Newsflash
Interviuri

Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

de - iun. 10 2022
Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

Interviu cu profesorul Dan Ziegler, din cadrul Centrului German de Diabet, Düsseldorf, Germania. (P)

Recent au fost elaborate recomandările consensului experților internaționali în domeniul neuropatiei diabetice. 

  • Neuropatía diabetică este cea mai frecventă complicaţie microvasculară a diabetului, care poate fi observată la aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de diabet zaharat.
  • Raportul de consens conţine recomandări şi algoritmi practici, distincţi şi condensaţi, pentru ca medicul să poată diagnostica afecţiunea cât mai devreme cu putinţă.
  • Cel mai important aspect al acestui raport de consens este abordarea holistică, ce ia în considerare nu numai tratamentul simptomatic al durerii, ci și conceptul de farmacoterapie orientată patogenetic.
Dan_Ziegler
Prof. dr. Dan Ziegler

De ce este considerată neuropatia diabetică o „complicaţie uitată”? Și care a fost raţiunea pentru susţinerea acestei Conferinţe de consens?

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie microvasculară a diabetului, care poate fi observată la aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de diabet zaharat şi, probabil, jumătate dintre acestea prezintă simptome neuropate, inclusiv durere, în timp ce cealaltă jumătate rămâne, în mare parte, asimptomatică. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata ridicată a neuropatiei nediagnosticate poate ajunge până la 80%.

Al doilea motiv este că atât medicii, cât şi pacienţii acordă mai multă importanţă bolilor cardiovasculare precum infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral decât neuropatiei diabetice, care reprezintă ameninţarea majoră cauzată de diabet.

O altă problemă este că ghidurile disponibile privind diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice sunt fie eterogene, fie chiar confuze sau incomplete, concentrându-se doar pe anumite aspecte ale bolii.

Astfel că am adoptat o abordare holistică pentru a obţine recomandări de consens, acoperind toate domeniile relevante și definind algoritmii necesari pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice, care sunt relevanţi în mod specific pentru practica clinică. În lipsa dovezilor, acest consens a fost realizat pe baza dovezilor disponibile și, de asemenea, pe experienţa personală a experţilor.

Care sunt provocările asociate cu screeningul și diagnosticul neuropatiei diabetice?

O provocare este că jumătate dintre pacienţi rămân asimptomatici și, prin urmare, trebuie să fie examinați, nu doar chestionaţi cu privire la simptomele lor. O altă problemă este că în această afecţiune sunt implicate diferite fibre nervoase, cum ar fi fibre mari sau mici, iar un singur test nu este suficient pentru a diagnostica neuropatia.

Deci, în multe situaţii, avem nevoie de un set de teste, dar sunt multe și nu sunt suficient de standardizate, astfel încât se pune întrebarea care sunt testele cele mai potrivite. În acest sens, raportul de consens oferă recomandări practice și algoritmi distincți și condensaţi pentru ca medicul să poată decide ce test ar trebui să fie aplicat și cum exact ar trebui utilizate aceste instrumente în practica clinică pentru a diagnostica afecţiunea cât mai devreme posibil.

Care sunt diferenţele între acest raport de consens și ghidurile actuale internaţionale și cele anterioare? Și de ce este important pentru medici să urmeze recomandările consensului?

Cred că cel mai important aspect este abordarea holistică, luând în considerare nu doar tratamentul durerii simptomatice, ci și conceptul de farmacoterapie orientată patogenetic. O altă particularitate în elaborarea acestui consens este că a fost aplicată metoda Delphi.

În ultimul rând, au fost sintetizate recomandări specifice subiectului actual al pandemiei de COVID-19, concentrate asupra riscului crescut de mortalitate în spital, complicaţiilor piciorului și riscului de amputaţii în rândul pacienţilor cu diabet infectaţi cu SARS-CoV-2.

Aşadar, sper că aceste recomandări directe și distincte vor fi utile medicilor în practica lor zilnică, atunci când diagnostichează și tratează pacienţi cu neuropatie diabetică.

PENTRU INFORMAȚII SUPLIMENTARE, VĂ RUGĂM SĂ CONSULTAȚI ARTICOLUL COMPLET:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi:10.1016/j.dia- bres.2021.109063. Epub ahead of print.

Articolul poate fi consultat online aici

HCP Flyer_consens nou_Page_1

HCP Flyer_consens nou_Page_2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe