Newsflash
Interviuri

Priviți doar ca mânuitori de hârtii

de Alexandra NISTOROIU - nov. 28 2016
Priviți doar ca mânuitori de hârtii

Dr. Alina Opriță a devenit de curând medic titular al unui cabinet de medicina familiei din comuna Teslui (județul Olt), după patru ani în care a lucrat tot aici, ca angajată a unei colege. Face naveta zilnic din Slatina (aflată la 20 de kilometri distanță) pentru a avea grijă de peste 1.400 de pacienți. Înainte fusese reprezentant medical, meserie care a ajutat-o să se întrețină în timpul rezidențiatului și al căutărilor pentru un post de medic.

 

 

    De ce ați făcut tranziția de la reprezentant medical la medic?
  Facultatea și rezidențiatul le-am făcut pentru a practica medicină de familie, meseria de reprezentant medical a fost doar o alternativă de moment. Când nu găseam un post de medic de familie, trebuia să îmi câștig într-un fel existența. Am renunțat, deoarece satisfacția materială era bună, însă nu și satisfacția sufletească. Nu era ceea ce îmi doream, nu pentru asta mă pregătisem.
    Cum vă primeau colegii medicii și cum îi primiți acum pe reprezentanții medicali?
   Acum văd cum este și de partea cealaltă a baricadei. La începuturile mele de reprezentant medical, încă nu se implementase sistemul informatic în cabinetele medicilor de familie și aveau ceva mai mult timp liber pe care puteau să ni-l dedice și nouă. Nu erau probleme precum „nu merge sistemul”, „s-a făcut aglomerație la ușă”, „s-a blocat cardul”. Eram bine primită. Având în vedere că o mare parte din cei care sunt reprezentanți medicali nu au terminat facultatea de medicină și sunt de diverse alte formații, când intram și le spuneam că și eu sunt medic, deja făceau ochii mari. Cumva, vorbeau altfel cu mine. În timp dezvoltam relații profesionale bune cu ei. Până în 2012, când am găsit acest post de medicina familiei.
    Ce probleme întâmpinați în activitatea de zi cu zi?
   Cea mai mare problemă ține de funcționalitatea sistemului informatic. Căderile platformei informatice ne bulversează și ne dau peste cap toată activitatea. O mare problemă este și limitarea noastră ca medici de familie. De exemplu, sunt multe boli la pacienții cronici stabilizați în care depindem de hârtii. Vrei, nu vrei, trebuie să îi trimiți o dată la șase luni la medicul specialist, ca acesta să îți dea scrisoare medicală. Sunt analize pe care am putea și noi să le recomandăm, dar nu avem voie din cauza contractului-cadru. Sunt mai multe piedici care ni se pun. Ăsta este sistemul, din păcate, trebuie să ne conformăm. Poate la oraș ar fi mai ușor, dar în mediul rural pacienții nu au tot timpul și banii necesari să facă drumul spre oraș. Sunt pacienți vârstnici, care depind de copii, nepoți, să îi ducă, să îi aducă. De exemplu, mulți din pacienții cu diabet zaharat, dacă nu reușesc să se ducă la policlinică pentru scrisoarea medicală, își cumpără tratamentul plătind prețul integral. Având în vedere că nu pot să le mai eliberez rețeta compensată în lipsa scrisorii medicale, au fost și cazuri când au renunțat cu totul la tratament, în ciuda eforturilor mele de a-i convinge să meargă la medicul de specialitate. Sunt puține cazuri, însă e o problemă.
    Problemele financiare își pun amprenta și asupra felului în care vă vor urma recomandările?
    Vârstnicii din mediul rural au lucrat la CAP pe vremuri, și au ieșit cu o pensie care nu ajunge nici măcar la 400 de lei. Ca să ajungă la această sumă, care este venitul minim garantat, diferența o adaugă statul. În ceea ce privește tratamentul, întotdeauna caut să ofer variante, din care aleg varianta medicamentelor mai ieftine, genericele. Și dintre generice își aleg medicamentul la care se plătește cel mai puțin. În privința dietei, fiind oameni de la țară, nu prea consumă alimente intens procesate, au păsările lor în curte, legumele pe care și le cultivă singuri în grădină. Cred că au o alimentație mai sănătoasă decât noi, cei de la oraș. Și sunt pacienți cuminți. Singura problemă e că, din cauza aspectului financiar, sau a faptului că mulți sunt singuri – copiii sunt plecați și nu pot veni atât de des acasă la părinți, pe cât ar dori bătrânii –, până la urmă își mai iau tratamentul la preț întreg, așteaptă să le mai trimită copiii bani sau, când găsesc pe cineva să îi ducă la oraș, la medicul specialist, se duc.
    Cum merge vaccinarea antigripală?
    Anul acesta, comparativ cu alți ani, foarte mulți pacienți au vrut să își facă vaccinul antigripal. Din păcate, am primit o cantitate insuficientă de doze de la direcția sanitară pentru câți pacienți ar fi trebuit să vaccinez. E drept, există și o parte care refuză vaccinarea, dar problema este că au fost doze foarte puține. Sunt mulți pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice, cu afecțiuni cardiace, la care o gripă poate să ducă inclusiv la deces. Dar din păcate nu avem cum să îi vaccinăm pe toți.
    Iar pentru celelalte campanii?
   La copii, până la vârsta de un an, pentru vaccinurile obligatorii noi avem acoperire aproape 100%. De fapt, și aici sunt probleme. Că vaccinul împotriva diferiei, tetanosului și pertussis a lipsit din stoc luni bune. Însă părinții copiilor, probabil pentru că nu acces la internet tot timpul, nu stau pe facebook și pe forumuri să vadă această campanie antivaccin dusă, mai ales online, de Olivia Steer și mulți alții. Nu mi s-a întâmplat să am vreun caz în care părintele să spună: „Refuz vaccinarea”. Sunt cuminți. În mediul rural poate e mai ușor din acest punct de vedere. Într-o zi venise un pacient care o văzuse pe Olivia Steer la Antena 3 – el nici nu avea copil – și spunea: „Era aseară o doctoriță așa drăguță la televizor și spunea că nu prea e bine să ne vaccinăm copiii”. Nu știam despre ce e vorba, că nu văzusem emisiunea respectivă. Apoi, când am aflat, primul lucru a fost să îi spun că nu este medic domnița aceea frumușică – cum se exprimase dumnealui. Și că toate argumentele aduse de dumneaei nu erau bazate pe studii medicale, că vaccinurile sunt făcute de medici și de cercetătorii în medicină etc.
    A funcționat?
    În cazul dumnealui da. Dar nici nu avea copil, nu a trebuit să ne batem în argumente. Nu am avut nicio mămică să ne refuze până acum. Poate că au și încredere în mine, am reușit să le-o câștig. Contează foarte mult încrederea. Degeaba îi spun eu că au fost făcute 10.000 de studii cu acest vaccin și că au dat rezultate. Dacă nu inspiri încredere pacientului, poate nu reușești să îl convingi, doar așa din statistică. În primul rând, e relația pe care o creezi cu pacientul, relație care se clădește zi de zi. Și apoi, automat, dacă pacientul a căpătat încredere în tine, încredere în cunoștințele tale ca medic, primește mult mai bine orice noutate legată de vaccin, prevenție, tratament.
    Ce ați schimba la felul în care e organizată medicina de familie în România?
    Aș schimba locul pe care îl ocupă ea în sistemul medical. Din păcate, suntem priviți doar ca mânuitori de hârtii: să te duci la medicul de familie să îți dea trimitere, să te duci la medicul de familie să îți dea adeverință, să îți dea rețeta compensată. Compensat sau gratuit, asta primează. E mult mai important. Vrem să facem medicină ca afară. Întotdeauna ne raportăm la celelalte țări. Dacă privim mai îndeaproape, acolo nu te duci la medicul de familie când vrei, pe nepusă masă sau cu principiul „eu am drepturi, voi aveți obligații”. Nu treci automat peste medicul de familie, deja tu făcându-ți programare la specialist. Altfel spus, aș clarifica locul pe care ar trebui să îl ocupe medicina de familie, care se numește medicină primară tocmai de aceea, pentru că este primul contact pe care pacientul îl are, sau ar trebui să îl aibă, cu sistemul medical. Din păcate, la nivel național, ea nu e privită ca o verigă importantă a sistemului.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe