Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Interviuri

Psihoterapeutul Florina Alina Rad, despre stresul în rândul angajaților din Sănătate

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 29 decembrie 2020, ora 13:52

Florina Alina Rad, psihoterapeut adlerian din Timișoara, face o serie de recomandări medicilor implicați în combaterea epidemiei de COVID-19, pentru menținerea unui echilibru afectiv în această perioadă.

Psihoterapeutul a spus, într-un interviu pentru Viața Medicală, că manifestările de anxietate, sentimentul neputinței, al depresiei, unele orientări paranoice, sunt doar câteva aspecte provocate de pandemia de COVID-19.

stres doctor
Sursă imagine: Pixabay

„Specialiștii în medicină, întreaga echipa medicală – de la cei care preiau pacienții până la specialiștii ATI – sunt expuși zilnic la aceste necunoscute, dar nu numai. Intensitatea implicării umane, gradul de dificultate a fiecărui caz, a cunoașterii particularităților bolilor asociate, preluarea rolului de intermediar între bolnav și aparținători, presiunea luării deciziilor contra timp adesea cu resurse limitate, erodează imunitatea emoționala a acestor specialiști”, a subliniat Florina Alina Rad.

Ea a povestit că sub echipamentul de protecție al medicilor se ascund lacrimi de bucurie sau neputință, zâmbete care nu pot fi dăruite.

„Sunt oameni cu propria lor poveste, în care primează la fel și grija de copiii și părinții lor, dar mereu conectați la fiecare zi de serviciu unde rolul lor e de a menține viața”, a adugat psihologul.

Florina Alina Rad a menționat că impactul emoțional se reflectă în epuizare, descurajare, lipsa energiei și a concentrării, a neputinței, a izolării sociale. Potrivit ei, pot apărea insomnii, atacuri de panică, uneori somatizări la nivelul pielii, până la hipertensiune sau gastrite, colon iritabil sau constipație.

Florina-Alina-Rad
Florina Alina Rad, psihoterapeut adlerian

„Anxietatea are diverse fațete de manifestări, în funcție de gradul de expunere și mecanismele de defensă a personalului medical”, a punctat specialistul.

Recomandări pentru menținerea unui echilibru afectiv:

 • evidențierea reușitelor;
 • cuantificarea vindecărilor;
 • respectarea regularității meselor, pauzelor, a timpului de odihnă;
 • păstrarea dialogului cu cei dragi, încurajarea solidarității;
 • alternarea turelor de muncă cu cele de relaxare prin somn și sport.

„Aș spune că dacă se respectă cei 3 S (somnul, sportul și suportul celorlalți), în mare parte anxietatea și depresia se poate elimina”, a punctat psihoterapeutul.

„Să stăm în izolare, dar prin conectare!”

Florina Alina Rad a precizat că și cadrele medicale pot să apeleze la consiliere psihologică, mai ales în perioada pandemiei. Astfel, potrivit ei, există programe de consiliere psihologică dedicate lucrătorilor medicali, atât în spital, cât și la nivelul diverselor organizații.

„Se recomandă consecvență în participarea la astfel de programe de imunizare afectivă. Fără o imunitate emoționala «vaccinată» cu încredere în sine, în sistemul medical, păstrarea contactului cu realitatea cu accent pe reușite și progres, imunitatea fizică scade”, e explicat psihoterapeutul adlerian.

„Mens sana in corpore sano” – se urmărește prin aceste programe de consiliere psihologică, a adăugat ea. Mai mult, nu doar lucrătorii medicali, dar și fiecare persoană care simte consecințele acestei pandemii ca fiind dificil de gestionat ar fi bine să apeleze la servicii de psihoterapie.

Psihologul Florina Alina Rad a spus și cum putem face față distanțării fizice, dar și sociale, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

„«Să stăm în izolare, dar prin conectare!» aș zice că poate fi urarea de aceste sărbători. A avea grijă de ceilalți, ar trebui contrabalansa cu a avea grijă de tine”, a conchis specialistul.

Etichete: psihoterapeut adlerian pandemia de COVID-19 medici coronavirus anxietate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.