Newsflash
Interviuri

Schimbări în managementul cancerelor ginecologice

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - aug. 29 2016
Schimbări în managementul cancerelor ginecologice

     Jonathan Ledermann este profesor de oncologie medicală la University College din Londra și directorul UCL Cancer Institute și UCL Cancer Trials Center. Prezent la Cluj pentru conferința „Best of ASCO“ a Asociației Medisprof, profesorul britanic a răspuns la câteva întrebări special pentru cititorii săptămânalului „Viața medicală“.

 

 
 
 
 
 
 
   Care au fost cele mai importante schimbări, în ultimii ani, în abordarea tumorilor din sfera ginecologică?
   – Prevenirea cancerului rămâne un aspect important de luat în considerare pentru creșterea supraviețuirii. În ceea ce privește prevenția cancerului de col uterin, cred că introducerea vaccinării HPV în multe țări a reprezentat o schimbare în ultimii ani. Probabil vor trece mulți ani până vom vedea beneficiul, dar rezultatele studiilor de până acum sunt încurajatoare în această privință. Trebuie să ținem cont și de asocierea dintre obezitate și cancerul de endometru, a cărui prevalență este în creștere, mare parte din cazuri apărând tocmai în acest context. Nu este singurul motiv, dar este unul în plus pentru a mări eforturile în vederea descurajării excesului ponderal. Pentru cancerul ovarian, singura situație în care putem preveni cancerul ovarian este cea a femeilor cu mutația BRCA, depistată de obicei în contextul existenței unei rude cu cancer. Chirurgia profilactică (salpingo-ovarectomia) poate avea în acest caz efect pozitiv și asupra reducerii riscului de cancer de sân, acesta scăzând cu mai mult de 50%, chiar cu 85–95% în cazul cancerului de ovar.

 

    Ce noutăți au apărut în tratamentul acestor cancere?
    – În privința tratamentului, cea mai mare schimbare este apariția inhibitorilor PARP – poli-ADP-ribozil-polimeraza, proteină implicată în procesele de reparare ADN. Introducerea acestora a dus la creșterea supraviețuirii, uneori pe termen foarte lung, mai ales în cazul persoanelor cu mutație BRCA, dar nu numai. Apar tot mai multe dovezi că mutațiile genetice, nu neapărat moștenite, fac tumora mai sensibilă la aceste substanțe. S-a deschis o poartă pentru ca noi, oncologii și cercetătorii, să studiem mai îndeaproape biologia și genetica tumorilor, nu doar pentru găsirea unor noi metode terapeutice, ci și pentru prevenție. De exemplu, dacă identificăm mai multe femei cu mutație BRCA, putem să depistăm între rudele acestora alte femei cărora, având în vedere riscul, să le recomandăm chirurgie profilactică, beneficiul fiind vizibil peste ani, prin reducerea incidenței cancerului ovarian pe respectivul segment de populație. Există și femei care nu au mutația BRCA, dar care răspund foarte bine la tratamentul cu inhibitori PARP, concluzia fiind că există alte mutații, nu neapărat moștenite, ci apărute în tumoră, dar care, odată identificate, ne vor permite să selectăm noi agenți terapeutici, mai eficienți.

 

   Care ar fi cele mai promițătoare dintre terapiile nou apărute?
    – Cred că inhibitorii PARP ar fi această categorie. Agenții antiandrogenici au, de asemenea, rezultate promițătoare, însă nu în aceeași măsură, iar faptul că sunt nespecifici nu ne permite să selectăm pacienții. Sunt în curs de desfășurare studii interesante care combină inhibitorii PARP cu alte medicamente, cum ar fi antiandrogenicele, și care arată creșteri ale supraviețuirii, fără efectele adverse ale chimioterapiei convenționale. Terapiile imunologice au arătat, de asemenea, rezultate spectaculoase în melanom, cancerul de plămâni, cel din sfera ORL etc.

 

   Credeți că testele genetice vor fi implicate într-o mai mare măsură în viitor în abordarea terapeutică?
    – În momentul în care olaparib (inhibitor PARP, n.n.) va fi disponibil în România, cred că ar fi important ca pacientele să fie testate pentru mutația BRCA, pentru a le selecta pe cele care ar beneficia cel mai mult de acest tratament și, de asemenea, pentru a identifica rudele acestora purtătoare ale mutației, în scopul prevenției. Aproximativ una din cinci paciente cu cancer ovarian are mutația BRCA, ceea ce nu este de neglijat. Genele mutante pot fi moștenite și de la tată, nu este necesară prezența unei rude de sex feminin cu cancer de ovar sau de sân, de aceea este indicat ca toate pacientele să fie testate, indiferent de istoricul familial. Costurile sunt mai mici decât ale unei examinări CT, iar informațiile obținute sunt valoroase.

 

   Ce recomandări ați face tinerilor cercetători?
    – Cred că este important să studiem imunologia, să aprofundăm genetica moleculară a cancerului, ca direcție de dezvoltare a terapiilor țintite. Pentru un epidemiolog sau un specialist în sănătate publică, ar fi interesant de studiat dinamica prevalenței cancerelor ginecologice și impactul vaccinării HPV.

 

   Dar dacă ați fi rugat să faceți sugestii de îmbunătățire a managementului fondurilor din sistemul sanitar?
    – Este foarte dificil de dat un răspuns, pentru că trebuie împărțite fondurile atât pentru tratarea pacienților, cât și pentru prevenție. Cred că ar trebui investit suplimentar pentru prevenire și depistare precoce, dar acestea sunt decizii pe care fiecare țară trebuie să le ia în funcție de posibilități și necesități.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe