Newsflash
Interviuri

Pacientul român modern este informat, dar mai greu de tratat

de Demostene ŞOFRON - iun. 3 2022
Pacientul român modern este informat, dar mai greu de tratat

Accelerarea ritmului de muncă și problemele sociale au condus la creșterea anxietăţii în rândul populaţiei, iar acest fapt explică frecventele afecţiuni digestive funcţionale, explică prof. dr. Andrada Seicean, medic primar Gastroenterologie și Medicină internă.

AndradaS1

Accelerarea ritmului de muncă și problemele sociale au condus, fără îndoială, la creșterea anxietăţii în rândul populaţiei, iar acest fapt explică frecventele afecţiuni digestive funcţionale. Un rol în acest sens l-a avut însă și schimbarea obiceiurilor culinare ale oamenilor, consideră prof. dr. Andrada Seicean, medic primar Gastroenterologie și Medicină internă.

Carte de vizită:

  • șef secţie Gastroenterologie la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca din 2016;
  • domeniile de interes vizează endoscopia digestivă intervenţională, ecoendoscopia diagnostică și terapeutică, pancreatologia, bolile inflamatorii intestinale, oncologia;
  • a publicat șapte cărţi la edituri naţionale; capitole de cercetare în Gastroenterologie și Medicină internă.

Care sunt avantajele și riscurile ecografiei cu substanţă de contrast?

Reprezintă un pas înainte în evaluarea sonografică a organismului uman. Examinarea este sigură, reacţiile adverse la substanţa de contrast sunt rare și puţine. Dezavantajul este reprezentat de faptul că substanţa de contrast se distruge într-un timp scurt sub acţiunea ultrasunetelor, astfel că examinarea poate dura între un minut și trei minute, în funcţie de substanţa de contrast folosită.

Există numeroase aplicaţii ale acestei metode în patologia abdominală, începând cu examinarea leziunilor hepatice, continuând cu examinarea splinei, a pancreasului și, nu în ultimul rând, cu aprecierea vascularizaţiei intestinale. Metoda este, de asemenea, avantajoasă deoarece nu expune pacientul la iradiere, așa cum se întâmplă în cazul tomografiei computerizate. În plus, costurile procedurii sunt acceptabile.

Aţi realizat în peste 20 de ani de activitate medicală mai mult de 10.000 de examinări ecoendoscopice. Care sunt cele mai importante aspecte ale metodei?

Ecoendoscopia este un domeniu fascinant deoarece îmbină examinarea endoscopică și semiologia ecografică. Are avantajul de a realiza examinarea din interiorul tubului digestiv, evitând aerul de la nivel intestinal, care reprezintă un obstacol pentru ultrasunete atunci când ecografia se realizează transabdominal. De asemenea, permite accesul în mediastinul pacientului și în retroperitoneu, facilitând astfel abordarea precisă și minim invazivă a patologiei mediastinale și bilio-pancreatice, teritorii care sunt dificil de abordat prin alte proceduri imagistice.

Ecoendoscopia permite ghidarea biopsiilor și realizarea de procedee terapeutice complexe. Examinarea ecoendoscopică este nelipsită din arsenalul paraclinic al patologiei pancreatice, reprezentând un adevărat progres încă din momentul apariţiei sale, la începutul anilor 1990.

O altă noutate o constituie anastomozele ghidate ecoendoscopic.

Este un domeniu nou și de interes pentru tratamentul paleativ al obstrucţiilor gastroduodenale maligne, dar și pentru realizarea drenajului biliar în situaţiile în care alte metode endoscopice nu pot fi realizate. Deși la ora actuală tehnicile acestor anastomoze realizate ecoendoscopic sunt încă în curs de standardizare, consider că în viitor vor reprezenta o soluţie valoroasă pentru evitarea intervenţiilor chirurgicale paleative la pacienţii oncologici fragili.

Noi tratamente în cancerul pancreatic

Cancerul de pancreas este în continuare o boală devastatoare. Care sunt noutăţile în materie de tratamente ale acestuia?

Din fericire, există noi chimioterapice care au dat rezultate superioare în creșterea supravieţuirii acestor pacienţi. Folosim tot mai mult chimioterapia neoadjuvantă la tumorile avansate local, cu rezultate încurajatoare. Nu în ultimul rând, sunt în curs numeroase cercetări asupra imunoterapiei pasive, îndreptată împotriva diferitelor căi de semnalizare intracelulară sau împotriva matricei stromei extracelulare, care se știe că este deosebit de abundentă în cancerul de pancreas și, probabil, reprezintă motivul răspunsului limitat la chimioterapice.

Este motivul pentru care se încearcă crearea unei distrugeri a stromei, asociată cu o creștere a vascularizaţiei locale, ceea ce ar favoriza eliberarea mai abundentă a chimioterapicelor citotoxice la nivel intratumoral. Rezultatele se lasă încă așteptate, studiile iniţiale încurajatoare au fost confirmate doar la o mică proporţie de pacienţi cu instabilitatea microsateliţilor.

Chimioterapia personalizată?

Este o altă posibilitate, în funcţie de profilul mutaţiilor genetice pentru fiecare pacient în parte. Se știe, studiind genomul uman la pacienţii cu cancer de pancreas, că variabilitatea genetică a acestora este foarte mare, mutaţiile sunt foarte diferite de la un pacient la altul și probabil aceasta este o altă explicaţie a eficienţei limitate a chimioterapiei aplicate conform protocoalelor actuale.

Pacienţi mai greu de tratat

Faţă de anul începerii activităţii dv., cum este pacientul român de astăzi?

Multe s-au schimbat de la momentul când am absolvit facultatea. Pe de o parte, sistemul medical s-a îmbunătăţit, nu se poate compara ceea ce există azi cu anii 1990. Azi avem pacienţi care au fost vindecaţi de unul sau chiar două cancere, ceea ce nu se întâmpla în urmă cu 30 de ani. Sigur, s-a schimbat și profilul îmbolnăvirii pacienţilor din România, probabil din cauza modificării obiceiurilor culinare. De aici și numărul crescut de persoane cu boli inflamatorii intestinale.

Au apărut noi medicamente împotriva hepatitelor B și C, rezultatul fiind o reducere a numărului de pacienţi cu ciroze decompensate. Din păcate, accelerarea ritmului de muncă și problemele sociale au condus, fără îndoială, la creșterea anxietăţii în rândul populaţiei, fapt care explică frecventele afecţiuni digestive funcţionale.

În același timp, văd pacientul român mult mai bine „pregătit”, cu date luate mai mult de pe Google...

Nu cred că este un lucru nefast ca pacientul să cunoască boala de care suferă și să știe ce-l așteaptă. Internetul poate furniza informaţii valoroase. Sigur că trebuie filtrată sursa informării, iar informaţia trebuie ulterior verificată la medicul de familie sau de altă specialitate. Chiar dacă pentru noi, medicii, este uneori dificil să facem faţă avalanșei de întrebări din partea pacientului, tot mai multe, trebuie să recunosc. Cred însă că este un avantaj faptul că populaţia poate afla ușor și repede informaţiile medicale dorite.

Ce noutăţi aduce a noua ediţie a Congresului European de Ultrasono­grafie Endoscopică din 2-3 iunie?

Mă bucur că am reușit să fim gazda Congresului European de Ecoendoscopie, manifestare știinţifică de prestigiu, organizată o dată la doi ani. Organizăm congresul după Moscova, Torino, Edinburgh, Lyon, Istanbul. Într-un format hibrid, atât fizic, cât și online, vom concentra conferinţe și demonstraţii practice transmise în direct din patologia digestivă evaluată prin ecoendoscopie.

Utilizând aparatură și instrumentar de ultimă oră din domeniul ecoendoscopiei, experţii europeni și cei români vor realiza examinări diag­nostice și terapeutice cu scopul de a crește calitatea acestor proceduri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe