Newsflash
Interviuri

Și pansamente, și cuie, și rețete

de Alexandra NISTOROIU - sept. 10 2015
Și pansamente, și cuie, și rețete
În facultate, Mihaela State visa, ca mai toți colegii ei, să plece din țară. Dar s-a îndrăgostit, s-a căsătorit și a rămas acasă. Așa că, în locul Angliei, practică medicina de familie la Agigea (județul Constanța), din toamna lui 2010. Se bucură că e aproape de ai ei și de locul în care a copilărit (Eforie Sud), dar și că le poate fi un sprijin pacienților care, de multe ori, cu greu își permit să ajungă, în sistem, mai departe de cabinetul medicului de familie.
 
 
 

 

     – De ce ați ales medicina de familie?
     – Pentru că este specialitatea cea mai apropiată de pacient. Pentru că vezi pacientul în totul lui. Specialistul vede, tratează boala respectivă și pleacă. Medicul de familie vede ansamblul și este aproape de familie. Mi se pare un mod mai bun, din punctul meu de vedere, de a practica medicina. Am în jur de 1.800 de pacienți, iar în dispensar suntem trei medici de familie, alături de doi medici stomatologi.

 

     – Cum arată o zi normală la dispensar?
     – Legea zice două domicilii și douăzeci de consultații la cabinet, dar la noi, cel puțin, sunt mai multe, pentru că avem foarte mulți pacienți. Iar în afară de aceștia, avem și neasigurați, avem și urgențe. Este aglomerat și din cauza sistemului. În această perioadă merge foarte bine noul sistem cu carduri. Mi-am luat un calculator performant și poate să m-ajute, dar tot durează: până-și găsesc cardurile, până se învârt… Așa e la medicul de familie, nu are cum să fie prea liber. Până ajunge pacientul din Agigea sau dintr-un sat din zonă la un spital din Constanța, să-și scoată cuiul din talpă, vine la dispensar. Că la dispensar de dimineață până seara la ora șapte găsește un medic acolo care-l poate ajuta. Avem de toate: și pansamente, și cuie, și rețete. Eu personal am și un ecograf și fac ecografii. Când am un caz mai special, prefer să îi fac un „eco“ să fiu sigură că e ok, decât să-l trimit la Constanța. Când trimit la specialist vreau să-l trimit cu toate investigațiile făcute. Cel puțin așa-mi propun.

 

     – De ce? E mai sigur?
     – E mai sigur să nu-l fâțâi. E o diferență între medicul care lucrează la țară – sau, mă rog, într-o localitate mai mică – și cei care lucrează în orașele mari. Nu pot să-l trimit pe pacient toată ziua pe autobuz. Astăzi am trimis un pacient care avea cardul eronat. Nu era nici vina mea, nici a lui, pur și simplu dădea cardul eroare. A dat 60 de lei pe taxi să se ducă până la Casă și înapoi. 60 de lei! Vă dați seama: nu pot să-l trimit toată ziua-bună-ziua la cai verzi pe pereți. Trebuie să-l trimit clar către medicul specialist care să știe ce e de făcut. Pacienții noștri nu au atâția bani, sunt oameni în vârstă, cu pensii foarte mici. Să dea 60 de lei pe drum mi se pare foarte mult. 60 de lei pot reprezenta masa pe câteva zile. Așa că trebuie să fiu sigură: ceea ce trimit să trimit bine. Ne ajută foarte mult și specialiștii din Eforie Nord. Că așa, să tot mergi la Constanța… De cele mai multe ori, pacienții nu fac un singur drum, fac mai multe drumuri: se duc la X, de la X se duc la Y și tot așa. Pacientul meu este un caz concret: a dat 60 de lei pe un taxi, iar pensia lui e de patru milioane. Și-a dat mai bine de o săptămână mâncarea. Aici e altfel față de Constanța, unde sistemul e mult mai accesibil: chiar dacă îi greșește vreunul diagnosticul, nicio problemă: se mai duce la șapte specialiști și îl descoperă, dar eu nu pot. Am foarte mulți pensionari pe listă, cu pensii mici, posibilități puține. Mulți nu se pot deplasa și nu au pe nimeni să îi ajute, eu nu pot să-l iau să-l duc la un specialist. La cardiologie, prin casa de asigurări, cel mai apropiat specialist e undeva la policlinica doi. Se fac programări și durează uneori și două-trei luni până reușesc să intre pacienții la specialist. Deși mulți ar prefera să meargă în privat să rezolve mai repede, n-au bani. Și-atunci unde ajungem?

 

     – Lipsa banilor își spune cuvântul și în măsura în care vă pot urma sfaturile?
     – Nu încape îndoială. Tu îi spui ce să facă, îi compui chiar meniuri, aproximativ: ce-are voie și ce n-are voie. Dar sunt oameni de la țară, oameni care, chiar dacă sunt la o distanță nu foarte mare de Constanța, au găinuța în curte, au văcuța. Chiar vorbeam la un moment dat cu un cuplu de bătrâni, ea casnică o viață întreagă, că marea majoritate cam așa sunt, cu o singură pensie. Ei aveau o văcuță. Și la un moment dat i-am zis: „Nenea,  dar dă văcuța, că muncești mult cu ea.“ Și zice: „Tată, și dacă o dau, cu ce rămân? Din pensia mea de trei milioane cât crezi că pot să cumpăr? Așa, de bine, de rău, lăpticul acela și brânzica m-ajută să supraviețuiesc“. Or eu nu pot să-i zic omului acela: „Nu mânca lapte de la vacă, că acela e lapte integral și tu nu ai voie, că ai colesterol, trebuie să ai lapte degresat“. De unde vreți să-l cumpere, dacă n-are decât un codru de pâine și trei ouă? Dacă găinuțele lui au făcut trei ouă, p-alea le mănâncă. Nu contează regimul. Îmi rămâne să îi dau statina și să-l rog să respecte cât poate el din ce e acolo. Și să-i aduc aminte de fiecare dată de regim, ca să nu-l uite, că mai uită. Medicamentele și le permit cât de cât. Avem farmaciste foarte bune aici, care sunt de-ale locului și știu ce nevoi și posibilități au oamenii și-aduc ce trebuie și la prețuri bune. N-o să-și permită un preparat foarte scump, dar omul nu stă fără tratament.

 

     – Ați întâmpinat probleme în întreținerea și managementul cabinetului?
     – Cabinetul mi se pare mic pentru ceea ce aș vrea să fac. Dar primăria a început deja să construiască un dispensar nou, modern. Și-atunci probabil o să mă pot desfășura în voie. Aș vrea, mai întâi, să pot ține ecograful tot timpul în cabinet. Acum trei ani mi-a fost spart cabinetul și mi s-a furat laptopul. Eram însărcinată și în concediu medical și era să-mi pierd copilul din cauza asta. Nu pot să-mi las acolo nici laptopul, nici ecograful. Dacă aș avea ecograful 24 de ore din 24, aș putea fi mult mai sigură pe multe chestii, să-mi văd gravidele la orice problemă apărută, de exemplu. Dar în acest moment, pentru că nu avem pază, nu se poate. Și-aici nu e vorba de dispensar, e vorba efectiv de noi, colegii. N-avem posibilitatea să plătim o firmă de pază momentan. Bănuiesc că o să-mi conving colegii odată și odată. Asta mi-aș dori în primul rând, să am ecograful în fiecare zi acolo. Nu cred că l-ar vinde cineva prea ușor pe piața neagră, dar nu pot să risc. Așa că îl aduc doar două zile pe săptămână, că atât pot să îl car. Și în rest, idei sunt multe, le luăm pe rând.

 

     – Ce ați schimba la modul în care e organizată asistența medicală primară la noi în țară?
     – Noi încercăm să colaborăm cât se poate de bine cu ceilalți specialiști. Într-o perioadă apăruse ideea de fișă electronică a pacientului. Mi se pare o idee foarte bună, pentru că sunt medici specialiști care nu ne trimit scrisori medicale, majoritatea psihiatrilor, de exemplu, și mi-ar fi util și mie să știu mai multe despre vizitele pacientului la specialist. Și viceversa. Am pacienți care știu sigur că au tulburări psihice, de exemplu, dar nu îi pot avea în evidență, că nu au scrisoare medicală. Pe baza unei rețete, și aceea văzută din an în paște, nu pot să-l trec. Acum, cu cardul de sănătate, sunt printre puținii mulțumiți. E modalitatea statului prin care știe că acela e serviciul. Mi-ar plăcea să fie și fișa electronică a pacientului. Așteptăm.

 

     – V-ați gândit să plecați în țară?
     – Da, am vrut să plec în Anglia.

 

     – Și ce s-a întâmplat?
     – M-am măritat. (râde) Altfel plecam. Pentru că e mai bună plata acolo față de ce e aici. Financiar și în ceea ce privește respectul față de medici. Respectul arătat de oameni. Sistemul oricum nu se va schimba aici prea curând și trebuie să ne obișnuim cu asta. Dar pacienții au altă mentalitate acolo. Aici e bine, dar, când am terminat facultatea, am vrut să plec. Una e să te ocupi în România de două mii de pacienți și alta să te duci într-un orășel mic din Franța, unde ai maximum cinci sute de oameni. Salariu dublu și mai puțini pacienți. Îți poți face meseria mai bine. Gândul l-am avut și eu, ca toți colegii mei. Nu știu dacă e vreunul care s-a gândit că vrea să stea aici.

 

     – Și acum cum vă e financiar?
     – Bine. Nu pot să zic că e extraordinar, dar nici măturător de stradă nu sunt. Sunt mulțumită că îmi fac meseria.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe