Newsflash
Interviuri

Minim invazivitatea, viitorul în chirurgia cardiovasculară

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 13 2017
Minim invazivitatea, viitorul în chirurgia cardiovasculară

Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară organizează, la Poiana Brașov, în perioada 19–22 octombrie, cel de-al 13-lea Congres național de chirurgie cardiovasculară. La această manifestare științifică sunt așteptate aproximativ 400 de persoane din țară și străinătate, medici, asistenți, tehnicieni din diferite specialități medicale și invitați ai mai multor firme medicale importante. Dr. Viorel Goleanu, președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV), în avanpremiera congresului, prezintă câteva dintre problemele acestei specialități, noutățile momentului și câteva elemente legate de congresul de anul acesta.

 

 

     Chirurgia cardiovasculară este o specialitate cu multe nevoi. Cu ce probleme vă confruntați în activitatea dv.?
     – Principalele probleme cu care ne confruntăm în specialitatea de chirurgie cardiovasculară sunt următoarele: subfinanțarea, necesitatea creșterii fondurilor alocate și a numărului centrelor de chirurgie vasculară și încadrarea cu personal competent și suficient. Ar mai fi și pregătirea corespunzătoare, atât numeric, cât și calitativ a viitorilor medici specialiști și păstrarea lor în țară. În acest sens, un lucru foarte important este modificarea curriculei de pregătire a medicilor rezidenți de specialitate. Un alt element important pentru viitor este dezvoltarea unor importante nuclee de cercetare în domeniul chirurgiei cardiovasculare. Trebuie urmărită dezvoltarea celor existente cu specialiști cu inclinații clare spre acest domeniu, precum și apariția altor centre noi.

     În ce sens considerați că ar trebui modificată curricula de rezidențiat?
     – Avem o curriculă de rezidențiat neschimbată de 20 de ani. Este complet depășită. Eu fac parte din Comisia de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătății și împreună cu colegii mei am hotărât și suntem în curs de a schimba această curriculă, astfel încât rezidenții să facă anumite proceduri, iar când au terminat rezidențiatul să aibă o hârtie în care apare tipul și numărul procedurilor pe care le-au efectuat, așa cum se face în toate țările civilizate.

     În chirurgia cardiacă pediatrică cum stau lucrurile?
     – Pentru că am făcut mulți ani chirurgie cardiacă, pot spune că vorbesc în cunoștință de cauză. Chirurgia pediatrică trebuie în mod obligatoriu dezvoltată în România. Ea necesită pe lângă competență și mult devotament. Chirurgia cardiacă pediatrică impune obligatoriu o dotare materială și umană de cel mai înalt nivel. În acest domeniu, costurile sunt mult mai mari față de cele din chirurgia cardiacă a adultului, dar aduc satisfacții morale deosebite. În prezent, sunt prea puține centre de chirurgie cardiacă pediatrică cu adresabilitate extrem de mare, motiv pentru care o mare parte din pacienții pediatrici ajung să fie operați în străinătate cu costuri foarte mari. Chirurgia cardiovasculară, fie ea pentru adulți sau copii, este într-un progres continuu, susținut și de o legătură mai strânsă cu alte specialități: terapie intensivă, cardiologie, boli infecțioase, imagistică, dar și cu marii producători de tehnologie în specialitatea noastră.

     Care sunt complicațiile care vă dau cele mai mari bătăi de cap în activitatea dv.?
     – În chirurgia cardiovasculară, infecțiile sunt complicații dintre cele mai grave și mai greu de manageriat. Ca și în alte chirurgii, infecțiile se pot produce cu orice fel de germeni. Ideal este să le prevenim prin măsuri riguroase, care să fie aplicate în toate etapele pe care le parcurge pacientul de la internare, la actul operator, îngrijirea în ATI și până la externare. Dacă apar însă, trebuie aplicate măsurile binecunoscute, imediate, eficiente, de identificare a germenilor, evidențiere a sensibilității, antibioticoterapia țintită asociată cu celelalte proceduri complementare (chirurgicale, creșterea imunității etc.).

     În ultimul timp s-au dezvoltat noi metode de intervenție în chirurgia cardiacă. Ce ne puteți spune despre ele?
     – În chirurgia cardiacă, progresul tehnologiilor medicale a favorizat apariția chirurgiei minim invazive în bolile valvulare, coronariene. De asemenea, sistemele de asistare ventriculară devin din ce în ce mai performante, începând să reprezinte destinația finală pentru pacienții care nu mai ajung la transplantul cardiac. Printre metodele de pionierat introduse în ultimul timp în chirurgia cardiacă, regăsim valvele transcateter – implantate la nivel aortic, mitral, tricuspidian –, chirurgia minim invazivă cu căi de abord diferite și în creștere ca număr și localizare, sistemele de asistare ventriculară, care încep să devină pentru unii pacienți destinația finală și nu numai o punte spre transplantul cardiac, endografturile aortice cu diferite destinații, tratamentul intervențional al tulburărilor de ritm, modalitățile imagistice din ce în ce mai diferite și performante. De reținut că finalul este același, dar modalitățile sunt diferite. În cazul chirurgiei minim invazive, inciziile sunt mai mici, sângerarea la fel, pacientul pleacă mai repede acasă, dar costurile sunt mai mari. Intervențiile prin chirurgia clasică încă sunt cele mai prezente, proporția fiind de aproximativ 90%.

     Pentru revascularizarea miocardică, de exemplu, ce este de preferat: angioplastie sau bypass?
     – Cardiopatia ischemică poate fi tratată pe lângă tratamentul medicamentos clasic prin revascularizarea miocardică intervențională – în principal prin implementarea de stenturi – și pe cale chirurgicală. Cele două modalități au indicații bine stabilite, nu se exclud, ci sunt complementare, fiecare având avantaje și dezavantaje, referindu-mă în special la raportul eficiență medicală, costuri, perioada de spitalizare.

     Congresul se apropie cu pași repezi. Care sunt principalele teme care se vor discuta anul acesta și ce invitați aveți?
     – Vor fi abordate subiecte din patologia clasică – valvulară, coronariană, cardiopatii congenitale, disecția de aortă, endocardita infecțioasă, imagistica –, dar și elemente de noutate în implantarea de valve transcateter, chirurgia minim invazivă, dispozitive de asistare ventriculară, stentgrafturi aortice, tratamentul intervențional al tulburărilor de ritm. Printre participanți vor fi specialiști din chirurgia cardiovasculară, anestezie și terapie intensivă, cardiologie, boli infecțioase, circulație extracorporală, medicină internă, medici de familie, medici rezidenți și studenți din toate centrele universitare de medicină din țară, dar și specialiști de prestigiu din Franța, Germania, Israel, Argentina, Republica Moldova. Printre personalitățile de renume prezente la congres îi menționez pe Jacob Lavee (Israel), Șerban Mihăileanu (Franța), Véronique Couetil (Franța), Andreas Baumann (Germania).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe