Newsflash
Interviuri

Recuperarea medicală, între adaptabilitate și imprevizibilitate

de Florentina Ionescu - oct. 29 2021
Recuperarea medicală, între adaptabilitate și imprevizibilitate

Deși nu ne-am văzut niciodată faţă în faţă, din cauza pandemiei, faptul că am urmat amândouă aceleași cursuri de scriere creativă, la Revista de Povestiri, m-a făcut să o cunosc mai bine pe dr. Ioana Iftime.

ioana iftime medic (4)

Dincolo de pasiunea ei pentru proza scurtă și dincolo de personajele cu care m-a cucerit, dr. Ioana Iftime își împarte timpul între viaţa de familie (are două fetiţe, Zoe și Vera), clinica la care este director medical și echipa de fotbal FC Botoșani, unde lucrează de mai bine de un an. A ales să publice sub pseudonim, ca să păstreze activitatea literară separată de cea medicală. Este eliberator, spune tânăra, să poată alege cu cine să interacţioneze persoana ei literară.

        Am aflat de la Ioana Iftime, în cadrul unui interviu realizat online, că a fi medic la o echipă din Liga 1 de fotbal înseamnă să faci parte dintr-o familie mare și „în veșnică schimbare”, în care membrii se ajută reciproc, și că încrederea jucătorilor nu se câștigă atât de ușor pe cât am crede.

Calitatea vieţii, pe primul plan

        Încă din facultate, Ioana a fost atrasă de Recuperarea Medicală. A avut noroc că a întâlnit un mentor ce i-a ghidat pașii în acest sens, doctorul László Irsay. Mărturisește că abia în anul V, când a avut contact cu Recuperarea Medicală, lucrurile s-au așezat în viaţa ei: „În timpul stagiului au fost niște cazuri interesante și am avut un asistent de grupă care mi-a fost ulterior și mentor și, cumva, cu el am crescut în rezidenţiat”. Treptat, citind foarte multe cărţi și articole în limba engleză despre Recuperarea Medicală, „pentru că nu e o specialitate despre care afli prea repede în timpul facultăţii”, ea a descoperit ce înseamnă, de fapt, această ramură a medicinei într-o ţară precum Statele Unite: „Mi s-a părut o nișă în care pot face foarte multe, că e mai mult vorba despre ce poţi să faci în privinţa calităţii vieţii. În facultate se discută foarte mult despre cum să salvezi, cum să repari, dar mai puţin despre ce poţi să faci legat de calitatea vieţii oamenilor”.

Problemele de sănătate ale sportivilor, o provocare

        De mai bine de un an, Ioana lucrează ca medic al echipei de fotbal FC Botoșani. Mi-a povestit că a atras-o ideea de a lucra cu sportivii pentru că este vorba despre patologii cu care nu prea avea de-a face în spital sau în practica privată: „Sportivii de performanţă sunt un grup destul de ermetic, au cerinţe foarte specifice și probleme de sănătate foarte specifice cu care, dacă nu lucrezi în mod direct cu ei, nu ai contact. Și-atunci am luat-o ca pe o provocare”. Activitatea alături de echipa de fotbal este în continuare interesantă, spune tânăra: „Până la urmă, ajungi să faci un fel de medicină de familie cu ei, pentru că ești singurul medic la care pot apela direct, la telefon, prin mesaje. Bineînţeles că nu o să apeleze la mine doar pentru accidentări sau probleme musculoscheletale. [Apelează la mine] și când sunt răciţi, și când e copilul răcit, și când pe soţie o doare capul”. Iar Ioana a intrat în jocul acesta pentru că, mai ales ca femeie, spune ea, este greu să le câștigi încrederea jucătorilor de fotbal: „Și-atunci am făcut de toate, tocmai ca să putem să colaborăm cât mai bine”.

 O familie în continuă schimbare

        Dr. Ioana Iftime este de părere că relaţia dintre medic și jucătorii din echipă ar trebui să fie precum cea dintre membrii unei familii mari, „Doar că e o familie care e în veșnică schimbare: sunt puţini jucători care rămân, se tot schimbă [componenţa echipei], dar, desigur, există un nucleu – și al jucătorilor, și al tehnicienilor. E o familie cu bune și cu rele, ca oricare alta”, mărturisește ea zâmbind. Le-a câștigat încrederea în timp, stând mult în preajma lor, „chiar dacă nu apela nimeni la mine, pentru că deja aveau sistemul lor”. Așa că tânăra a început să participe la meciuri, la antrenamente, la deplasări: „Nu cred că am câștigat încrederea lor 100%. Când este un grup foarte mare de oameni, nu poţi să ţintești la «Vreau să colaborez foarte bine cu toţi!». Măcar să pot colabora cu cei care sunt dispuși să facă asta cu un medic, măcar la ei să ajung sau la cei care sunt dispuși să primească un sfat”.

 Fiecare zi e diferită pe teren

        De la o zi la alta, lucrurile sunt diferite în marea familie reprezentată de jucătorii de fotbal și de stafful medical. O zi obișnuită din viaţa Ioanei Iftime este „foarte imprevizibilă (...). Mai ales când e vorba de antrenamente, [ziua] depinde de cum e vremea, depinde de mulţi factori. Cred că asta e cea mai mare dificultate pentru mine: imprevizibilitatea programului”. Dacă echipa se află în cantonament, atunci este clar că totul se învârte în jurul antrenamentelor; dacă este vorba despre perioada competiţională, de exemplu, zilele sunt dedicate antrenamentului: „Ziua meciului e cu alte probleme, cu o altă energie. Fiecare zi e diferită”.

 Scrisul a devenit un refugiu

        Pentru că este pasionată de scris și pentru că participă în funcţie de cum îi permite programul la cursuri de scriere creativă, am vrut să înţeleg cum se împacă latura creativă a Ioanei Iftime cu activitatea de la cabinet sau de la echipa de fotbal. Iniţial, i se părea că profesia de medic o cam încurcă și că nu reușea să scrie din această cauză: „Dar acum, îţi spun sincer, cred că nu merge una fără cealaltă. Am nevoie de partea artistică, creativă, ca să fiu pe linia de plutire, pentru că am nevoie de refugiul ăsta”. În plus, contactul cu oamenii pe care i-l oferă profesia este o sursă de inspiraţie continuă: „Intru în contact cu foarte mulţi oameni și faptul că încerc să scriu mă face să fiu atentă în alt fel la oameni, într-un fel care mă bucură mai mult”.

O cruce mare înainte de fiecare meci

        În specialitatea Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, Ioana Iftime este de părere că, în ceea ce privește lucrul cu sportivii, este nevoie ca medicul să fie dispus să se adapteze la regulile lor, la regulile jocului, să înţeleagă cât se poate de bine lumea sportului, „care e o lume total aparte”. Și nu în ultimul rând, ca medic care lucrează cu sportivii de performanţă este foarte important să fie la curent cu tot ce se întâmplă nou: „pentru că medicina sportivă, mai ales medicina fotbalului (...), e o ramură în care se investesc foarte mulţi bani și astfel apar foarte multe lucruri noi în materie de suplimente, de aparatură, de protocoale de recuperare, cu care este păcat să nu fii la curent”. Avantajele financiare sunt multiple, spune ea, în medicina fotbalului, iar în acest mod „poţi să pui la dispoziţia pacienţilor, jucătorilor tăi, câteva lucruri de ultimă generaţie”.

        În finalul discuţiei noastre am abordat și cele mai frecvente patologii pe care le întâlnește la sportivi. Leziunile musculare prin accidentări se află, cu siguranţă, pe această listă: „Fiind vorba despre fotbaliști, majoritatea problemelor sunt la picioare, că astea-s «instrumentele de lucru». Din fericire, nu am avut accidentări prea grave, îmi fac o cruce mare înainte de fiecare meci, pentru că știu că se pot întâmpla și lucruri foarte nasoale. Până acum nu am avut, Slavă Domnului, așa ceva”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe