Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ Iaşi asigură asistenţă pediatrică pentru un milion şi jumătate de copii din toate judeţele Moldovei. Dl dr. Valentin Munteanu, managerul unităţii, ne oferă detalii despre aparatura performantă achiziţionată recent. Un interviu acordat dlui Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 "> Oameni de calitate şi aparatură performantă - Viața Medicală
Interviuri

Oameni de calitate şi aparatură performantă

de Dumitru ŞERBAN - aug. 27 2012
Oameni de calitate şi aparatură performantă

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ Iaşi asigură asistenţă pediatrică pentru un milion şi jumătate de copii din toate judeţele Moldovei. Dl dr. Valentin Munteanu, managerul unităţii, ne oferă detalii despre aparatura performantă achiziţionată recent. Un interviu acordat dlui Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 

   Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ Iaşi este cea mai mare unitate de profil din ţară ca număr de paturi – 652, deserveşte un areal populaţional de aproximativ patru milioane de locuitori din toate judeţele Moldovei şi asigură asistenţă pediatrică pentru aproximativ 1,5 milioane de copii. Are o vechime de 42 de ani, este un spital monobloc, cu opt etaje, şi are 16 secţii. În cadrul acestei unităţi spitaliceşti îşi desfăşoară activitatea 1.250 de persoane, din care 200 de medici şi 600 de asistente medicale. Cu toate acestea, dl dr. Valentin Munteanu, managerul unităţii, susţine că „avem un deficit de aproximativ 250 de angajaţi, cu pregătire diversă – medici, asistente în primul rând. Spitalul nostru nu este doar cel mai mare spital pentru copii din ţară, ci şi o unitate performantă, dovadă că preşedinţii celor două societăţi care guvernează viaţa (medicală) a pediatriei româneşti – Societatea Română de Pediatrie şi Societatea Română de Chirurgie Pediatrică – sunt din spitalul nostru. Este vorba despre dl prof. dr. Marin Burlea, respectiv dl prof. dr. Gavril Aprodu. Suntem, deci, un spital care funcţionează şi ca un far în ceea ce priveşte calitatea actului pediatric medical în România“.
   Imediat după ce am aflat aceste date despre trecutul şi prezentul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ Iaşi, i-am solicitat managerului să puncteze – concret şi pragmatic – detalii despre achiziţiile făcute în ultimii ani în vederea unei bune desfăşurări a muncii în unitatea pe care o coordonează.

 
   Cărei instituţii îi este subordonat spitalul?
   – În urma procesului de descentralizare, în 2010, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, împreună cu alte cinci spitale.
   Ce ne puteţi spune despre ultimele investiţii din spitalul pe care-l coordonaţi?
   – Ca să poţi face calitate în medicină, ai nevoie în primul rând de oameni foarte bine pregătiţi şi care muncesc cu drag, sunt dedicaţi muncii lor; în al doilea rând, ai nevoie de aparatură şi tehnică medicală. Fără să îndeplineşti aceste două condiţii, nu poţi face calitate în medicină. Noi, din păcate, stăm destul de prost la dotări. În cei doi ani şi jumătate de când sunt manager, am încercat ca, alături de cei care ne coordonează în momentul acesta, Ministerul Sănă­tăţii şi Consiliul Judeţean Iaşi, să achiziţionăm cât mai multe aparate şi tehnică medicală. Am reuşit o per­for­manţă în acest domeniu, respectiv achiziţionarea unui computer tomo­graf, un echipament la care toţi colegii mei au visat ani la rând. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut, după ce ministrul sănătăţii de atunci, dl Cseke Attila, în urma unei vizite la Iaşi şi a unei discuţii pe care am avut-o, a prezentării argumen­telor pri­vind necesitatea achiziţionării unui com­puter tomograf, în două săptă­mâni a aprobat finanţarea pentru acest aparat, extrem de util având în vedere că în spital funcţio­nează o secţie de oncologie, trei de chirurgie, una de neurochirurgie, alături de unitatea de primiri urgenţe. Nu poţi să vorbeşti despre onco­logie, despre tumori fără un computer tomograf. La fel, nu poţi să vorbeşti despre tratamentul politraumei fără să ai CT.
   Cât a costat acest aparat?
  – În jur de 400.000 de euro, 95% din cost fiind asigurat de MS, iar 5% de Consiliul Judeţean, prin cofinanţare. Tot anul trecut, am reuşit să achiziţionăm aparatură pentru blocul operator şi pentru cele două servicii de terapie intensivă. Am cumpărat şapte monitoare de funcţii vitale şi finanţarea a venit din donaţii de la bănci sau de la persoane fizice. De asemenea, am achiziţionat, cu finanţare de la MS şi de la CJ Iaşi, un aparat de ventilaţie mecanică şi un electrocauter performant pentru blocul operator, un aparat pentru monitorizarea saturaţiei cerebrale în oxigen, pentru copilul politraumatizat. Sunt investiţii importante, care au costat în jur de 300.000 de euro. În acest an, tot cu fonduri private, provenite din organizarea unui spectacol caritabil de către Clubul Rotary şi un grup de studenţi masteranzi de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, am reuşit să ne dotăm cu un cistoscop, aparat extrem de important în tratarea malformaţiilor aparatului urinar la copii. Valoarea lui este de aproximativ 5.000 de euro şi, în urmă cu o lună de zile, a intrat în dotarea spitalului nostru.
   Am aflat că, săptămâna trecută, spitalul pe care îl conduceţi a achiziţionat un alt aparat destul de important. Oferiţi-ne, vă rog, mai multe detalii.
   – Aşa este, s-a reuşit achiziţionarea unui ecocardiograf, un aparat performant în valoare de 40.000 de euro, iar finanţarea, de această dată, a fost făcută de CJ Iaşi. În spitalul nostru funcţionează o secţie de cardiologie pediatrică, singura din Moldova, cu 25 de paturi, şi aici ajung copii cu afecţiuni cardiace severe. Pentru un diagnostic corect şi un tratament adecvat este necesară ecografia cardiacă. În urmă cu aproximativ zece ani, a fost achiziţionat de Universitatea de Medicină şi Farmacie şi dat în folosinţă un asemenea ecocardiograf, dar, din păcate, în urmă cu câteva luni, acesta s-a defectat. Reparaţia lui ar fi costat peste 20.000 de euro. De aceea, am hotărât să investim într-un aparat nou. Proiectul nostru a trecut în plenul Consiliului Judeţean şi am primit finanţarea. Deja s-a făcut trainingul prin firma care a câştigat licitaţia şi, de săptămâna aceasta, eco­cardiograful va intra în funcţiune. De el vor beneficia nu numai copiii din secţia de cardiologie, ci şi cei din secţiile de terapie intensivă – pediatrică, respectiv chirurgicală. Aparatul serveşte şi copiilor din alte secţii care se internează pentru alte afecţiuni, dar au şi probleme cardiace conexe. Pe acest ecocardiograf vor lucra medicii din secţia de cardiologie pediatrică, fie cei din secţia clinică 1, pe care o are cardiologia. Sunt patru medici pregătiţi să lucreze la acest aparat.
   Să conchidem. Cum a evoluat practica medicală la Iaşi? Acum douăzeci de ani nu puteam vorbi despre toate aceste aparate pe care le-aţi amintit. Şi, iată, evoluţii majore într-un timp… rezonabil. Cum vedeţi dumneavoastră lucrurile?
   – Din păcate, la noi, lucrurile se mişcă mult mai încet decât la nivel mondial şi, cu cât trece timpul şi medicina românească nu performează, cu atât acest decalaj între calitatea actului medical de la noi şi cel din ţările dezvoltate se accentuează. Eu sper din toată inima ca noua lege a sănătăţii să intre cât mai curând în vigoare şi ca atunci lucrurile să se mişte şi în medicina românească. Pentru că se simte nevoia unui concept novator, necesitatea unui alt mod de lucru, atât în medicina primară, cât şi în spitalele din România. Eu sunt optimist, pentru că am avut marele noroc să lucrez cu actualul ministru al sănătăţii, dl dr. Vasile Cepoi, care a fost preşedintele consiliului de administraţie în spitalul pe care-l coordonez şi am învăţat foarte multe în ceea ce priveşte managementul de la dsa. Îi mulţumesc pe această cale, este un om capabil, are o gândire novatoare şi sunt convins că demersurile din ultima vreme – de finalizare a proiectului de reformă a sănătăţii, apoi şi cele de implementare a noii legi – vor fi de un real succes.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe