Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Nicolae Hâncu: „Să ne pregătim întâlnirea cu viitorul”

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 17 2020
Prof. dr. Nicolae Hâncu: „Să ne pregătim întâlnirea cu viitorul”

UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca l-a omagiat, recent, pe profesorul Nicolae Hâncu, oferindu-i medalia „Iuliu Haţieganu”, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

În discursul de acceptare a distincţiei, profesorul Hâncu a vorbit despre datoria profesiei căreia i s-a dedicat peste cinci decenii. La acest aspect s-a referit și în interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde.

primirea premiului

Prof. dr. Nicolae Hâncu este membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Știinţe Medicale din România și președinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice. În cei peste 50 de ani de carieră, s-a implicat în îngrijirea pacienţilor, în cercetare, în numeroase colaborări internaţionale și, nu în ultimul rând, în pregătirea studenţilor (a format zeci de generaţii de viitori medici). În perioada 2001-2005 a fost membru în Consiliul Societăţii Europene de Diabet și Secretar al Grupului de Lucru Învăţământ Postuniversitar din cadrul acestei instituţii. Este autor și coautor a zeci și sute de cărţi, articole și lucrări știinţifice, publicate în ţară și în străinătate.

Ce reprezintă medicina pentru profesorul Nicolae Hâncu?

„Medicina este o profesie dureros de frumoasă”, spunea Octavian Fodor, maestrul meu de medicină internă și Rectorul începuturilor mele universitare. Am avut șansa să învăţ medicina, continui să o învăţ, învăţându-i apoi și pe alţii, în universul aurit al Universităţii noastre [UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca]. M-am urcat pe baricadele luptei pentru sănătatea populaţională prin alimentaţie sănătoasă în cadrul unui stil de viaţă optim. Sunt acolo și acum. Ce am învăţat, ca știinţă, înţelepciune și artă profesională, se constituie într-o avuţie personală, pe care mă simt dator să o împărtășesc. Este datoria profesiei mele.

Ce înseamnă pentru dv. profesia căreia v-aţi dedicat?

Când spun profesie mă gândesc la noi toţi, cei care o profesăm, cu unică pricepere și dăruire. Îmi imaginez profesia noastră sub forma unui forum, a cărui cupolă virtuală are forma aidoma simbolului arhitectural al celei mai frumoase perioade din istoria artelor: Renașterea. Menirea medicinei este drumul știinţei către sănătatea oamenilor, dublată de pașii lor dirijaţi spre propria sănătate. Profesia mea are cărările bătute în ambele sensuri și nu numai.

Știinţă întru sănătatea oamenilor

Unde aţi poziţiona astăzi profesia dv.?

Născută din empirism, medicina a devenit o știinţă respectată, admirată, fără de care sănătatea și calitatea vieţii ar fi imposibile. Explicaţia rezidă în uimitoarele descoperiri știinţifice, convertite în calitatea actului medical. Actul medical este un act de creaţie. Actul medical înseamnă știinţa medicală aplicată prin judecată clinică, care nu arareori îmbracă forma artei medicale. Aceasta presupune fericitul buchet de cunoștinţe, conștiinţă și conștiinciozitate al medicului îndrăgostit de profesia lui. Arta medicală este astfel o năzuinţă. Fiecare medic al specialităţii noastre tinde spre a deveni „artist” în tot ceea ce face. Lucian Blaga scria că omul trebuie să fie un „artist al muncii”. În felul acesta, „arta medicală” este o
formă a „artei muncii”. Profesia mea se regăsește în acest paradis umanist, ajutând știinţa să ajungă la sănătatea oamenilor.

Explicaţi-ne, în câteva cuvinte, care ar fi misiunea ei.

O componentă foarte importantă a misiunii profesiei noastre este sfătuirea competentă a populaţiei sănătoase în optimizarea comportamentelor vitale: alimentaţia, mișcarea, somnul, adică cea mai importantă parte a stilului de viaţă. Stilul de viaţă este și el un act de creaţie, născut din asamblarea pe termen lung a cunoștinţelor, a conștiinţei și conștiinciozităţii. Fiecare componentă are nevoie de sfătuitori și profesia mea este cea care de foarte mulţi ani face acest lucru, sub forma educaţiei populaţionale pentru sănătate. Suntem cei mai competenţi să facem acest lucru. Competenţa noastră este
rodul studiilor universitare, al expertizei mereu actualizate a specialităţii, ambele obţinute prin trudă, examene și concursuri. Competenţa generează în populaţie credibilitate, principala armă prin care credulitatea unora nu devine victima „sfătuitorilor comerciali”.

Viitorul este deja aici

Cum vedeţi viitorul diabetului?

Îl văd ca pe o epidemie care pare de neoprit, în următoarele decenii predicţia avertizându-ne că ne vom apropia de un miliard de persoane afectate. Asocierea cu epidemia obezităţii este certă și nu ne mirăm de aceasta. Spuneam, demult, că obezitatea însoţește diabetul zaharat de tip 2 precum umbra însoţește omul aflat sub soare. Costurile acestei epidemii, „cea mai mare epidemie de boli cronice din istoria omenirii” [Sir George Alberti și Paul Zimmet], sunt de pe acum exorbitante și o altă predicţie avertizează asupra agravării ei și, deci, a costurilor. . Soluţia este una singură: Prevenţia! Stilul de viaţă optim, aplicat timpuriu celor cu prediabet, le închide drumul spre diabet. Cu siguranţă, prediabetul va avea o importanţă majoră în viitor.

Dar diabetologia viitorului? Cum va arăta ea?

Se va metamorfoza ca urmare a neliniștii creatoare a cercetătorilor. Va urma epoca „omică”, a diabetologiei precise și digitale ca forme ale inteligenţei artificiale. Monitorizarea continuă a glicemiei, a activităţii fizice și a expunerii la un ambient contaminat vor deveni de uz curent, la fel ca identificarea epigenotipului. Urmează adaptarea farmacogeneticii și a nutrigeneticii, care ne face să visăm la situaţia în care, pe baza explorărilor complexe și profunde, se vor face comenzi adaptate de medicamente și prescripţii personalizate de nutriţie, activitate fizică și somn. Dar viitorul este deja aici. Telefoanele smart, „apps-urile” au devenit foarte utile în multe aspecte ale îngrijirii persoanelor cu diabet și a practicării stilului de viaţă optim. Trebuie doar să fim și noi smart! Tinerii profesiei noastre trebuie să-și pregătească cu atenţie întâlnirea cu viitorul. Viitorul deja a început!

Drumul spre elite

Există o predicţie a drumului spre elite în profesia dv.?

Răspunsul mă trimite la îndemnul lui Napoleon adresat soldaţilor săi: „Toţi aveţi bastonul de mareșal în raniţă”. Convertit în actualitate, acesta ar fi: „În rucsacul vostru, cu siguranţă laptopul are parfum de elită”. În profesia mea sunt strălucite exemple de elite care sunt motorul dezvoltării specialităţii în folosul celor pe care îi îngrijim. În cazul unora dintre elitele diabetologiei românești, deși s-au format sub egida universitară, demonstraţia capacităţii și a virtuţilor lor nu se face neapărat aici. O elită poate fi un profesor universitar, dar și diabetologul dintr-un
îndepărtat cabinet aparent izolat. Și, nu arareori, această elită este mai performantă sub toate aspectele definiţiei decât un universitar „prăfuit”.

Dv. cui îi datoraţi realizările, succesele și poziţiile în ierarhiile profesiei pe care o slujiţi de atâtea decenii?

Le datorez Universităţii mele. Am intrat în universul Universităţii mele la 1 octombrie 1957, ca student, apoi, după zece ani, am devenit universitar. Mi s-a împlinit astfel visul din perioada studenţiei. Eram un munte de entuziasm și de ambiţie, iar când vorbeam cu mine însumi, îmi promiteam că voi fi un „al doilea Haţieganu”. Spiritul Universitar a pătruns în mine treptat, inundându-mi fiinţa, dominându-mi tot ceea ce fac, gândesc și visez.

Ce este acest spirit? Cum se raportează el la Universitatea „Iuliu Haţieganu”?

Cu riscul subiectivismului inerent, spun că spiritul universităţii mele este dat de suma excepţionalelor valori care s-au dezvoltat începând cu 7 noiembrie 1919, ziua când Iuliu Haţieganu a deschis poarta Facultăţii de Medicină în limba română din cadrul Universităţii Daciei Superioare, inaugurată trei luni mai târziu, în 3 februarie 1920. De atunci, secolul care a urmat s-a caracterizat printr-un uriaș efort al Facultăţii, însoţit de valuri de realizări uimitoare, având ca autori admirabila echipă de profesori conduși de primul decan al Facultăţii, Iuliu Haţieganu. Valorile iniţiale s-au dovedit a fi perene, iar modernizarea lor, în pas cu „vremurile știinţei”, le-a completat cu măiestrie. Dăltuirea finală le-a dat o strălucire aparte odată cu transformarea Facultăţii în Universitate, chiar dacă timp de trei decenii ea s-a numit Institut de Medicină. Azi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” este o mândrie a Clujului și a României, cu o admirabilă vizibilitate naţională și internaţională, având o impunătoare prestanţă și un prestigiu consolidat an de an. Acesta este spiritul Universităţii mele. În acest spirit am fost instruit și educat.

Despre împlinirea supremă

Vă simţiţi un om împlinit? Credeţi în împlinirea supremă? Cum aţi
defini-o?

În viaţă, împlinirea supremă este condiţionată de două ajutoare, adăugate la valorile profesionale deja amintite. Este ajutorul familiei și cel al credinţei. Familia mi-a dat forţă, echilibru, entuziasm și mi-a dăruit dragoste, care, toate, s-au amplificat prin trecerea anilor. Credinţa o am în mine, ca fiu al Blajului, Blaj care în 2 iunie 2019 a fost amfitrionul Sfântului Părinte pe Câmpia Libertăţii. Acolo, între cei peste 100.000 de pelerini, străjuiţi de maiestuosul edificiu al fostului meu Liceu, eram și eu. Am ascultat îndemnurile Papei Francisc, care mi-au pătruns în adâncul fiinţei: „Drumul viitorului trebuie să ne fie fratern; toţi suntem fiii aceluiași TATĂ, ca atare unitatea ar fi firească”. Cred în tot ceea ce am înţeles acolo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe