Newsflash
Interviuri

Multe românce cred că ginecologul se ocupă doar de nașteri

de Florentina Ionescu - feb. 17 2023
Multe românce cred că ginecologul se ocupă doar de nașteri

Imaginea medicului ginecolog în România este simplificată, spune dr. Romina Sima. În plus, trebuie întărită ideea de evaluări periodice şi prevenţie, pentru a menţine sănătatea ginecologică a femeii.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Medic primar Obstetrică-Ginecologie la Maternitatea
    Bucur
  • Șef de lucrări Obstetrică-Ginecologie la Universitatea de
    Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
  • Arii de expertiză: ultrasonografie în obstetrică-ginecologie,
    histeroscopie, laparoscopie ginecologică,
    colposcopie, management sanitar
  • Oferă consultaţii și la Enayati Medical City
romina-sima
Dr. Romina Sima

 

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin (99%) sunt asociate cu o infecţie cu o tulpină de HPV cu risc oncogen înalt. Virusul este unul extrem de des întâlnit, care se transmite prin contact sexual. Mesajele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la luna ianuarie, dedicată conștientizării asupra cancerului de col uterin, s-au axat în 2023 pe trei direcţii:

1) Informare – femeile au fost îndemnate să afle mai multe informaţii despre HPV și despre cancerul de col uterin; 
2) Screening – OMS subliniază că screeningul pentru cancerul de col uterin începe, de regulă, la vârsta de 30 de ani, iar testarea se repetă periodic; 
3) Vaccinare – vaccinul împotriva HPV se administrează în mai multe doze și este recomandat fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani.

Care este atitudinea pacientelor dv. legat de prevenirea cancerului de col uterin?

Atitudinea pacientelor referitoare la prevenţia cancerului de col uterin este influenţată foarte mult de gradul de educaţie al pacientelor. Pacientele tinere, cu studii superioare sau medii, ştiu despre prevenţie prin testul Babeş-Papanicolau. Dar, din păcate, sunt şi tinere din medii sociale defavorizate care nu au auzit despre acest subiect.

La pacientele vârstnice neglijarea prevenţiei este dată de ideea că absenţa simptomelor înseamnă sănătate. De asemenea, sunt şi paciente foarte conştiincioase la orice vârstă.

Care sunt întrebările pe care vi le adresează pacientele cel mai des în privinţa infecţiei cu HPV?

Unele dintre cele mai frecvente întrebări sunt „De unde am luat HPV?”, „De ce partenerul nu are simptome?”. După ce se informează pe internet, în general, se panichează, deoarece află că HPV este cauza cancerului de col uterin. Discuţia purtată apoi este foarte amplă, deoarece nu toate tulpinile HPV sunt oncogene. Totuși, multe paciente au leziuni preneoplazice la momentul diagnosticului de HPV.

Daţi-ne câteva exemple de mituri pe care le auziţi la pacientele dvs. referitor la HPV.

Multe dintre paciente consideră că dacă nu au simptome ginecologice, ele nu pot avea HPV sau cancer de col uterin.

Sunt stupefiate când, la o evaluare de rutină, este identificat HPV sau au deja leziuni macroscopice la nivelul colului.

Cum încercaţi să combateţi aceste mituri?

Aceste mituri pot fi combătute, la modul general, doar dacă pacientele au parte de educaţie sanitară. Aceasta este important să fie făcută de medicul de familie sau în şcoli. La nivel individual, fiecare pacientă primeşte o explicaţie în concordanţă cu diagnosticul propriu şi situaţia particulară în care se află.

Rolul esenţial al medicului de familie

Când vorbim despre vaccinarea împotriva HPV, care este atitudinea mamelor care aleg să vină cu fiicele la cabinetul dv.?

Din păcate, sunt foarte puţine paciente care aleg să îşi vaccineze fiicele anti-HPV. Aici un rol esenţial îl are medicul de familie, deoarece prin intermediul acestuia, fiicele pot fi incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Imunizarea se face în cabinetul medicului de familie. La ginecolog, mamele, de obicei, întreabă dacă ar trebui să fie de acord cu vaccinarea fiicelor împotriva HPV.

Aţi avut mame-model care şi-au adus fiicele la medicul ginecolog? Aveţi multe exemple de „aşa da”?

Sunt mame-model care relatează că şi-au vaccinat fiicele anti-HPV. Într-o notă optimistă, vreau să spun că sunt din ce în ce mai multe mame care au un astfel de comportament. Dar nu am posibilitatea să efectuez o statistică amplă, la nivel naţional, pe această temă.

Cât de mult s-a schimbat atitudinea femeilor în ceea ce priveşte adresabilitatea la medicul ginecolog?

Pacientele vin în două situaţii la medicul ginecolog. Fie examinare de rutină – şi atunci nu au reţineri în a relata istoricul medical şi ginecologic.

Cea de-a doua situaţie este când vin preocupate că au anumite simptome, mai uşoare sau mai grave. Și atunci, de teama diagnosticului, povestesc ce le-a determinat să vină la consult.

Cum este perceput medicul ginecolog în România?

În România, multe femei consideră că ginecologul se ocupă doar de nașteri. Trebuie întărită ideea de evaluări periodice şi prevenţie, pentru a menţine o stare de sănătate ginecologică a femeii.

Această evaluare nu este valabilă doar în sarcină sau doar în perioada fertilă. Se face şi în menopauză sau la femeile care nu sunt gravide.

Cancerul de col uterin poate fi fatal

Aţi avut paciente cu cancer de col uterin? Care au fost cele mai dificile cazuri?

De-a lungul timpului, am avut cancere de col în diferite stadii. Evoluţia este, aşa cum descrie şi literatura, în funcţie de stadiul bolii – favorabilă în stadii incipiente. Acum îmi vin în minte două cazuri foarte grave din care putem trage concluzia ce importante sunt prevenţia şi consultul periodic.

Primul caz este reprezentat de o pacientă de 43 de ani, care a fost adusă de ambulanţă la camera de gardă în cursul nopţii pentru o secreţie vaginală foarte abundentă.

Era o pacientă caşectică, ce avea în jur de 40 de kilograme. Secreţia vaginală era, de fapt, o fistulă vezico-vaginală determinată de cancer de col uterin în stadiu avansat.

Pacienta nu avusese un consult ginecologic în ultimii zece ani, de la ultima naştere. Avea patru naşteri şi îşi creştea singură cei patru copii. Aceasta mergea uneori la farmacie pentru a cumpăra ovule pentru [a trata acea] secreţie.

Și celălalt exemplu?

Cel de-al doilea caz este reprezentat de o pacientă de 38 de ani care a venit la spital pentru naştere. Nu a efectuat niciun consult ginecologic pe durata sarcinii sau în ultimii 19 ani.

Ea mai avusese o naştere în urmă cu 19 ani. La naşterea actuală s-a diagnosticat și un cancer de col într-un stadiu avansat. Din nefericire, la un an de la naştere, sora cea mare, în vârstă de 20 ani, îşi creştea singură surioara de 1 an. Cancerul de col a fost fatal pentru mama lor. De aceea este importantă prevenţia.

Citiți și: Chirurgia robotică, o soluţie curată și rapidă în Urologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe