Newsflash
Interviuri

Psihologul Yolanda Crețescu: „2020 a pus în dificultate jurământul lui Hipocrate”

de Florentina Ionescu - dec. 30 2020
Psihologul Yolanda Crețescu: „2020 a pus în dificultate jurământul lui Hipocrate”

În martie anul acesta, echipa condusă de psihologul Yolanda Crețescu a lansat primul helpline anti-anxietate dedicat COVID-19.

Această linie telefonică (helpline) are la bază o echipă de consilieri voluntari diponibilă 24/7 pentru a acorda suport psiho-emoțional celor care se confruntă cu atacuri de panică și anxietate generate de pandemie, ne-a explicat Yolanda Crețescu (foto), în cadrul unui amplu interviu realizat la începutul acestei luni, din care vă prezentăm câteva răspunsuri.

V-ar putea interesa și: Coronavirus: Linie telefonică gratuită pentru românii care suferă de anxietate

yolanda cretescu psiholog adlerian

Interlocutoarea mea este psihoterapeut și coordonator al unei linii telefonice 0374.456.420; totodată, este psihoterapeut adlerian și psiholog clinician la Asociația Happy minds și lucrează în calitate de psihoterapeut la Deprehub, primul hub antidepresie din țară, lansat în anul 2019.

Pandemia, spune psihologul, a adus un ritm mult prea mare de adaptare la noile situații care, în cazul multor persoane, a produs declanșarea unor mecanisme de apărare de tipul negării: negarea periculozității viruslui, a existenței lui, a măsurilor de prevenție.

Dincolo de această primă reacție de negare, am vrut să aflu de la Yolanda Crețescu care a fost în 2020, an de pandemie, rolul psihoterapeutului în viața medicului român, în opinia ei:

„În 2020 a fost creată o punte între serviciile psihoterapeutice și serviciile medicale. Acolo unde s-a putut, unde a existat timp și disponibilitate, medicii au beneficiat de serviciile psihoterapeutice și astfel au putut să înțeleagă mai repede și să ventileze mai ușor trăirile cu care s-au confruntat în acest an crucial”.

Pe de altă parte, psihologul Yolanda Crețescu a vorbit și despre cea mai puternică traumă a medicilor români, care s-au confruntat cu evenimente extrem de stresante:

„2020 este un an care a pus în dificultate jurământul lui Hipocrate și ne-a pus în situația să gândim la vreme de război, soluții de război. Cea mai puternică traumă a medicilor a fost ca, din lipsă de resurse, să fie puși în situația de a alege între doi bolnavi pe cel cu care merge mai departe pentru a-l salva. Aceste evenimente au indicele cel mai mare de stres și vor constitui pentru mulți ani de acum încolo o sursă de stres posttraumatic”.

doctor-anxietate-burnout-pandemie
Sursa foto: Sammy-Williams de la Pixabay

 

Apoi, spune interlocutoarea mea, condițiile grele de muncă, cu risc permanent asupra vieții și integrității fizice, numărul mare de ore lucrate în condiții grele, cu echipament special, au făcut ca munca de medic să-i solicite pe profesioniștii din spitale la maxim:

„Totodată le-au fost afectate și calitatea vieții personale, relațiile de familie și potențialul profesional”.

Burnout și anxietate generalizată

Am dorit să aflu dacă în acest an extrem de încercat au trecut pragul cabinetului său medici români. Psihoterapeutul adlerian mi-a explicat că într-adevăr, are clienți medici.

„Unii au întâmpinat probleme de ordin familial acolo unde doar unul dintre parteneri este medic și atunci toate măsurile de precauție și riscurile la care acesta expunea restul familiei au creat animozități, discuții de cuplu. Apoi îngrijorările față de situația de sănătate a părinților a făcut ca stresul vizavi de potențiala îmbolnăvire să creeze probleme de comunicare și să aducă tensiune”, a declarat Yolanda Crețescu pentru Viața Medicală.

Pe de altă parte, spune aceasta, sunt și situații în care medicii au intrat în burnout sau au declanșat o anxietate generalizată cu privire la incapacitatea de a-și face meseria în siguranță și au avut simptome de tipul tulburări de somn și alimentare, pierdere de concentrare, idei recurente care rulau cu privire la un anume incident medical:

„Factorii cei mai mari de stres au fost cei legați de incapacitatea de a duce până la capăt un proces medical pentru salvarea unei persoane și nevoia de a alege dintre doi bolnavi pe cel care să fie cu potențialul cel mai mare de salvare”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe