Newsflash
Interviuri

Neconcordanţele între planul din birou şi situaţia din teren fac regula în România

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 10 2014
Neconcordanţele între planul din birou şi situaţia din teren fac regula în România

Congresul Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP), ajuns la a şaptea ediţie, se desfăşoară anul acesta în comun cu cursul regional al Societăţii Europene de Ortopedie Pediatrică (EPOS), în perioada 12–15 noiembrie, la Bucureşti. Prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Maria Sklodowska Curie“, spune că prezenţa la congres va fi masivă, practic toţi membrii asociaţiei vor participa, alături de medici din alte specialităţi înrudite, rezidenţi, studenţi. Printre conferenţiari sunt şi invitaţi din SUA, Israel, Republica Moldova. Cursul EPOS va fi susţinut de cinci lectori din staff-ul societăţii.

 

 

– Ce tematică are congresul de anul acesta?
Sunt două teme mari, scolioza idiopatică şi paraliziile cerebrale, plus o secţiune varia. Am ales în primul rând scolioza idiopatică pentru că la ora actuală în România trăim perioada în care, din diverse motive, pacienţii nu se prezintă la momentul oportun pentru intervenţie operatorie. Scolioza idiopatică este diagnosticată tardiv şi, în acelaşi timp, ne creează şi mari dificultăţi terapeutice.

 

– Care ar fi cauza prezentării tardive?
În primul rând, lipsa de educaţie în familie şi la şcoală a pacienţilor, lipsa de preocupare a părinţilor sau consulturile şcolare care se nu fac. Nu aş vrea să exclud nici medicii, pentru că nu-i depistează la timp.

Program practicat după ureche

– Când ar trebui depistaţi copiii cu scolioză idiopatică?
În mod normal, la vârsta de 8–10 ani. Atunci debutează această afecţiune, iniţial printr-o atitudine scoliotică, adică o deformare a coloanei vertebrale în plan coronar, care nu depăşeşte zece grade. Când depăşeşte zece grade, deja devine o scolioză idiopatică. Ea trebuie tratată corect în teritoriu până la o deviaţie a unghiului Cobb de 40 de grade. În faza iniţială, pacientul trebuie să facă tratament recuperator, cultură fizică medicală şi balneofizioterapie, la peste 20 de grade să poarte un corset, iar când ajunge la 40 de grade, trebuie să fie luat în evidenţă la un centru chirurgical în care se fac intervenţii operatorii pentru această afecţiune.

 

– Şi dacă nu parcurge toate aceste etape?
Orice tergiversare peste 55–60 de grade face ca deformările să devină aşa de mari încât chiar să producă modificări la nivelul plămânilor, al inimii, iar intervenţia operatorie să devină foarte dificilă şi riscurile extrem de mari.

 – Ce se întâmplă cu programul de screening conceput pentru această afecţiune?

Într-adevăr, există un program naţional de screening şcolar în România, dar a fost practicat după ureche, în anu­mite centre-pilot,  nu a fost extins niciodată la nivel naţional.

 

– De ce?
Pentru că nu este compatibil cu sistemul de organizare, cu legislaţia existentă şi normele de utilizare în spital. Nu se cunosc aceste realităţi. A fost neconcordanţă între conceptul pus pe hârtie şi realitatea din teren. Ca atare, noi acum vrem să avem o discuţie în cadrul acestui congres despre modul cum trebuie să-şi aducă fiecare judeţ, cu reprezentanţii pe care îi are, contribuţia pentru ca în cooperare şi colaborare cu me­dicii de familie sau medicii şcolari, acolo unde sunt, să poată să depisteze precoce aceste afecţiuni, care să poată fi tra­tate, până la 40 de grade, în judeţ, iar după aceea pacienţii să fie trimişi în centrele unde se operează: Iaşi, Constanţa, Bucureşti. Dacă se tratează la momentul oportun, costurile sunt foarte scăzute, în raport cu costurile pentru intervenţiile operatorii.

 

– Şi a doua temă ce va fi discutată?
Este vorba despre paraliziile cerebrale. Dorim să creăm o concordanţă de idei între noi şi cei care fac recuperarea, în privinţa intervenţiilor operatorii, a tehnicilor care se utilizează, profilaxiei unor complicaţii grave ca urmare a lipsei unei intervenţii operatorii minime făcute la momentul oportun.

Specialitate desfiinţată prin dezinteres

În  2006, specialitatea Ortopedie pediatrică a fost desfiinţată prin ordin de ministru. Cum a influenţat respectiva măsură acest domeniu medical?
Desfiinţarea specialităţii a redus mult activitatea şi calitatea actului medical în acest sector. Multe centre care au reuşit să îşi păstreze nivelul practic s-au sufocat sub numărul mare de pacienţi. Timp de şase ani nu s-au mai format cadre în acest domeniu, în condiţiile în care oricum exista un deficit major. Într-o oarecare măsură, am încercat să anihilăm această lipsă de personal prin eforturi susţinute, număr mare de consultaţii şi de intervenţii. Cu toate acestea, mulţi pacienţi încă trebuie să stea în aşteptare pe o listă care uneori depăşeşte un an.

  – Cum de aţi permis dumneavoastră, profesioniştii din sistem, să se întâmple acest lucru?

  La momentul desfiinţării, exista o organizaţie profesio­nală care ne reprezenta, însă, din păcate, a fost complet dezinteresată de acest aspect, nu a făcut nimic pentru a apăra interesele specialităţii noastre. În aceste condiţii, am intervenit noi, cei care am înfiinţat ARTOP, pentru a ne apăra drepturile, deoarece această specialitate există de mai bine de 100 de ani în România. În urmă cu trei ani am reuşit reînfiinţarea ei, iar după o tergiversare de un an – că aşa suntem noi obişnuiţi – au apărut şi medici tineri care să îmbrăţişeze această meserie. Deja avem două serii a câte 20 de medici rezidenţi pe care îi pregătim în centrele mari din ţară. Sunt câteva centre care au capacitatea şi competenţa de a pregăti tineri rezidenţi, care după cinci-şase ani pot ajunge specialişti. În acest fel vom putea detensiona puţin numărul mare de consultaţii care se dau în anumite centre, asigurând o asistenţă medicală de calitate în fiecare judeţ.

Deficit mare de medici

– Acum câţi specialişti mai sunteţi şi ce necesar ar fi la nivelul întregii ţări?
Practicanţi cu titlul de ortopezi pediatri sunt vreo 20, iar chirurgi şi ortopezi pediatri în jur de 40–50. În total, suntem vreo 60–70 de specialişti distribuiţi în cele câteva centre din ţară: două centre în Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie“ şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“) şi câte unul la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ Iaşi, la cel de la Constanţa şi cel de la Braşov. În mod normal ar trebui să fie opt, cel mult zece centre mari şi un corp de specialişti care să nu depăşească 200 de membri. Dacă ar exista cel puţin doi medici în fiecare reşedinţă de judeţ, iar în anumite centre ar exista un grup de medici ortopezi care să poată asigura un regim de gardă, atunci spitalele universitare nu ar mai fi atât de aglomerate, iar asistenţa medicală ar creşte în calitate. 

 

– Cum vedeţi rezolvată problema pentru centrele unde nu există ortopezi pediatri?
Din păcate, avem şi asemenea centre, de exemplu Giurgiu, Alexandria. La Slatina există unul singur, şi exemplele sunt multe. Activitatea acestor centre trebuie preluată de alte judeţe limitrofe sau de aşa-zise spitale cu regim de gardă sau regionale. Noi suntem gata ca în decurs de doi ani să putem trimite în zonele respective medici de ortopedie pediatrică care să-şi continue pregătirea la noi, dar în acelaşi timp să desfăşoare şi activitate în acele centre, unde medicii sunt insuficienţi sau unde nu există niciun medic.

 

Vă referiţi la rezidenţii în ani mai mari?
Exact. Medicii care sunt bine apreciaţi de noi aici şi au ajuns în anul trei sau patru pot merge în centre unde există un singur medic şi îşi continuă activitatea sub controlul şi îndrumarea lui. În cazuri de excepţie, pentru cei care sunt foarte buni, îi vom trimite chiar şi acolo unde nu există medic şi vor ţine legătura cu noi periodic. Astfel putem asigura asistenţa medicală de urgenţă.

Screening pentru displazia de şoldSunteţi unul dintre militanţii pentru un program naţional de screening pentru displazia de dezvoltare a şoldului. În ce stadiu se mai află această iniţiativă?

În sfârşit, cei de la Ministerul Sănătăţii au decis să facă un prim pas pentru implementarea acestui program. Deja au trimis în teritoriu un formular, în baza căruia vom putea afla situaţia reală din fiecare judeţ, în ce priveşte numărul de medici neonatologi care ar trebui să facă acest screening. După aceea se poate întocmi un program naţional real, pe baza resurselor umane existente, iar în funcţie de asta se va aloca şi o anumită sumă de bani. Avem promisiunea ministrului sănătăţii că va face tot posibilul ca acest program să se deruleze, pentru că ne va ajuta să facem economii de 80% din cheltuielile cu tratamentul acestor copii. Ei vor fi diagnosticaţi acolo unde s-au născut, în secţiile de neonatologie, în cele trei zile în care stau acolo, şi după aceea cei care vor fi găsiţi bolnavi vor primi tratament, iar în trei luni vor fi vindecaţi. Este un program de mare utilitate. În zece zile vom colecta toate datele, vom analiza situaţia, vom realiza un program şi după aceea ne vom prezenta cu situaţia foarte exactă la ministrul sănătăţii pentru – şi sper că aşa va fi – a-şi da acceptul.

 

   Costă mult tratamentul pentru un adult cu această boală?
   Cheltuielile depăşesc 24.000 de euro pe an.

 

   Ce frecvenţă au aceste cazuri în România?
   Nu avem un registru complet, dar după ce vom avea acest program naţional vom şti exact situaţia în fiecare judeţ, în fiecare centru şi la nivel naţional. Momentan, luând ca referinţă perioada anilor 1960–1962, când s-a făcut o estimare efectivă, din care rezultă o frecvenţă de aproximativ 2% din copiii născuţi în fiecare an. Sunt cam 400 de cazuri noi în fiecare an.

Centru naţional pentru tumorile maligne

 

   Tumorile maligne osoase sunt tot mai frecvente, inclusiv în rândul copiilor. Credeţi că ar fi nevoie de centre specializate doar pe aceste afecţiuni?
   Sigur că da. În domeniul ortopediei pediatrice există o serie de afecţiuni maligne care ar trebui să fie tratate într-o secţie specială destinată doar acestei specialităţi – chirurgia tumorilor osoase maligne. În unele oraşe din străinătate, în special în ţările vestice dezvoltate, sunt centre naţionale oncologice pentru copii, în care se tratează toate afecţiunile canceroase. Aşa trebuie să fie şi la noi. Un asemenea centru trebuie să aibă secţii de oncologie care să trateze preoperator sau postoperator cu citostatice, centre de chirurgie oncologică ortopedică, abdominală sau toracică, de radioterapie şi câteva secţii auxiliare care să cuprindă psihoterapie, imagistică, reeducare sau recuperare. La ora aceasta, la noi în ţară este o dramă să te îmbolnăveşti de o asemenea boală, este o suferinţă majoră care afectează întreaga familie.

 

   – În prezent, unde se tratează aceşti copii?
   În toate spitalele amintite mai sus. Tratăm această patologie la copiii cu vârsta  între zero şi 18 ani, o patologie extrem de grea şi de dificilă. Ar fi bine să existe un centru naţional şi, de ce nu, şi centre zonale: unul pentru Moldova de exemplu, unul pentru Transilvania şi unul în partea de sud. Şi atunci când sunt probleme, comunicarea şi cooperarea acestor centre pot rezolva problemele.


Inovaţii în alungirea în focarul de pseudartroză

 

   – Aveţi multe intervenţii inovatoare în domeniul ortopediei pediatrice. Ce mai pregătiţi?
  În primul rând, aş vrea să ridicăm centrele din judeţ, mai întâi să le populăm cu medici bine pregătiţi. După aceea, să furnizăm în teritoriu, prin personalul pe care îl avem, intervenţii operatorii până la nivelul opt, pe o scară de la unu la zece.

 

   – Vă referiţi la medicii de aici, de la „M. S. Curie“?
  Da, personalul pe care îl conduc la „Marie Curie“. Vreau să spun că pentru noi ar fi simplu să trimitem pe cineva de exem­­plu la Slobozia, o săptămână. Personalul medical de acolo să strângă zece pacienţi sau 20, pe care să-i opereze îm­­pre­ună cu medicul trimis de noi. Ei vor face un progres, iar me­dicul nostru îşi va face un bilanţ, după care va reveni în centru, va mai solicita câteva intervenţii pe care trebuie să le facă şi în felul acesta vom implementa şi la nivelul oraşului Slobozia câteva intervenţii noi şi de amploare care pot fi făcute acolo.

 

   Vreo invenţie mai aveţi în lucru?
   Ceea ce ne preocupă acum, pe noi, colectivul de la clinica pe care o conduc, este punerea în aplicare a unei metode inovatoare prin care să asigurăm, minim invaziv, alungirea în focarul de pseudartroză. Conceptul există, totul este aranjat, de acum inginerii se ocupă de proiectarea dispozitivului. Era o tehnică inimaginabilă în urmă cu zece ani, totul se face pe cale endoscopică, printr-o incizie de 2–3 cm. Se va face o endoscopie intracanalară. Deocamdată, implanturile se vor face experimental – un experiment din acesta nu va depăşi valoarea de 10.000 de euro –, iar intervenţia operatorie va însuma o valoare pe care o va calcula Institutul de cercetări. Ne-am bucura dacă MS sau CNAS ar suporta această sumă. Dacă nu, anumite intervenţii, probabil, le vom face cu ajutorul sponsorilor sau, dacă pacientul poate suporta cheltuiala, cu banii lui. Mă lupt de doi ani pentru realizarea acestui concept. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe