Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: „De sănătate nu trebuie să ne batem joc“

de Dumitru ŞERBAN - iul. 24 2013
Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: „De sănătate nu trebuie să ne batem joc“
   La Iaşi, în Aula Magna a Universităţii „Petre Andrei“, a fost susţinută prelegerea „Noi idei privind anatomia ascunsă din picturile lui Michelangelo. Capela Sixtină“ de neurochirurgul prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Imediat după susţinerea prelegerii, l-am invitat pe reputatul specialist la dialog.
  Multă durere în România?
  Prof. dr. A. Ciurea: Foarte multă durere. În toate domeniile. Oamenii suferă din toate punctele de vedere pentru că sistemul de sănătate a fost reformat de foarte multe ori şi apar noi legi de parcă sunt făcute împotriva populaţiei. În acest context, omul este disperat. A apărut o idee – coplata. Cât s-a adunat? Câţiva firfirei. Pe de altă parte, discutăm de regionalizare şi, în contextul acesteia, discutăm de centre de medicină. Dar nici nu e realizată regionalizarea teritorială şi noi vorbim de centre de medicină. Nu s-a făcut niciun studiu de fezabilitate şi noi punem bazele a opt centre regionale de medicină? Pierdem timp, pierdem cerneală, pentru ce? Propun să ne bazăm pe ce avem. S-a vehiculat în ultima perioadă ideea că nu acredităm spitalele! Este o idee foarte bună – nu ai corespuns parametrilor impuşi, nu poţi avea grijă de sănătatea oamenilor.
  Spitalele au probleme majore!
  Prof. dr. A. Ciurea: Este foarte adevărat! Nu poţi să ai grijă de sănătatea oamenilor când, de exemplu, într-un spital sunt câte doi pacienţi în pat sau o toaletă este pentru patruzeci de pacienţi.
  Despre managerii spitalelor ce ne puteţi spune?
  Prof. dr. A. Ciurea: Cei mai mulţi dintre ei au fost „puşi“ politic. Concret, au ajuns manageri de spitale oameni care nu au nicio legătură cu medicina. Sănătatea este un domeniu de care nu trebuie să ne batem joc şi de ea depindem toţi, de la cel mai mic până la preşedintele ţării.
  La Iaşi, în martie 2012, s-au deschis porţile Institutului Regional de Oncologie, institut unic în zona Moldovei. Dar nu este prea târziu?
  Prof. dr. A. Ciurea: Foarte târziu! Trebuia din anul 1989 deschis un astfel de institut. Oncologia este o mare problemă pentru noi toţi. Atât bunicii, părinţii, cât şi copiii noştri sunt afectaţi oncologic. Oncologia, la Iaşi, trebuia să aibă o experienţă de douăzeci de ani. Oare de ce Clujul este înainte? O vină enormă este a Ministerului Sănătăţii şi a guvernanţilor din Iaşi.
  Vine o generaţie de medici tineri pe care să ne bazăm?
  Prof. dr. A. Ciurea: Vrem, nu vrem, trebuie să vină, mai mult, noi, cei care avem experienţă, trebuie să-i ajutăm pe cei tineri. Şi noi am fost tineri, am fost ajutaţi şi, recunosc, am fost şi biciuiţi. Mă gândesc la profesorul Bagdasar Arseni care nu ne ierta nicio greşeală şi, astfel, am învăţat să devin responsabil. Ca să ajungi sus trebuie să treci prin foarte multe valuri şi tânăra generaţie trebuie ajutată, nu trebuie oprită.
  Până unde poate merge neurochirurgul şi care este relaţia acestuia cu divinitatea?
  Prof. dr. A. Ciurea: Dacă nu ai credinţă, nu ai voinţă, dacă nu ai voinţă nu poţi realiza ceea ce ţi-ai propus şi, de foarte multe ori, mai ales în specialităţi de mare acurateţe, de microscop, eşti doar tu şi pacientul. În cazul neurochirurgului, este specialistul şi creierul bolnavului şi, aici, nu te ajută decât Dumnezeu. Înainte de operaţie, fiecare dintre noi este bine să ne creăm câteva momente de reculegere pentru a ne gândi la fiinţa supremă, la Creator şi să-l implorăm să ne ajute pentru a putea efectua ceea ce ni s-a dat drept sarcină. Astfel, putem salva un semen al nostru şi să-l redăm societăţii, funcţiei, dar mai ales familiei.
  Ce ne lipseşte, nouă, românilor, de nu înaintăm?
  Prof. dr. A. Ciurea: În primul rând, pot spune aceasta: pierdem foarte mult timp stând la televizor. Mediatizările trebuie să fie constructive, nu distructive. Trebuie să ridicăm nivelul cultural al populaţiei, dar noi, la oră  de maximă audienţă vedem numai lucruri grave. Cultura oferă o elevaţie a creierului şi ne împinge înainte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe