Newsflash
Interviuri

Psihosomatica şi platforma culturală

de Iftimie NESFÂNTU - mai 26 2014
Psihosomatica şi platforma culturală
Între 25 şi 28 iunie 2014, la Sibiu, va avea loc conferinţa anuală a Asociaţiei Europene de Medicină Psihosomatică (EAPM). Preşedintele reuniunii, prof. dr. Dan L. Dumitraşcu, prorector la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, secretar adjunct EAPM şi preşedintele Societăţii Române de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală, ne-a oferit mai multe detalii despre evenimentul organizat în premieră de ţara noastră.
 
 
 
 
 
 
 
 

Un pas către recunoaştere

 

   Care sunt raţiunile organizării conferinţei EAPM la Sibiu?
   – Asociaţia Europeană de Psihosomatică s-a organizat sub acest nume acum doi ani, cu prilejul conferinţei de la Aarhus, în Danemarca, unde s-au reunit Asociaţia Europeană a Psihiatrilor de Legătură şi Reţeaua Europeană de Psihosomatică, interdisciplinară. Noua asociaţie a preluat tradiţia celor două societăţi şi are scopul să militeze pentru impunerea psihosomaticii ca specialitate în toate ţările Europei, favorizând schimbul de informaţii, stimulând cercetarea şi propunându-şi să amelioreze practicile de îngrijire a bolnavilor, mai ales a celor cronici, pe baza paradigmei biopsihosociale. Organizarea conferinţei EAPM în România este un privilegiu pentru medicina românească, noi făcusem o asemenea propunere încă de acum cinci ani. Aş sublinia că este vorba de doar a doua conferinţă EAPM – după cea de anul trecut de la Cambridge, iar în 2015 se va organiza la Nürnberg – şi se desfăşoară la opt ani distanţă de la ultima reuniune de psihosomatică din Europa de Est, care a avut loc la Dubrovnik. Este o dovadă a recunoaşterii progreselor din psihosomatica românească şi un semn de încurajare pentru toţi cei interesaţi de psihosomatică în Europa de Est. Fără şansa de a vedea nivelul ridicat al psihosomaticii pe plan internaţional nu se pot face progrese nici în îngrijirea sănătăţii în ţara noastră, nici în ceea ce priveşte capacitatea prezentatorilor români de a-şi prezenta propriile lucrări. Nu ajunge să avansezi în activitatea proprie, e nevoie şi să ştii cum să-ţi prezinţi convingător rezultatele, experienţa, micile descoperiri. A şti cum să-ţi prezinţi lucrările în aşa fel încât ceilalţi să poată obţine o informaţie nouă, este adevărata intrare în comunitatea ştiinţifică, un pas către recunoaştere. Iată de ce este importantă conferinţa pentru noi.
   Care sunt grupurile-ţintă de specialişti interesaţi? Cum aţi structurat programul ştiinţific?
   – Reuniunea se adresează medicilor practicieni şi psihologilor, dar şi cercetătorilor şi cadrelor didactice. Va veni la Sibiu un contingent important de oaspeţi din străinătate, cei mai numeroşi din Germania, dar şi din ţări îndepărtate ca Australia, Coreea de Sud, SUA. Conferinţa va avea trei secţiuni plenare, dedicate transformărilor culturale şi efectului lor asupra sănătăţii, axului creier–tub digestiv şi fenomenelor asociate îmbătrânirii. Pe tema transformărilor culturale, dr. Silvia Ferrari (Modena) va aborda patologia legată de imigraţie, iar prof. asoc. dr. Marta Novak (Budapesta/Toronto) schimbările din Europa de Est şi impactul acestora asupra sănătăţii. Pe tema îmbătrânirii, prof. dr. Karl-Heinz Ladwig (München) va vorbi despre factorii ce determină bunăstarea mentală a vârstnicilor, iar prof. dr. Joris Slaets (Groningen) despre sarcinile medicinii psihosomatice în îngrijirea vârstnicilor. În ceea ce priveşte axul creier–tub digestiv, vor fi prezente personalităţi de primă mărime, precum prof. dr. Douglas Drossman (Chapel Hill), cu o conferinţă despre legătura dintre traumă şi bolile digestive, şi prof. dr. Gabriele Moser (Viena) cu o prezentare inedită despre psihoterapeutica bolilor digestive. În program mai sunt incluse, desigur, cursuri, sesiuni orale, sesiuni poster. În deschidere, vom avea şi o conferinţă despre perspectiva filosofică a relaţiei corp–suflet, o dovadă în plus că există deschidere pentru abordări atipice, neîncorsetate în prejudecăţi. Aş adăuga că îşi vor da concursul, la reuşita reuniunii, şi Asociaţia Română Balint şi Societatea Română de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală.

 

Medicina bio-psiho-comportamentală

 

   Cum puteţi defini, în 2014, psihosomatica?
   – Contrar a ceea ce se crede încă, în mod eronat, că ar fi psihiatrie, psihanaliză sau psihoterapie, psihosomatica este o paradigmă de abordare a oricărui bolnav. Atenţia este focalizată nu doar asupra tabloului clinic, ci şi asupra rolului factorilor de personalitate, stresului şi factorilor comportamentali în producerea şi evoluţia bolilor. Termenul actual este cel de medicină bio-psiho-comportamentală, în contrast cu medicina clasică, biomedicală. Pentru a face posibilă o astfel de abordare com­pletă şi a ţine cont de aspectele emo­ţio­nale, psihoterapia este şi rămâne un factor terapeutic important. Însă nu e doar atât. Un accent important se pune şi pe comunicare, adică pe ameliorarea relaţiei medic–pacient. Se vorbeşte mult pe această temă, se scrie, se publică, însă, în practică, lucrurile merg mai greu. Este o viziune interdisciplinară, nouă, pe care nu se va repezi totuşi nimeni să o aplice în urgenţele majore, unde, evident, pe primul loc rămân problemele strict medicale, însă este realmente utilă în cazuri cronice, unde nu poţi ajuta pacienţii dacă eşti străin de o astfel de abordare.
   Care este progresul real adus de psihosomatică, de viziunea modernă?
   – Cred că este vorba în primul rând de o schimbare de mentalitate. Înainte de aceste reaşezări, se vorbea curent despre boli clasice şi, cu oarecare rezervă, despre boli psihosomatice. Astăzi însă, toate bolile sunt considerate psihosomatice. În ultimii ani, tot mai multe studii au pus accentul pe relaţia dintre bazele imunologice, endocrine şi neurologice responsabile de legăturile intime, biunivoce, dintre maladia fizică şi trăirile afective ale pacienţilor. Şi, aş adăuga un punct de vedere personal, la originea acestor schimbări se află rezultatele cercetărilor efectiv medicale, dar şi – pentru cei implicaţi şi dedicaţi – o bună cunoaştere a artelor frumoase, literaturii. Platforma culturală ne ajută să putem privi deopotrivă din interiorul disciplinelor medicale şi din afara lor.

 

O nouă specialitate?

 

   Cum se realizează pregătirea medicilor în domeniul psihosomaticii?
   – În ţările de limbă germană, este o specialitate distinctă, fixată deja într-o curriculă completă, ce conduce la obţinerea specialităţii de psihosomatician, sau o supraspecializare, după o curriculă ceva mai scurtă, pentru medicii de familie, internişti, chirurgi. Şi consecinţele se văd în calitatea îngrijirilor medicale.
   Cum stau lucrurile în România?
   – În ţara noastră există, deocamdată, cursuri opţionale pentru studenţii medicinişti, la Bucureşti, Cluj şi Braşov şi un masterat de psihosomatică la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe