Newsflash
Interviuri

Managementul menopauzei, abordare personalizată

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 30 2022
Managementul menopauzei,  abordare personalizată

O abordare medicală corespunzătoare poate readuce bucuria de a trăi viaţa din plin chiar și la menopauză. Una dintre soluţii o reprezintă terapia de substituţie hormonală, explică dr. Roxana Viașu.

296707382_297069339280787_5195411419669045478_n

Care sunt cele mai frecvente simptome prezentate de pacientele aflate la menopauză?

Bufeurile, schimbările de dispoziţie și oboseala. Uscăciunea vaginală este o altă problemă frecvent întâlnită. Nivelul hormonilor-cheie – estrogenul, progesteronul și testosteronul – începe să scadă odată cu instalarea menopauzei, afectând în mod specific creierul, pielea, inima, funcţiile urinare, oasele și zona genitală.

Ce opţiuni terapeutice există?

Pacientele trebuie să apeleze la tratamente individualizate, concepute special pentru fiecare dintre ele, pe baza analizelor amănunţite, prin studierea atentă a istoricului medical de către specialist, iar ulterior, după începerea tratamentului, prin monitorizarea permanentă a stării de sănătate a pacientei.

Fiecare experienţă este unică, fiecare corp reacţionează diferit, iar rezultatele și riscurile trebuie luate în considerare de la început. Atât timp cât se acţionează individualizat, pe baza investigaţiilor, dacă se constată că nu există contraindicaţii medicale, riscurile sunt minime.

Doze, formulări, timp de administrare

În ce constă terapia de substituţie hormonală personalizată?

Experienţa îndelungată în această zonă de tratament pentru femeile ajunse la menopauză îmi demonstrează că tratamentele de substituţie hormonală prescrise pacientelor nu seamănă unul cu celălalt.

În timp ce rezultatul este același, adică tratarea celor mai acute simptome ale menopauzei, modul de administrare a tratamentului este 100% individualizat. Personalizarea tratamentului este necesară pentru a identifica cele mai potrivite tipuri, doze, formulări și, nu în ultimul rând, perioada de timp în care pacientei i se administrează tratamentul, precum și stabilirea intervalelor de reevaluare.

Când se recomandă terapia de substituţie

Terapia este indicată tuturor femeilor la menopauză?

Se recomandă terapia hormonală pentru femeile care se confruntă cu bufeuri moderate și severe sau alte simptome vasomotorii, femeilor aflate la menopauză cu vârsta până la 50 de ani și celor aflate în primii 5 ani după 50 ani, care nu au factori de risc evidenţiaţi pentru leziuni ateromatoase instalate. De asemenea, este recomandată atunci când sunt prezente simptome genitourinare.

Menopauza este o etapă firească din viaţa unei femei, însă fiecare experienţă este unică. În timp ce unele observă că menstruaţia a dispărut fără să provoace mari schimbări, altele se confruntă cu simptome pe termen lung, care sunt extrem de greu de suportat.

Acestea au impact asupra sănătăţii fizice și psihice, făcând dificil de realizat chiar și cele mai banale activităţi zilnice. Recomand tuturor acelor femei care se confruntă cu simptome severe să ia în calcul terapia de substituţie hormonală, pentru că în astfel de cazuri poate fi cea mai bună opţiune.

Cum evaluăm eficacitatea tratamentului?

Rezultatul final putem spune că este același: o creștere a calităţii vieţii, o stare de sănătate generală mai bună, un tonus vizibil mai bun.

Ce tipuri de tratament de substituţie hormonală există?

Spre exemplu, în cazul pacientelor care au în antecedente histerectomia totală, se va recomanda o variantă de tratament care presupune suplimentarea cu estrogen.

Terapia cu estrogen/progesteron/progestin este cel mai frecvent utilizată pentru femeile care nu au probleme de sănătate sau care nu au suferit intervenţii chirurgicale pe uter sau ovare. Suplimentarea cu estrogen și progesteron diminuează riscul de cancer al endometrului, dar și restul simptomelor menopauzei.

Când ar trebui începută terapia de substituţie hormonală?

Se apreciază că la femeia în menopauză naturală vârsta optimă de administrare a terapiei hormonale este între 50 și 59 de ani, unde riscul absolut este mic. Cu cât terapia se iniţiază mai aproape de debutul menopauzei, cu atât rezultatele sunt mai bune.

Soluţii pentru atrofia vaginală

Ce soluţii există pentru atrofia vaginală?

Mai mult de jumătate dintre femeile ajunse la menopauză se confruntă cu atrofia vaginală, care le afectează activităţile cotidiene, viaţa intimă și le predispune totodată la o serie de infecţii vaginale.

Tratamentul vaginal poate fi pe bază de preparate vaginale, precum ovule cu biohormoni, prin terapie personalizată, precum și prin administrarea de vitamine (C și E), acid hialuronic, lactobacili.

La ce interval este recomandat controlul ginecologic pacientelor aflate în proces de substituţie hormonală?

Odată menopauza instalată, vizitele la ginecolog trebuie să continue cu regularitate.

Dacă în urma investigaţiilor amănunţite, medicul specialist decide că tratamentul de substituţie hormonală este cea mai bună soluţie pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și prevenirea unor afecţiuni, ca osteoporoza, atunci pacienta primește un plan de tratament individualizat.

Oprirea tratamentului hormonal se va face lent, prin scăderea dozelor. Pacientelor care intră în proces de substituţie hormonală le recomand controlul ginecologic o dată la șase luni sau la nevoie.

Preparatele pe bază de plante pentru ameliorarea simptomelor menopauzei: pro sau contra?

Este adevărat că există multe remedii naturiste, care promit ameliorarea simptomelor menopauzei. La fel cum există remedii naturiste pentru multe alte afecţiuni. Ca medic, pentru femeile care se confruntă cu simptomele menopauzei, recomand în primul rând un consult ginecologic și o discuţie deschisă cu specialistul, pe baza unor analize medicale și a unei evaluări amănunţite. Dacă pacienta decide să se „trateze” cu diverse produse naturiste, suplimente și așa mai departe, este decizia ei.

Însă, dacă înainte de orice, ajunge în cabinetul medicului pentru a primi un tratament adecvat, pentru a pune întrebări sau a cere recomandări, inclusiv în ceea ce privește administrarea sau nu a unor preparate pe bază de plante, atunci simptomele menopauzei vor fi gestionate corespunzător. Ceea ce recomand, înainte de orice, tuturor femeilor ajunse la menopauză este să încerce să facă schimbări în stilul de viaţă: să renunţe la fumat, dacă este cazul, să doarmă suficient, să își adapteze dieta și să facă mișcare.

Citiți și: Părinţii sunt parte importantă din echipa medicală a copiilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe