Newsflash
Interviuri

Să fii tot timpul acolo

de Alexandra NISTOROIU - iul. 1 2016
Să fii tot timpul acolo

     Dr. Camelia Toma este medic de familie în comuna Schitu Golești (județul Argeș) de peste douăzeci de ani. Se îngrijește de aproape două mii de oameni, cărora le este ghid și translator în întortocheatul sistem de sănătate. Cel mai mult și-ar dori ca și colegii de alte specialități să își facă timp să le vorbească pacienților. Să le spună mai clar ce au de făcut.

 

 
 
 
 
 
 
     De ce ați ales să lucrați aici?
     – Am dat concurs pe post, eram din Pitești, dar stagiatura o făcusem în Moldova și voiam să mă întorc acasă. De la Pitești sunt 40 de kilometri și de-atunci, din ʼ90, așa îmi încep ziua: cu un drum de 40 de kilometri dus și o termin cu alți 40 de kilometri întors. Fac naveta de douăzeci de ani. Iarna este cel mai mare inconvenient, mai ales că lucrez în ture: o zi dimineață, o zi după-amiază. Este greu în special în tura de după-amiază, fiindcă se întunecă foarte devreme și atunci trebuie să fiu foarte atentă. E o șosea națională foarte circulată. Dar mă descurc foarte bine.
 
     Folosiți mașina proprie?
     – Da, cu mașina mea mă duc la cabinet. Ceea ce reprezintă o problemă, că nouă, medicilor din rural, nu ni se decontează absolut nimic din acest drum. Nu se mai acordă nici măcar sporul de țară. Sporurile de țară se dau acum în niște condiții foarte drastice: nu trebuie să ai asfalt, nu trebuie să ai apă curentă. Ca să poți să iei spor de țară, trebuie să ai niște cătune aruncate pe coclauri, deci nu ne mai încadrăm. Foarte puțini medici se mai încadrează la sporurile de țară. De pildă, eu am beneficiat de acest spor până acum doi ani, când s-au modificat condițiile de acordare și, pentru că am un cabinet chiar la șosea, „în centru“, nu mai beneficiez de acest spor.
 
     Ce probleme întâmpinați?
     – Cea mai mare problemă din punctul meu de vedere este că sistemul SIUI nu prea merge. Cred că nu există săptămână în care SIUI să nu aibă sincope. Dacă eliberezi offline rețeta și nu o poți valida în timp util, atunci e posibil să îți fie imputată valoarea ei, iar unele rețete sunt de valori destul de mari. Sunt pacienți care nu au posibilitatea să își cumpere câteva pastile până când li se va elibera rețeta. Este și pentru noi o problemă, fiindcă, dacă nu merge sistemul, nu ne putem ține de programări.
 
     Ce ați vrea să schimbați în sistem?
     – Cred că medicina de familie încă este considerată o cenușăreasă a sistemului medical. În caz de orice, „du-te la medicul de familie să îți explice“. Toate aspectele legate de parcursul pacientului nu îi sunt explicate în totalitate și specialiștii trimit pacientul la noi să explicăm ce au făcut ei, ce are el de făcut mai departe. Mă gândesc totuși că fiecare pacient, în momentul în care este tratat de un specialist, ar trebui să primească și informații legate de ce i s-a administrat, ce diagnostic i s-a pus. Am pacienți care vin cu biletele de ieșire din spital și cu toate actele din spital, printre care și o rețetă compensată, și mă roagă să le spun: „ce mi s-a făcut, mi s-a dat ceva“. Deci el, săracul, câteodată nici nu știe că are în acele documente din mână o rețetă compensată, pe care trebuie să o ridice de la farmacie. Sunt foarte mulți medici de alte specialități cu care lucrăm extraordinar de bine, dar mai sunt o parte din ei care nu au timpul necesar să îi explice pacientului cam ce trebuie să facă după ce iese din spital.
 
     – Și trebuie să compensați.
     – Da. Numai că nu toți pacienții ajung imediat la medicul de familie. Unii vin după o zi, alții după o lună, când rețeta compensată primită la externarea din spital deja nu mai este valabilă. Sunt lucruri care organizatoric ar fi foarte ușor de rezolvat, dar mai sunt și probleme din astea cu care noi, ca medici de familie, ne confruntăm fără să vrem. Eu mi-am făcut un obicei și, în momentul în care dau un bilet de trimitere, de internare, explic pacientului din capul locului ce trebuie făcut, cu ce trebuie să vină la ieșirea din spital. Dacă e nelămurit, să vină imediat după externare, ca să îi explic exact ce are de făcut, să nu rămână fără tratament.
 
     Scrisorile medicale vă sunt mereu trimise de specialiști?
     – Până anul trecut, medicii specialiști mai uitau să trimită scrisori medicale, dar am observat că, de anul trecut, nu mai există această problemă. Se mai întâmplă să omită medicul specialist care trimite scrisoarea medicală să scrie perioada de valabilitate, ceea ce este o mare problemă pentru medicul de familie, pentru că, în momentul în care ai o scrisoare medicală pe care nu scrie perioada de valabilitate, atunci ești obligat să o iei în considerare doar o lună de zile și trebuie să pui din nou pacientul pe drumuri, să meargă iar la medicul respectiv pentru o nouă scrisoare medicală. Dar sunt cazuri mai rare.
 
     Deci acum colaborați mai bine și cu ceilalți specialiști?
     – În general, medicul de familie este privit un pic mai de sus în cadrul sistemului sanitar. Or, cazurile sunt rezolvate în proporție de 70–80%, la prezentarea în cabinetul medicului de familie, cel puțin în cazul meu. Medicul de familie încearcă să se doteze – eu mi-am cumpărat ecograf, electrocardiograf, astfel încât pacienții mei să poată găsi la mine o alternativă pentru aceste investigații, să nu se deplaseze. Colegii mei – la fel, încearcă să asigure o asistență medicală de cât mai bună calitate. Pacienții mai spun, când vin de la alți specialiști, că li s-a vorbit de sus despre medicul de familie și undeva acest lucru mă frământă.
 
     De unde vine această ruptură între medicii de familie și ceilalți specialiști?
     – Cred că medicina de familie este poate cea mai nouă specialitate înființată în România. Noi nu am avut cultura aceasta: pacientul să aibă medicul lui, la care să se adreseze, care să încerce să îi rezolve problemele și abia după aceea, când situația depășește competența medicului de familie, să poată merge mai departe. Cred că de aici vine ruptura. Dar e prea mult spus ruptură. Suntem priviți altfel, fiind o specialitate așa de tânără, apărută aproape imediat după Revoluție. Poate de aceea nu suntem așa de bine priviți, deși suntem în prima linie și cred că suntem foarte importanți pentru pacienți, pentru că pacientul ia cu noi legătura prima dată în caz de suferință.
 
     Cât de des aveți posibilitatea de a participa la congrese și conferințe pentru medicii de familie?
     – În general, ajung la congresele pentru medicina de familie când sunt mai aproape de Pitești. Bucureștiul este locul unde merg cel mai des. Am pacienți programați cu câteva zile înainte și e destul de greu să îi reprogramezi, de multe ori nu știi ce probleme au și dacă poți să îi amâni, și atunci este destul de complicat să mergi mai departe, la o conferință la Iași, Cluj sau Timișoara. În general, aleg evenimentele care sunt mai aproape de Pitești. Să nu pierd prea mult timp. Fiindcă medicina de familie înseamnă să fii tot timpul acolo. Să ai telefonul deschis, să poată mereu pacientul intra în legătură cu tine. Iar dacă nu ești la cabinet, măcar să îl îndrumi unde să meargă. Fiindcă sunt foarte mulți pacienți care, dacă au o urgență medicală, întâi mă sună pe mine și eu le spun să sune la ambulanță. Dar primul lor impuls e să mă sune pe mine și să mă întrebe ce să facă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe