Newsflash
Interviuri

Prevenirea efectelor îmbătrânirii și dermatologia corectivă - Interviu cu dr. Bogdan-Dimitrie Niculae

de Dr. Raluca BULEA - oct. 12 2018
Prevenirea efectelor îmbătrânirii și dermatologia corectivă - Interviu cu dr. Bogdan-Dimitrie Niculae
Preocuparea legată de aspectul fizic și de încetinirea instalării modificărilor specifice îmbătrânirii face ca din ce în ce mai multe persoane să solicite serviciile cabinetelor de medicină estetică. Gama de intervenții disponibile este și ea variată, la fel și echipamentele tehnice aflate la dispoziția specialiștilor. Conferința de medicină anti-aging, dermatologie corectivă și medicină estetică, organizată de Asociația de Medicină Anti-Aging (AMAA) la Poiana Brașov, în perioada 19–21 octombrie, vine în întâmpinarea nevoii de informare a practicanților din acest domeniu. Dr. Bogdan-Dimitrie Niculae, președintele AMAA, vorbește despre subiectele abordate, dar și despre elementele de noutate prezentate în conferință. 
 
– Când trebuie să înceapă o persoană tratamentele anti-aging și cât este de greu să i se ofere mereu tratamente de ultimă generație?
– Tratamentele anti-aging și, mai nou, cele în dermatologia corectivă trebuie să prevină și să corecteze cât mai repede efectele îmbătrânirii, pentru că este mai ușor să previi, decât să tratezi. Tendința în 2018 este să nu se mai țină cont de vârsta pacientului, ci să se evalueze corect eventuale efecte de îmbătrânire apărute încă de la o vârstă fragedă. Studiile științifice noi recomandă, de exemplu, ca toxina botulinică să fie administrată încă de la primele semne de pierdere de colagen, care apar și la cei cu vârste de 24–25 de ani care au exagerat cu expunerea solară. De asemenea, recomandările noi sunt ca după 45 de ani să evităm injectările cu toxină botulinică, pentru că uneori acestea pot accentua eventuala ptoză instalată deja ca urmare a îmbătrânirii pielii sau a structurilor profunde. Soluția, acum, o reprezintă tratamente noninvazive care stimulează producția naturală de colagen. Cunoștințele medicale în domeniul prevenirii îmbătrânirii trebuie actualizate în fiecare an, pentru că subiectul anti-aging este într-o continuă dezvoltare și schimbare.

– Plasma îmbogățită în trombocite (PRP – platelet rich plasma) este folosită în diverse indicații de numeroși specialiști. Care este rolul său în medicina estetică?
– Este o tehnică relativ puțin complicată, accesibilă multor medici specialiști. Dotările sunt minime, dar odată cumpărate există o largă utilizare atât în anti-aging, dermatologie corectivă, chirurgie plastică, ortopedie și recuperare medicală, cât și, mai nou, în ginecologie și urologie. Rejuvenarea vaginală și disfuncțiile erectile sunt câteva dintre tratamentele noi pe care le utilizăm, pe lângă cele cunoscute de rejuvenare a pielii, reducerea căderii părului sau tratamentul pentru afecțiunile articulare. Justificarea efectelor PRP stă în structura trombocitelor, care prin activare eliberează factorii de creștere proprii.

– Îmbunătățirea aspectului țesuturilor se face de multă vreme cu ajutorul unei game variate de substanțe injectabile. Cum a evoluat acest domeniu și care sunt, în opinia dv., cele mai bune și sigure opțiuni în acest moment?
– Tratamentele cu fillere au evoluat în ultimii ani, odată cu cererea din ce în ce mai mare, azi existând produse specifice pentru fiecare zonă cu efecte diferite, precum hidratare, rejuvenare sau volumizare. Provocarea pentru medicul utilizator este în a alege cel mai bun produs pentru defectul sau problema specifică a zonei tratate. În ultimii ani se pune nu numai problema de a umple defectele apărute, ci și cea de a stimula repararea naturală a zonei tratate, acum apărând pe piață fillere la care efectul cel mai important este cel de stimulare a producției naturale de
colagen nou.

– Cum se realizează și ce efecte are terapia cu ultrasunete focalizate de mare intensitate (HIFU)?
– Baza științifică este ușor de explicat: dacă ultrasunetele ar fi ca razele solare, efectul HIFU ar fi ca o lupă ce ar concentra energia dincolo de bariera pielii, aproape de stratul muscular. Acolo, la o adâncime foarte precisă, se produce efectul termic, singurul care va determina rejuvenarea prin apariția de colagen nou, tânăr. Dacă în cazul laserului sau al radiofrecvenței localizarea efectului este imprecisă și eliberarea termică este mai puțin concentrată, deci vag inconstantă, în cazul HIFU temperatura (peste 60°C), profunzimea (1,5 mm, 3 mm, 4,5 mm sau chiar 13 mm), localizarea (sub musculo-aponevrotic) profundă sunt parametri constanți, de precizie. Tehnica specialistului trebuie să fie pe măsură, oferind pacientului confort maxim, cu un nivel minim de durere, iar aparatura trebuie să fie de foarte bună calitate, evitând produsele de tip HOME.

– Care este metoda pe care o considerați cea mai eficientă pentru rejuvenarea facială nechirurgicală?
– Eficiența maximă se obține când medicul curant are suficientă experiență pentru a reuși să îi creeze pacientului un program de tratament complex, care să trateze nu numai aspectul, ci și structura îmbătrânită. Nu există un singur tratament pe care să îl recomand. Programul pe care îl personalizăm pentru pacient trebuie să conțină atât elemente de corecție, cât și, cel mai important, elemente de prevenire și întreținere.

– În afară de față, care sunt zonele corporale vizate de tratamentele anti-aging? Unde doresc pacienții cel mai des să facă îmbunătățiri?
– Pacientele încep să conștientizeze că aspectul gâtului, al decolteului, al feței dorsale a mâinilor este la fel de important precum al feței. Femeile și bărbații, în aceeași măsură, sunt interesați de metode neinvazive de lipoliză/remodelare pe zona abdominală. O nouă tendință în tratamentele anti-aging este cea care vizează rejuvenarea zonei genitale folosind tehnologii laser, radiofrecvență, HIFU.

– Care sunt opțiunile terapeutice eficiente în încetinirea efectelor îmbătrânirii, ținând cont și de etiologia procesului cicatriceal?
– Tratamentele pentru cicatrice se făceau numai chirurgical, cu rezultate nu tocmai bune. În prezent, acestea se bazează pe un program complex care include laserul, PRP, injectările, peelingurile. Tratamentele moderne nu scot pacientul din mediul social, sunt minim invazive, iar rezultatele merg până la o remisie de 80%–90% a cicatricelor.

– Cum vedeți evoluția folosirii laserelor medicale și care sunt tipurile de laser și indicațiile lor actuale în practica clinică?
– În prezent, laserele se folosesc în toate domeniile medicale. Mai nou, accentul se pune pe lasere neinvazive, care reintegrează rapid pacientul în mediul social. Evoluția echipamentelor laser a deschis oportunitatea ca și alte specialități medicale să se bucure de efectele benefice ale acestora, de la stomatologie până la chirurgia oncologică.

– Care sunt utilizările luminii intens pulsate (IPL) și ale dispozitivelor cu radiofrecvență în medicina anti-aging și estetică?
– IPL, care era utilizat numai în epilarea laser, are astăzi utilizări multiple, care includ hiperpigmentările, vasele sparte și cicatricele. Trebuie să ținem seama că IPL și radiofrecvența sunt aparate medicale care trebuie utilizate doar de medici specialiști, pentru a evita complicațiile și efectele secundare.

– Multe din tratamentele despre care ne-ați vorbit se află pe agenda Conferinței Anti-aging care se va desfășura în curând la Poiana Brașov?
– Așa este. La Poiana Brașov va avea loc prima conferință medicală care aduce sub aceeași umbrelă medicina anti-aging și dermatologia corectivă. Dermatologia corectivă este parte a specialității de dermatologie. Ea utilizează laserele, fillerele, toxina botulinică sau peelingurile nu în scop pur estetic, ci pentru a corecta și a preveni defectele apărute pe pielea noastră. Programul conferinței de luna aceasta este bogat, dar accentul se pune pe vizualizarea tehnicilor noi de tratament, a tehnicilor noninvazive sau minim invazive, care pot fi incluse pe viitor în practica medicală curentă a fiecărui participant.

– În final, care sunt planurile dv., ca președinte al AMAA, legat de manifestările științifice pentru viitor?
– Între 1 și 3 noiembrie, vom organiza conferința „Confestetis” la Iași, în colaborare cu UMF „Grigore T. Popa” Iași. Cu această ocazie vom oferi medicilor, pentru prima dată în România, posibilitatea de a participa la cursuri live pe cadavru. Acestea le vor permite să înțeleagă mai bine metodele de tratament și să evite mai ușor complicațiile care pot apărea în practicarea dermatologiei corective și a esteticii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe