Newsflash
Interviuri

Nimic nu se compară cu mulţumirea unui copil

de Alexandra NISTOROIU - sept. 16 2014
Nimic nu se compară cu mulţumirea unui copil

Din ce în ce mai mulţi medici tineri caută să plece în străinătate. Nu mai surprinde pe nimeni, e starea „normală“ a lucrurilor. Surpriza vine când un absolvent de medicină spune că nici nu ia în calcul să plece din ţară, pentru că se simte prea ataşat de casă. Cu atât mai mult când alege să profeseze într-un domeniu greu, ca al urgenţelor pediatrice. Dr. Dana Avram este unul dintre medicii care s-au decis să surprindă astfel. Specialist pediatru, este de doi ani angajată în compartimentul de profil al unităţii de primiri urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi se consideră norocoasă că are această slujbă. Aflată din martie în concediu de îngrijire a copilului, tânărul medic ne-a povestit despre specificul specialităţii sale.

 

 

– Prin ce diferă lucrul cu un pacient copil faţă de tratarea unui adult?
– Imediat după facultate, am lucrat ca medic generalist, tot în urgenţă, şi pot face diferenţa în cunoştinţă de cauză. E mult mai frumos să lucrezi cu un copil, răspunsul pe care ţi-l dă la ceea ce faci, la tratament, la dragostea pe care i-o acorzi, este de zece ori mai mare decât mulţumirea pe care ţi-o aduce un adult. Un zâmbet, ochişorii care i se luminează când este bine... E ceva mai mult. Acesta este farmecul pediatriei, motiv pentru care am şi ales specialitatea. Îmi place foarte mult. Ceilalţi o privesc doar ca pe o specialitate dificilă. Cum şi este, într-adevăr, pentru că pacientul nu poate să exprime ce suferinţă are, dar se recompensează rapid, în jumătate de oră, dacă îl reechilibrezi hidroelectrolitic, şi zâmbetul lui e suficient.

 

Părintele crede că ştie mai bine

 

– În ce măsură trebuie să fie pediatrul un educator în relaţia cu părintele?
– Părinţii se împart în două categorii. Cel care se informează de pe internet şi are impresia că ştie toate tratamentele, toate patologiile, îţi pune nenumărate întrebări, pare că ştie tot, dar, de fapt, este adesea orientat greşit. Şi poate fi foarte greu să îl convingi că tu ai dreptate şi că nu este o afecţiune respiratorie gravă sau o enterocolită cum crede el. El citeşte pe internet că modificarea unor parametri într-o hemoleucogramă poate să fie încadrată ca leucemie. Trebuie să încerci să îi explici că nu e cazul. Uneori te-ascultă, alteori nu. Părinţii din a doua categorie sunt cei care nu sunt informaţi, care te ascultă, înţeleg şi încearcă să respecte ceea ce spui tu: ca dietă, ca mod de viaţă. Cu aceştia poţi colabora mai bine, deşi uneori au un nivel de educaţie mai scăzut. Unii chiar acordă mai puţin timp copilului, dar se adresează medicului cu o mai mare încredere, te-ascultă. Lucrând în paralel şi în ambulatoriu, şi în mediul privat, am avut ocazia să cunosc destul de bine ambele categorii de părinţi.
– În comunicarea cu părinţii, vă loviţi de mituri, de idei preconcepute?
– E greu de colaborat cu părintele care întotdeauna crede că ştie mai mult decât medicul: cum să îşi educe copilul, ce să-i dea să mănânce. Iar dacă tu îi spui că unui sugar nu trebuie să îi introducă făinos mai repede de şapte luni sau că nu e nevoie să suplimenteze fierul în primele luni de viaţă, el se va informa şi vine şi te mai întreabă o dată, de două ori, de trei ori, până începi cumva să îl convingi. Nu cred că există un părinte care să îţi accepte întotdeauna sfaturile în totalitate. Poate doar cei dezinteresaţi sau puţinii care au încredere oarbă în sfaturile medicului.

 

„Îl tratezi, pur şi simplu“

 

 Tot părintele este şi cel care trebuie să îşi pregătească copilul pentru vizita la medic.
– Da, dar nu întotdeauna se întâmplă asta. În ambulatoriu, mai des. În urgenţă, nu prea. Uneori, vin cu copiii foarte murdari, neîngrijiţi. Nouă ni se adresează şi cei foarte săraci, care poate nu au medic de familie. Vin şi copii care nici măcar nu sunt înregistraţi pe lista vreunui medic. Vin părinţi dezinteresaţi, din toate categoriile sociale. Ştiu că acolo vor fi consultaţi, vor primi o schemă de tratament şi revin de cele mai multe ori tot acolo. Ceea ce complică mult activitatea celui care lucrează în urgenţe, pentru că nu poţi să refuzi să revezi un copil pe care l-ai văzut poate cu trei zile în urmă. El nu mai este o urgenţă, dar, neavând unde să meargă, mama ni se adresează tot nouă.
– În aceste cazuri, presupun că nu există niciun istoric medical, documente.
– Da, ei nu sunt preluaţi la un medic de familie, nu sunt vaccinaţi, uneori părinţii nu ştiu să spună nici măcar greutatea la naştere, ce să mai întrebăm de scorul Apgar? Îl tratezi, pur şi simplu, pentru patologia acută, nu ştii dacă a mai avut infecţii, dacă a mai fost internat, poate spune mama că a mai fost cândva în spital, dar nu ştie să spună ce diagnostic, ce tratament a primit.

 

Tot felul de probleme

 

 – Cât de des vă confruntaţi cu situaţii în care părintele administrează medicamente copilului fără a apela la sfatul medicului?
– Frecvent. Ei administrează terapia care aud că a funcţionat la o prietenă, la o vecină. Îi dau copilului un antibiotic pentru că prietenei i-a mers bine cu acel antibiotic. Mulţi nu ştiu că la copil medicaţia se calculează pe kilogram corp şi, doar pentru că vecina a dat 5 ml de analgezic fiului ei, îi dau şi celui de un an tot 5 ml, deşi nu are aceeaşi greutate şi apar tot felul de probleme.
– Cum colaboraţi cu ceilalţi specialişti din oraş?
– Din păcate, este foarte complicat, pentru că, în afară de neuropsihiatrie pediatrică, nu există celelalte specialităţi de profil pediatric. Dacă doreşti un consult chirurgical, nu ai la dispoziţie decât un chirurg de chirurgie generală. Nu există neurolog pediatru, nici diabetolog pediatru, nici cardiolog pediatru. Când am suspiciunea unei afecţiuni grave, unei patologii care presupune intervenţia unei alte ramuri a pediatriei, orientez copilul spre un centru universitar.

 

Aş lucra la valorile din medicină

 

   – Aveţi toate dotările necesare la unitatea de primire urgenţe?
   – Unitatea a fost renovată şi extinsă anul trecut. Pediatria a primit şi ea un mini-compartiment. Până atunci lucram în acelaşi regim cu adulţii, în aceleaşi încăperi, doar că era o oarecare despărţire. În acest moment există posibilitatea ca un caz grav să fie primit, să fie reţinut şi apoi redirecţionat. Copilul foarte grav, la limita de supravieţuire, va fi reechilibrat în UPU, i se va acorda primul ajutor, iar, după aceea, va fi trimis către un centru universitar, spre o unitate de primiri urgenţe din Târgu Mureş sau din Cluj.
   – Dacă aţi fi ministrul sănătăţii pentru o zi, ce-aţi face pentru pediatrie?
   – Nu ştiu dacă aş face ceva special pentru domeniul meu. Aş vrea să nu se mai spună zilnic doar lucruri rele despre medici. Eu cred că există şi medici care fac lucruri bune. Chiar dacă nu sunt profesori universitari. Putem fi şi oameni. Aş lucra la acest capitol al moralităţii, la stimularea în sens pozitiv a medicului. Consider că medicul trebuie să fie un om în adevăratul sens al cuvântului şi, în acelaşi timp, că medicii ar trebui priviţi altfel în societate. Fiecare poate greşi, dar mediatizarea greşelilor medicilor este negativă. Aş lucra la valorile din medicină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe