Newsflash
Interviuri

Punte de legătură între specialități

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 11 2017
Punte de legătură între specialități

     În perioada 6–9 septembrie 2017 va avea loc congresul anual al Asociației de Endocrinologie Clinică din România (AECR), care se va desfășura la Tulcea. Prof. dr. Constantin Dumitrache, președinte și membru fondator al AECR, a vorbit despre temele abordate în cadrul congresului, importanța interdisciplinarității, situația osteoporozei și importanța investigării din acest punct de vedere a femeilor aflate la menopauză. Totodată, acesta i-a îndemnat pe tinerii medici, indiferent de specializare, să participe la congresul de anul acesta, pentru că vor afla lucruri importante din domeniul endocrinologiei, care îi vor ajuta în activitatea lor medicală.

 

 

     – Congresul AECR a ajuns deja la ediția a douăsprezecea. Anul acesta ce le pregătiți participanților?
     – An de an, AECR organizează un congres național și, de fiecare dată, locul de desfășurare se schimbă. Anul acesta va fi la Tulcea. Este un fel de congres itinerant care mobilizează medicii din zona respectivă să participe. Nu numai endocrinologi sunt invitați, ci și medici din alte specialități. De altfel, acest lucru s-a întâmplat la fiecare congres – ne-am bucurat mereu de o audiență numeroasă. Ne dorim să organizăm și o sesiune în care să fie prezentate cazuri, care ulterior vor fi discutate multidisciplinar. Aceasta va fi, de fapt, o premieră în cadrul manifestărilor noastre, până acum programul fiind strict limitat la congres, fără astfel de sesiuni. Apoi, fiecare vorbitor își va alege modul de prezentare, fie oral fie sub formă de poster. Ne dorim să cuprindem cât mai multe subiecte. Posterele pot fi, de asemenea, discutate în cadrul unor sesiuni speciale, realizând astfel mai mult decât o simplă prezentare orală.
     Interdisciplinaritatea pare a fi cuvântul cheie al manifestării. Care sunt specialiștii cărora vă adresați?
     – Tematica pe care o alegem la aceste congrese se adresează atât endocrinologilor, cât și medicilor cu specialități conexe. De exemplu, osteoporoza reprezintă un subiect de interes și pentru ortopezi, dar și pentru radiologi. Anul acesta printre subiectele ce vor fi dezbătute sunt cele legate de tehnicile chirurgicale utilizate în patologia endocrină, pornind de la cele aplicate în cazul formațiunilor tumorale hipofizare. În acest sens, dr. Gheorghe Ciubotaru de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” ne aduce în atenție de fiecare dată noutățile din domeniu. De asemenea, nu vor lipsi lucrările ce abordează chirurgia tiroidiană și paratiroidiană, Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” fiind un centru important în acest sens și, nu în ultimul rând, chirurgia urologică vizavi de patologia suprarenalei. Astfel, întreaga patologie chirurgicală endocrină este cuprinsă. De asemenea, nu a fost uitată nici imagistica utilizată în diagnosticul acestor boli și nici osteoporoza. Endocrinologii din țară contribuie la desfășurarea programului național de osteoporoză, temă de interes și pentru alți specialiști care se lovesc de această problemă: ortopezi, ginecologi, chirurgi, infecționiști și mulți alții. Toate specialitățile sunt cointeresate în tematica de anul acesta a congresului nostru.
     – De ce ați ales Tulcea ca loc de desfășurare?
     – Este pentru prima dată când organizăm congresul în această zonă, o zonă de altfel săracă în endocrinologi, un motiv în plus pentru a ajunge aici și a deschide drumul endocrinologiei și al patologiei care ne preocupă.
     De ce este important să participe și medici din alte specialități?
     – La congres invităm toți tinerii endocrinologi să participe, dar și ginecologii, nutriționiștii, diabetologii, cardiologii din zona respectivă. Nu există niciodată un subiect strict endocrin, la care alte specialități să nu își găsească locul. Acest lucru este aproape imposibil, endocrinologia fiind o disciplină de sine stătătoare, dar, în același timp, integrativă pentru medicină. Fără endocrinologie nu se mai poate face nimic astăzi, indiferent de specialitate. De aceea au apărut științe noi, precum: cardioendocrinologia, gastroendocrinologia, neuroendocrinologia și așa mai departe.
    – De aproape un an de zile, Secția de endocrinologie a Spitalului Clinic de Urgență Craiova a fost închisă. Cum priviți dumneavoastră acest lucru?
   – Cunosc această problemă și am încercat să intervenim și prin Ministerul Sănătății, dar și personal la Direcția de Sănătate Publică Dolj, din Craiova. Cred că e una din cele mai mari pierderi pentru endocrinologia din România. Un colectiv foarte bine organizat din toate punctele de vedere (clinică, specialiști etc.) a fost pur și simplu bulversat din cauza unor decizii luate de autoritățile din zona respectivă. Este păcat că într-un centru universitar cum este cel de la Craiova se întâmplă așa ceva. Consecința va fi apariția unui gol, un mare gol, prin excluderea endocrinologiei din această zonă a țării. Nu știu dacă este doar o consecință a dispariției profesorului Bistriceanu [prof. dr. Marian Bistriceanu a decedat în primăvara anului trecut], nu cunosc foarte bine conjunctura și relațiile celor care conduc activitatea în ceea ce privește endocrinologia din acea zonă. Nu cunosc exact cum stau lucrurile acolo, dar nu este deloc bine ce se întâmplă. Noi vom face tot posibilul să revenim la o normalitate, din acest punct de vedere. Am luat legătura și cu Ministerul Sănătății și cred că vom rezolva problema.
     – Ce rol are Institutul „C. I. Parhon” în evoluția endocrinologiei din România?
     – Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” este un fel de pompă care „împinge” endocrinologia în tot teritoriul țării noastre. Și nu este vorba doar de endocrinologie, ci și de ramurile care s-au desprins din ea. Această conviețuire dintre specialități este esențială pentru medicină. Institutul „Parhon” este un centru de endocrinologie important, care a dus la dezvoltarea medicinii în România. La ora actuală, relațiile pe care le are Institutul cu celelalte centre naționale din alte specialități sunt absolut excepționale. Acum zece ani, nimeni nu știa ce înseamnă cuvântul „osteoporoză”, de exemplu. Institutul „Parhon” a fost cel care l-a lansat și, iată, osteoporoza a ajuns la ora actuală o boală cunoscută de toți medicii din România.
     – Care este situația în ceea ce privește severitatea și numărul cazurilor de osteoporoză întâlnite în practica medicală curentă din țara noastră?
     – Aș dori să atrag atenția asupra unui lucru: jumătate din populația acestei țări, sau chiar mai mult, este formată din persoane de sex feminin. Jumătate din acestea se află la menopauză și ar trebui luate în evidență și investigate. Dacă am trata precoce din momentul în care osteoporoza se află într-un stadiu incipient, sau la debutul acesteia, s-ar face economii de miliarde de lei. Într-adevăr, dacă acest lucru s-ar întâmpla, ortopezii ar lucra mult mai puțin și poate ar fi supărați din această cauză, dar ar fi un beneficiu major economic și, în primul rând pentru paciente. Exemplele de boli care ar putea beneficia de aceeași strategie sunt multiple. De asemenea, trebuie subliniat faptul că tratamentul cu corticosterioizi, pe care îl folosesc absolut toate specialitățile medicale, este unul dintre cei mai mari dușmani ai osului. Trebuie luate obligatoriu măsuri de combatere a efectelor negative pe care acest tratament le are asupra osului, mulți medici uitând uneori de acest lucru.
     – În ultima perioadă s-a mediatizat foarte mult utilitatea administrării vitaminei D și efectele sale benefice asupra sănătății. Considerați că este doar o modă sau efectele sunt certe?
     – Administrarea vitaminei D este o modă care nu strică. Din contră, sunt beneficii din punct de vedere endocrinologic, cardiologic etc. Este o modă benefică. Eu zic să mergem mai departe cu ea. Bineînțeles, motivând și explicând pacientului despre ce este vorba. Deși mulți nu și-au dozat nivelul de vitamina D, nici nu s-ar fi gândit că deficitul acestei vitamine ar fi unul dintre motivele problemelor lor de sănătate și o consideră doar produsul expunerii la soare pe timpul verii. Nu, terapia și necesarul de vitamina D reprezintă o problemă continuă care interesează ambele sexe și nu numai din punct de vedere endocrinologic, sau al osteoporozei, ci și din punctul de vedere al patologiei cardiace sau a prostatei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe