Newsflash
Interviuri

Medic voluntar în Zâna Merciluță: „Întâlnim copii care nu au văzut niciodată o periuță de dinți”

de Florentina Ionescu - iul. 3 2020
Medic voluntar în Zâna Merciluță: „Întâlnim copii care nu au văzut niciodată o periuță de dinți”

Am stat de vorbă recent cu dr. Asma Battah, medic voluntar în inițiativa Zâna Merciluță, despre ce înseamnă să lucrezi într-un cabinet stomatologic mobil.

Dr. Asma Battah, medic specialist pedodont, este coordonatoarea echipei de pedodonție a Clinicilor Dentare Dr. Leahu și managerul clinicii de stomatologie pediatrică Academia Spațială Dr. Leahu.

Dr Asma Battah

Până să apară pandemia de COVID-19 în România, medicul pedodont pleca, o dată la două săptămâni, cu caravana mobilă prin țară, ducând-o astfel pe Zâna Merciluță în toate comunitățile de copii care au nevoie de ea.

V-ar putea interesa și: Zâna Merciluţă, calea către dinţișorii sănătoși

Zâna Merciluță este primul cabinet stomatologic mobil care i-a ajutat pe copiii din zonele defavorizate și pe cei din Institutul Oncologic București (IOB). Asma Battah este cel mai vechi medic voluntar al proiectului comunitar care a reușit, în timp, să convingă aproape o sută de medici stomatologi să se alăture Zânei Merciluță.

În ce zone/județe ale țării ați fost cu Zâna Merciluță, primul cabinet stomatologic mobil din țară?

Zâna Merciluță este primul cabinet stomatologic mobil care străbate țara în lung și în lat, într-un program de voluntariat ce-și propune să-i ajute pe copiii cu probleme dentare, pe copiii din medii defavorizate, de la sate, pe copiii care nu au văzut în viața lor un medic stomatolog pentru că pe o rază de câțiva kilometri de zona în care locuiesc nu există niciun cabinet. Inițiativa a pornind văzând problemele copiilor de la Institutul Oncologic București (IOB). M-am alăturat în 2016, a fost o decizie imediată atunci când am auzit despre proiect și când am văzut că se caută medici voluntari. Până acum, am fost în Mureș, Iași, Delta Dunării, Ialomița, Vaslui, Dolj, Dâmbovița, Prahova. În general, alegem zonele cele mai sărace și cu cele mai îndepărtate cabinete, practic îi alegem pe copiii care au șanse mici la sănătatea dentară. Am reușit să ne reîntoarcem în câteva dintre regiuni pentru a vedea evoluția copiilor și am constatat că erau mai îngrijiți, mai preocupați de igiena dentară, că se spălau pe dinți, iar evoluția dinților era, în general, mult mai bună.

Câți medici stomatologi au fost implicați în caravana Zâna Merciluță? Cum recrutați medicii voluntari care să trateze copiii?

Am pornit în proiect doar doi medici stomatologi, iar acum ne apropiem de o sută. Mare parte dintre „zâne” fac parte din echipa pe care o coordonez, dar ni s-au alăturat și medici care au dorit să vină în proiect din simpla dorință de a face bine.

Zana Merciluta-Asma Battah
Cabinet stomatologic mobil

 

Câți copii au beneficiat de serviciile oferite de acest cabinet stomatologic mobil?

Din raportul anului 2019, avem înregistrați 1.124 de copii cărora li s-au efectuat 3.900 de intervenții în 8.190 de ore de către 35 de medici voluntari. Sunt sate unde am văzut și 100 de copii într-o zi și, în altele, 20, aceasta doar pentru că atâția copii erau în sat și împrejur.

Care au fost reacțiile părinților referitor la acțiunea coordonată de dv.?

Atât copiii, cât și părinții au primit inițiativa noastră în egală măsură cu emoții și cu entuziasm, dar zicem noi, cu deschidere. Ca idee, mulți dintre copiii pe care îi întâlnim nu au văzut niciodată o periuță de dinți. Ce să mai vorbim despre spălat sau mers la stomatolog? Pentru mulți este o raritate, sunt lăsați în grija bunicilor, rudelor. Nici familia nu este educată în spiritul respectării igienei. De aici mixul de reacții și sentimente. Într-unul dintre sate, dintre puținii copii care au fost la stomatolog, un băiețel mi-a povestit de ce nu a mai mers el la stomatologul din sat – „De mizerie”. Și eu: „Păi cum, de mizerie? Nu se echipa ca noi?” „Nuuu, voi aveți mănuși și mască. Când am fost eu, în scuipătoare erau dinți scoși”. În astfel de situații, vizita noastră este o rază de lumină în viața copiilor.

Cum arată o zi din viața unui medic stomatolog implicat în tot ceea ce înseamnă caravana Zâna Merciluță?

Pentru medicii voluntari, activitatea de zi cu zi din clinică se îmbină cu acțiunile de voluntariat. Ne desfășurăm activitatea absolut normal ca medici stomatologi, iar periodic intervin deplasările. Sau, dacă nu plecăm la sat, mergem la Institutul Oncologic din București, însă cu valiza, tratându-i pe copiii care sunt între ședințele de chimioterapie sau care sunt în remisie. Există și momente când, dacă nu ajungem la institut, mergem la școlile mărginașe din București și facem prevenție, îi învățăm pe copii despre dinți și cum să îi spele corect.

Când sunt deplasări, efortul este mai mare, însă este estompat de bucuria de pe chipul copiilor. Ne trezim cam la 4-5 dimineața pentru plecare și avem, de cele mai multe ori, sute de kilometri până ajungem în județul respectiv. La destinație, începem cu pregătirea cabinetului mobil, dezinfectarea lui și cablarea la o o sursă de energie. În interiorul școlii, amenajăm scaunul portabil și valiza pentru efectuarea periajelor. După aranjarea echipamentelor, începem întotdeauna prin a povesti despre importanța dinților și ce facem cu ei, de ce este așa mare nevoie să avem grija ca ei să rămână sănătoși, iar copiii ascultă cu mare interes și entuziasm. După partea de poveste, ne împărțim în echipe de medic-asistent și începem să îi tratăm. Avem zile în care, pentru a trata până la ultimul copil, terminăm la 19.00, chiar și la 22.00.

Despre provocările cu care s-au confruntat medicii voluntari din inițiativa Zâna Merciluță, de-a lungul anilor, puteți citi mai multe în articolul Caravanele medicale, imaginea sănătăţii din mediul rural.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe