imediat, se poate jongla foarte mult, totul e foarte logic. Dacă gândeşti şi ai cu ce să lucrezi, poţi să faci foarte multe tratamente fără ca neapărat să ştii cauza exactă. Am văzut că asta mi se potriveşte, simt că m-am născut pentru asta. N-am ştiut de la început. Ca student, am lucrat în Franţa. Voiam să mă fac chirurg cardiovascular. Am început la cardiologie, după care m-au trimis la operaţii pe inimă. Profesorul de cardiologie îl cunoştea pe şeful clinicii de anestezie de la chirurgia cardiovasculară. Şi am ajuns să văd operaţia de la capătul bolnavului. M-a lăsat să intubez, din anul II de facultate. Am văzut toate monitorizările, toate cateterele care se puneau şi mi-am dat seama că eu, de fapt, mă uitam foarte mult la monitoarele bolnavului, că îmi place treaba asta, o înţeleg şi că mă interesează mai mult decât chirurgia.

 

   V-aţi gândit să vă întoarceţi să lucraţi în Franţa?
   – Da, m-am gândit. Mi s-a şi propus, dar am ales România. Vă daţi seama că nu financiar, nici pragmatic, dar mă bucur sincer că am rămas.

 

   Cum funcţionează relaţia dintre îngrijirea prespital şi asistenţa spitalicească?
   – În acest moment, există o discrepanţă mare între ce înseamnă serviciu mobil de urgenţă şi restul spitalului. SMURD este un serviciu bun, cu mai multe fonduri decât celelalte, este bine pus la punct, ei fac tot ce trebuie ca să aducă bolnavul până la spital, dar, dincolo de asta, nu se poate ocupa aproape nicio specialitate suficient de bine de bolnavii care ajung la UPU. Sunt depăşiţi. Din cauza lipsei personalului, a fondurilor, a spaţiilor de primire a bolnavilor.

 

   Cum comunicaţi cu medicii chirurgi din spital?
   – La noi, comunicarea este foarte bună, dar n-am trăit acelaşi lucru în spitalul din Târgu Mureş. Acolo existau tot felul de presiuni. De exemplu, există anumite probleme medicale ce pot pune probleme în timpul anesteziei şi al operaţiei şi după, cum ar fi un astm decompensat. El trebuie tratat un pic şi înainte de operaţie. O zi, două, dacă se poate temporiza intervenţia. Un flutter, în mod normal, la operaţie cronică, trebuie tratat înainte de operaţie, nu în paralel cu anestezia să faci şi încărcare cu antiaritmic. Acestea sunt probleme care, după anestezie, pot să omoare bolnavul sau să îi crească zilele de spitalizare. Sunt lucruri care ţin de siguranţa pacientului, de corectitudinea tratamentului.

 

   Există suficiente oportunităţi în ţară pentru pregătirea specialiştilor în ATI?
   – Da, în general. Excepţia ar fi partea de ecografie în reanimare. În specialitatea noastră, sunt de făcut câteva lucruri de bază: să vezi cum bate inima, dacă este lichid în pleură. Un curs de ecografie de urgenţă, nu pentru diagnostice complexe, nu prea există la noi.

 

   Vă întâlniţi cu soţia şi în sala de operaţii?
   – Da, eu sunt singurul anestezist pe chirurgie generală, deci, când operează, sunt anestezistul ei. În rezidenţiat, încercam să ne punem gărzi împreună, ne vedeam câte cinci minute. Acum, având copil, căutăm să ne punem gărzi separat. Mai povestim pe drum când mergem la spital, la întoarcere, ne mai vedem în spital. Mă bucur că lucrăm în acelaşi domeniu, nu ştiu dacă te poate înţelege la fel cineva din afara medicinii.

 

   Ce v-a făcut să optaţi pentru spitalul din Luduş?
   – În primul rând, pentru copil e mai bine, avem ceva mai mult timp decât am fi avut la un spital de urgenţă. La fel de important, profesional, aici se poate organiza altfel activitatea, am avut mai multă deschidere. În spitalul mare, ne trezeam că vedeam bolnavul prima dată înainte cu o oră de operaţie – de fapt, schimbai cinci cuvinte şi-apoi făceai anestezia. Nu cred că e corect. Nu mă refer la urgenţe, ci la operaţiile programate. Acolo altfel nu se putea, că, dacă amânai bolnavul o zi, nu mai găseai loc în program, erau programate alte intervenţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe