Newsflash
Interviuri

Responsabilitate şi entuziasm

de Daniela NĂTĂLEŢU - oct. 5 2011
Responsabilitate şi entuziasm

Interviu cu conf. univ. Diana Vasile, preşedinta comitetului ştiinţific al Congresului Naţional de Psihotraumatologie (Bucureşti, 6–9 octombrie 2011)

   – Ce este trauma psihică? Ce situaţii de viaţă pot fi considerate ca având potenţial traumatizant şi în ce măsură putem vorbi despre categorii de populaţie cu risc sporit?
   – Cea mai clară şi utilă definire a traumei psihice am întâlnit-o la psihologii germani G. Fischer şi P. Riedesser, în 1998, care afirmau că aceasta reprezintă o experienţă vitală de discrepanţă între factorii situaţionali ameninţători şi capacităţile individuale de stăpânire, însoţită de sentimente de neajutorare şi abandonare lipsită de apărare şi care duce la o zdruncinare de durată a înţelegerii de sine şi lume. Astfel, devine traumatizabilă orice situaţie care depăşeşte mult posibilităţile noastre de a face faţă, de a găsi soluţii. Exemple de situaţii traumatizante sunt: catastrofele naturale şi dezastrele, accidentele de toate tipurile, bolile grave, abuzurile fizice, sexuale, emoţionale, pierderile persoanelor semnificative din viaţa noastră, prin deces sau separări. Un risc sporit prezintă copiii, la care traumatizantă devine şi situaţia în care realitatea se suprapune cu ceea ce se întâmplă în plan fantasmatic, imaginar – mai ales dacă susţinerea emoţională şi raţională din partea adultului este deficitară –, dar şi persoanele cu capacităţi de coping reduse: vârstnicii, bolnavii, cei cu intelect limitat. Aceştia se confruntă cel mai des cu situaţii traumatizante, precum şi cu resurse limitate de reechilibrare. Aici este vizibilă şi nevoia de programe sociale care să prevină situaţiile de risc şi să faciliteze protecţia acestor categorii de persoane.
   – Către ce domenii ale ştiinţei ne putem îndrepta pentru a găsi răspuns la problemele ridicate de trauma psihică şi suferinţa umană?
   – Deşi traumele psihice au fost observate dintotdeauna, demersurile ştiinţifice sunt relativ noi. De aceea, se dezvoltă de curând o arie de studiu şi practică interdisciplinară – psihotraumatologia, aflată la graniţa dintre medicină, psihologie, asistenţă socială şi chiar spiritualitate. Necesitatea a fost subliniată de efectele războaielor asupra soldaţilor şi asupra copiilor acestora, mai ales în cazul războiului din Vietnam, precum şi de consecinţele majore ale dezastrelor naturale asupra populaţiilor. Printre cele mai interesante şi utile abordări teoretice care fundamentează psihotraumatologia sunt preocupările psihodinamice de tip freudian, cercetările asupra stresului şi coping-ului, studiile asupra memoriei şi cercetările neuro-psiho-fiziologice. Dar informaţiile oferite de aceste domenii nu pot rămâne izolate, căci îşi pierd sau îşi diminuează importanţa. S-a simţit astfel nevoia unei înţelegeri unitare a funcţionării psihicului uman în vulnerabilitatea sa, dar şi referitoare la capacităţile sale recuperatorii. Căci pe câtă vulnerabilitate există în psihicul uman, pe atât de vast este potenţialul uman de robusteţe şi vindecare, rămas neînţeles şi neexplorat.
   – Cum aţi descrie starea actuală a psihotraumatologiei, ca ştiinţă, în România?
   – La noi, psihotraumatologia îşi face debutul încet, dar sigur. Avem câţiva specialişti şi o mulţime de tineri şi specialişti începători, entuziaşti şi responsabili. Ei au resimţit în propriile lor vieţi şi activităţi ce înseamnă să fii rănit şi să rămâi blocat în unele domenii ale vieţii din pricina acestor răni, dar şi cât de eliberator şi energizant este să vindeci aceste răni, cu condiţia să te dedici acestui proces – destul de dificil şi îndelungat, care presupune activităţi de educare, consiliere şi psihoterapie. De aceea, cred că există destule premise pentru a demonstra că merită să studiem mai departe psihicul uman şi rănile sale, căci oportunităţile de vindecare există în însăşi esenţa şi manifestarea traumelor.
   – Din acest punct de vedere, cum se poziţionează ţara noastră în raport cu ţările occidentale?
   – Consider că încă este loc de dezvoltare a acestei arii în România, deoarece nu există programe unitare şi direct dedicate înţelegerii fenomenologiei, procesualităţii rănilor psihologice. Acestea sunt analizate din perspectiva diferitelor abordări medicale sau a orientărilor psihoterapeutice, ceea ce face ca înţelegerea să fie împărţită, fără a avea o imagine de ansamblu şi o coerenţă a intervenţiilor cu scop de ameliorare sau vindecare a traumelor psihice.
   Ce posibilităţi de formare în domeniul psihotraumatologiei există în România şi cum pot fi acestea accesate de un specialist?
   – Într-adevăr, psihotraumatologia presupune şi formarea specialiştilor şi mă bucur că au început de ceva vreme preocupări formative în acest sens, astfel că numărul specialiştilor este în continuă creştere. Deocamdată, există cursuri mai degrabă izolate, în cadrul unor programe masterale sau sub forma unor programe de formare continuă pentru medici, psihologi, asistenţi sociali, în cadrul asociaţiilor profesionale formatoare din psihoterapie sau medicină. Dorinţa noastră este ca prin Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei să dezvoltăm un program formativ dedicat tuturor specialiştilor din domeniile medical, psihologic, social, pentru a facilita integrarea cunoştinţelor teoretice şi practice.
   – Care este importanţa Congresului Naţional de Psihotraumatologie, aflat la prima ediţie?
   – Cel mai important mesaj transmis de congresul pe care îl organizăm este că psihotraumatologia există ca arie interdisciplinară de studiu şi practică, iar ea merită atenţia specialiştilor şi a publicului larg. De asemenea, congresul doreşte să atragă atenţia că rănile, traumele psihice nu sunt doar surse de suferinţă, de blocaj a energiei vitale, ci şi oportunităţi de învăţare şi de dezvoltare psihică. La Bucureşti, se vor reuni specialişti din ţară şi din străinătate, care vor prezenta concluzii şi maniere de înţelegere şi lucru cu traumele psihice şi cu resursele noastre mintale, emoţionale şi comportamentale. Dacă până de curând preocuparea specialiştilor din sănătatea mintală se centra pe înţelegerea şi vindecarea patologiei psihice născută din traume, în ultimul timp aceştia şi-au îndreptat eforturile şi spre stimularea acelor arii psihologice care pot ameliora efectele perturbatoare ale traumelor şi pot produce vindecarea din interiorul fiinţei umane. Cu alte cuvinte, ceea ce dorim să surprindem prin dezbaterile din cadrul Congresului Naţional de Psihotraumatologie este maniera în care putem îmbina diverse informaţii şi mijloace de stimulare a capacităţilor naturale de vindecare şi reechilibrare în urma evenimentelor traumatizante prin care poate trece o persoană.
   – Ce categorii de specialişti sunt aşteptaţi să participe la manifestarea ştiinţifică pe care o pregătiţi şi ce teme vor fi abordate?
   La congres vor fi prezenţi specialişti din psihiatrie, medicină sexuală, psihologie clinică, psihoterapie, psihologie organizaţională, psihologie socială, asistenţă socială, tocmai pentru că dorim să subliniem necesitatea abordării interdisciplinare a traumelor psihice. În plus, trăim într-o perioadă în care este mai mult decât evidentă nevoia noastră de a lucra în echipă, căci doar în acest fel putem limita efectele neplăcute ale excesului de specializare şi ale izolării care îşi pune amprenta nu doar în vieţile personale, dar şi în cele profesionale ale oamenilor. Participanţii provin din diferite arii de lucru. Ei pot alege dintre workshopurile CNPT 2011 care abordează trauma psihică din cele trei perspective vizate – clinică, organizaţională şi socială, acoperind tematici precum: abordări generale în psihotraumatologie, impactul traumei asupra relaţiilor interpersonale, abordarea traumei psihice la copii, cercetări actuale în lucrul cu trauma psihică, diferite tulburări somatice văzute ca traumă psihică, abordări ale confortului psihologic în organizaţii, violenţa domestică, instrumente de terapie în lucrul cu trauma psihică, aspecte specifice ale traumei în cadrul anumitor categorii de populaţie, traumatizarea secundară a experţilor care lucrează cu trauma psihică, servicii de asistare a persoanelor care suferă de pe urma traumei psihice.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe