Luna aprilie programează, în mari oraşe din ţară, două reuniuni medicale notabile. Aflăm mai multe detalii despre Primăvara dermatologică ieşeană din interviul cu conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu.

"> Primăvara dermatologică - Viața Medicală
Interviuri

Primăvara dermatologică

de Dumitru ŞERBAN - apr. 3 2013
Primăvara dermatologică

Luna aprilie programează, în mari oraşe din ţară, două reuniuni medicale notabile. Aflăm mai multe detalii despre Primăvara dermatologică ieşeană din interviul cu conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu.

La Iaşi, în perioada 18–22 aprilie 2013, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ va găzdui a doua ediţie a Primăverii dermatologice ieşene. Organizatorii evenimentului ne-au precizat că vor fi invitaţi 47 de lectori din ţară şi din străinătate şi vor participa aproximativ 500 de medici. Manifestarea va debuta şi se va încheia cu o serie de cursuri şi workshopuri-satelit.
Despre obiectivele reuniunii, dar şi despre temele de interes pe care specialiştii le vor aborda am dialogat cu conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu (UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi), preşedinta reuniunii.

 

   Iată-ne la a doua ediţie a unui interesant eveniment, primit cu interes de specialişti. Care a fost bilanţul primei ediţii?
   Primăvara dermatologică ieşeană a fost un succes, anul trecut, atât ştiinţific, cât şi pentru relaţionarea între medici şi partenerii lor din industria farmaceutică. La prima ediţie am avut 467 de participanţi, lucru care spune deja că oamenii au avut încredere în organizator şi că manifestarea, prin conţinutul său, a fost de interes. În primul rând, a fost o reuniune interdisciplinară. În ultima vreme, se discută tot mai mult despre necesitatea comunicării între specialişti, având în vedere că tendinţa în ultimii ani a fost de ultraspecializare. Nu mai vorbim acum de dermatologie ca specialitate, ci despre specialişti în diverse domenii ale dermatologiei: dermato-cosmetologie, flebologie, boli autoimune etc. Trecând dincolo de dermatologie, pacientul este unul singur, are numeroase comorbidităţi şi, de aceea, poate fi privit atât de către dermatolog, cât şi de specialităţile conexe: ginecologia, cardiologia, medicina internă, pediatria, oftalmologia, alergologia. Nu de puţine ori însă este vorba despre o colaborare cu medicii din specialităţile preclinice, laborator, anatomie patologică, imunologie etc. Din acest punct de vedere, manifestarea a fost una de interes pentru numeroase specialităţi. Apoi, parteneriatele cu industria farmaceutică au permis actualizarea informaţiilor terapeutice. În acest context, cel mai important pentru medic este să aibă instrumentele terapeutice cele mai noi pentru a ţine bolile în frâu sau pentru a le vindeca.
   Practic, o sincronie între toate specialităţile medicinii.
   – Este vorba despre poziţionarea dermatologiei la graniţa, la interfaţa cu alte specialităţi medicale, chirurgicale şi paraclinice. Manifestarea a fost considerată de participanţi interesantă şi pentru că lectorii au avut o prestanţă deosebită. Subiecte de larg şi practic interes pentru medicină au fost puse la punct de lectori de valoare, din ţară şi din străinătate. Nu doar din domeniul dermatologiei, ci şi din pediatrie, anatomie patologică etc. La această manifestare vor fi prezenţi şi chirurgi plasticieni de prestigiu. Este vorba despre prof. dr. Dragoş Pieptu, prorectorul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, dr. Dana Jianu, care ne va vorbi despre noi tehnici de chirurgie plastică cu invazie minimă, estetice. Preşedinte de onoare al acestei manifestări este rectorul UMF Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae. Anunţ, de asemenea, prezenţa preşedintei Asociaţiei Române de Alergologie, prof. dr. Diana Deleanu, care va realiza conexiunea între dermatologie şi alergologie.
   Anul acesta ce aveţi în plan? Noutăţi?
   – Anul acesta am început organizarea manifestării cu multă vreme înainte, motiv pentru care ne aşteptăm la o participare impresionantă din partea medicilor. Ca o noutate, am obţinut acreditarea manifestării cu puncte de educaţie medicală continuă, atât pentru farmacişti, cât şi pentru medicii stomatologi, în afară de cea deja obţinută pentru medici.
   Din afara graniţelor aveţi invitaţi?
  – Avem cinci invitaţi de onoare din străinătate – din Italia şi Germania. Vor participa, pe lângă profesori şi nume importante din dermatologia românească, alergologi, pediatri, ortopezi, specialişti în biologie moleculară, fiziopatologie, fiziologie, farmacologie. Vom avea workshopuri de dermato-cosmetologie, chirurgie vasculară, flebologie. Ne aşteptăm la o participare mare atât din partea medicilor specialişti şi primari, cât şi din partea rezidenţilor. Pentru aceştia din urmă, aş vrea să subliniez o iniţiativă a celei de-a doua ediţii a „Primăverii dermatologice ieşene“: anunţăm, înpremieră, instituirea a două burse pentru rezidenţi – o bursă de merit, care va consta în oferirea unui curs în cadrul Academiei Europene de Dermatologie (taxă de înscriere, diurnă, transport, cursul ca atare) şi o bursă socială pentru rezidenţi. Aceasta din urmă i se va acorda unui tânăr care realmente întâmpină dificultăţi în a-şi continua studiile şi care va primi un ajutor financiar constant pe durata unui an. Am iniţiat, de asemenea, un concurs de postere ştiinţifice pe pagina noastră de Facebook, tot pentru rezidenţi, în ideea de a stimula pregătirea lor profesională, creativitatea şi – de ce nu? – şi curajul de a intra în competiţie şi de a lucra la o prezentare ştiinţifică.
   Puteţi să ne spuneţi câteva din temele reuniunii?
  – Cursurile sunt diverse şi reuşesc să acopere o plajă foarte largă a dermatovenerologiei şi a cosmetologiei. Participanţii vor discuta de la probleme legate de aspecte anatomopatologice în diverse boli până la diagnostic molecular. Alte teme sunt despre infertilitate şi tratarea ovarelor micropolichistice, despre efectele corticoterapiei de lungă durată în dermatologie, dar vom discuta şi numeroase aspecte legate de dermatopediatrie. Apoi, sunt subiecte de flebologie, patologia venoasă la interfaţa dintre internist, chirurgul vascular şi dermatolog. Vor fi şi workshopuri practice.
   Ştiinţa este în continuă evoluţie de la an la an. În domeniul de care vă ocupaţi, cum stau lucrurile?
  – Când ai ca aliaţi oameni foarte puternici din diverse specialităţi, este sigur că afluxul de informaţie ştiinţifică va fi unul deosebit de bogat. Participanţii vor beneficia de informaţii nu doar din dermatologie, ci şi din foarte multe specialităţi.

 

   Am putut confirma cele declarate de preşedinta „Primăverii dermatologice ieşene“, într-o discuţie cu prof. dr. Carmen Elena Cotrutz, participantă la prima ediţie. „Prima ediţie a reprezentat, pentru mine cel puţin, o provocare. A fost o manifestare organizată într-un mod mai deosebit, pentru că a reunit cursanţi, medici din reţea, din specialitatea dermatologie, dar şi lectori, specialişti din domenii conexe dermatologiei şi fiecare curs se încheia cu un vot electronic, cu întrebări, deci auditoriul făcea dovada faptului că a înţeles şi că a învăţat ceva din prezentările respective. Este de apreciat faptul că în tematica acestei manifestări s-au regăsit şi teme de biologie şi patologie celulară şi moleculară în dermatologie, deci, o direcţie nouă în partea clinică. Tema pe care am prezentat-o anul trecut a fost Biologia celulară şi moleculară şi dermatologia – o alianţă pentru sănătate. Practic, am încercat să abordăm câteva din aspectele celulare şi moleculare, mecanisme care stau la baza patologiei dermatologice“. „Pentru a doua ediţie, am pregătit o conferinţă despre sistemul imunitar al pielii. Este un aspect mai puţin cunoscut de către medicii din reţea“, ne-a relatat interlocutoarea de la Departamentul de biologie celulară şi moleculară al UMF Iaşi.
   Un alt cadru universitar prezent la ediţia de anul trecut a evenimentului este prof. dr. Monica Hănceanu, care s-a arătat încântată de manifestare şi plăcut surprinsă de buna colaborare dintre specialiştii din toate centrele universitare prezenţi. „Primăvara dermatologică ieşeană vine în întâmpinarea necesităţilor specialiştilor, rezidenţilor şi studenţilor interesaţi de aspectele patologice în dermatologie, dar şi ale specialiştilor din domenii conexe. În tematica manifestării şi în prezentările pe care le-am putut audia la ediţia de anul trecut, s-au regăsit teme de interes, atât pentru medici, cât şi pentru farmacişti“, a mai precizat interlocutoarea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe