Newsflash
Interviuri

Siguranţa și experienţa elimină temerile pacienţilor

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 24 2020
Siguranţa și experienţa elimină temerile pacienţilor

Nu trebuie trecut niciodată peste igiena dentară de seară, care trebuie executată corect, spune dr. Diana Lazea. În plus, pentru a descoperi precoce eventualele probleme care pot apărea, aceasta recomandă vizite regulate la medicul stomatolog.

f813570e-4aaa-400f-b677-371e1fa4af8c_full

Dr. Diana Lazea este medic primar stomatolog în cadrul Diadent Medical București și face parte din echipa de medici a Policlinicii Sociale Baba Novac, ca voluntar în cadrul Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Pentru activitatea sa de voluntariat de peste zece ani, a fost premiată la Gala din Inimă pentru Viitor din anul 2019.

Lucrează în mediul privat, dar face și voluntariat în cadrul Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria. Drumul vieţii sale profesionale a început din postura de inginer electronist, însă adevărata pasiune s-a dovedit a fi medicina dentară, vis pe care și l-a îndeplinit.

În activitatea sa, Diana Lazea abordează cazuri complexe, deseori cu prezentare tardivă, ce necesită experienţă în toate ramurile stomatologiei și viziune pe termen lung. De aceea, în cunoștinţă de cauză, afirmă că prevenţia afecţiunilor dentare este de departe cea mai importantă, accentuând în acest sens rolul igienei dentare riguroase și controalele stomatologice regulate. Despre toate acestea, dar și despre mulţumirea de a aduce zâmbetul pe faţa oamenilor, în interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Cum vă împărţiţi între munca de la clinică și voluntariat?

Sunt voluntar în cadrul Fundaţiei încă de la înfiinţarea acesteia și sunt partener MagiCAMP, pentru a-i ajuta pe cei care au urgenţe stomatologice. Timp avem toţi pentru orice, important e să vrei și să-ţi prioritizezi activităţile. Cel mai simplu este să spui „nu am timp”. Asta le menţionez și pacienţilor mei: „degeaba îmi spui că nu ai timp, nu se discută”, dacă vrei să faci ceva găsești timp pentru orice.

Există o ramură a stomatologiei în care v-aţi specializat?

Eu fac de toate. Pe vremea mea nu făcea fiecare câte o bucăţică. Noi, cei mai vechi suntem capabili să le facem pe toate și le facem bine. Este vorba și de formarea fiecărei generaţii.

Etape de tratament, gândite pe termen mediu-lung

Care sunt cele mai frecvente patologii pe care le întâlniţi în practică?

Am o cazuistică vastă. Ce pot să spun este că nu au mai fost cazuri de pus „plombiţe”, banalităţi. Am cazuri mai complexe, lucrări complete, de refăcut toată dantura. Deci, cazuistica nu mai este atât de simplă, din cauză că pacienţii au edentaţii, probleme mai vechi, situaţii mai dificil de conceput. Aceste lucrări cuprind și parte de protetică și de chirurgie, etape de tratament pe care trebuie să le gândești pe termen mediu-lung și să ai o viziune despre cum o să fie pacientul peste câţiva ani, nu mâine. Să fie planul bun și peste un anumit timp iar pacientul să fie mulţumit.

Prezentarea tardivă ar fi un motiv pentru care este nevoie de aceste intervenţii complexe?

În principiu, da. Din păcate, sunt puţini cei care vin la timp, care consideră că imediat ce sesizează o modificare trebuie să vină, oricât încercăm noi medicii să le sugerăm acest lucru. În mare măsură mulţi spun că ajung tardiv din lipsă de timp. Prin amânare se complică de la o zi la alta situaţia și tratamentul.

Cât de complicate sunt lucrurile în cazul pacienţilor vârstnici sau al celor cu comorbidităţi?

Dacă sunt și pacienţi în vârstă cu comorbidităţi, ajung doar la proteză, din păcate. Însă și pacienţii mai tineri pot avea anumite afecţiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Avem în tratament o pacientă cu diabet zaharat care din fericire își ţine sub control valorile glicemiei cu un regim alimentar strict și căreia am putut să-i facem implanturi, pentru că este consecventă. În general în cazul implanturilor, o contraindicaţie clară în faţa căreia nu ne asumăm absolut nicio răspundere pentru reușita tratamentului apare în cazul fumătorilor înrăiţi pentru că gradul de vindecare la nivelul structurii osoase, osificarea, este mult mai dificilă. Nu putem să repetăm procedura la nesfârșit dacă aceasta a fost nereușită. O excepţie include nereușita prizei implantului din cauza producătorului, situaţie care există într-un procent cât se poate de mic, ce-i drept. În aceast caz, producătorul ne va schimba implantul și vom
reface această intervenţie.

Prevenţia înseamnă disciplină

În afară de igiena riguroasă, ce putem face pentru a preveni afecţiunile stomatologice?

Pacienţii trebuie să facă vizita regulată, pentru că sunt atât de multe lucruri de care ei nu știu că apar și pe care le vede doar medicul. Evident, și alimentaţia este importantă. De asemenea, nu trebuie trecut niciodată peste igiena de seară, însă aceasta trebuie executată corect. Dacă așa stau lucrurile trebuie făcute vizite regulate pentru a identifica problemele precoce, înainte să se complice.

Există și o predispoziţie genetică pentru aceste afecţiuni?

Există, dar sunt puţine situaţii și dacă totuși apar, cu atât mai mult, pacienţii trebuie să fie și mai atenţi, pentru că se pot preveni sau se pot trata problemele într-un stadiu incipient. Nu se întâmplă niciodată, ca medic, să fii depășit de o situaţie, există soluţii pentru absolut orice, trebuie doar ca pacientul să vrea și să vină.

Experienţa își spune cuvântul

Care este cea mai frumoasă parte a meseriei dumneavoastră?

Partea cea mai frumoasă este când vezi că omul e fericit, mulţumit și că pleacă zâmbind, că pentru el a fost o experienţă frumoasă și continuă să vină cu plăcere când mai are nevoie. Întotdeauna mi s-a spus că am „mâna extrem de ușoară” și că le transmit o foarte mare siguranţă. Prin faptul că eu sunt foarte sigură pe mine, pe ceea ce gândesc, ce propun, le elimin temerile și nesiguranţa. Pacienţii vin cu tot felul de întrebări și întotdeauna am știut să le răspund și să le explic nelămuririle. Niciodată nu am dat un sfat într-o privinţă pe care nu o cunosc. În teorie lucrurile pot părea foarte interesante, însă practica este o chestie pe care o probezi pe pielea ta. Eu nu fac albiri, personal consider că estetica în stomatologie reprezintă să întreţii o dantură sănătoasă ori o lucrare frumoasă.

Dar partea mai puţin plăcută?

Nu știu dacă este corect spus „mai puţin plăcută”, eu sunt un om foarte empatic, așa sunt de când am început să practic această meserie, și mă deranjează când văd că cineva suferă. Îmi doresc să echilibrez impactul negativ pe care îl are orice procedură, absorb, mă încarc emoţional și aș face orice ca să îi iau durerea persoanei respective. La sfârșitul zilei ajung acasă epuizată.

Există femei care v-au inspirat și pe care le consideraţi model?

Eu sunt voluntar și le ajut de câte ori se poate pe fetele fondatoare de la Asociaţia „Dăruiește Viaţă”, nu ai cum să susţii că ele nu fac ceva cu adevărat fantastic. Ele sunt în momentul acesta un model pentru mine. Întâmplarea face ca ele să fie două femei care construiesc un mare spitalul singure, dacă vă puteţi imagina așa ceva. Poate doar cei care nu cunosc cu adevărat situaţia consideră că este o aberaţie și că nu se poate. Genul acesta de om, nu neapărat femeie, reprezintă un model pentru mine. Însă poate că femeia este mai capabilă să ducă un anumit tip de război la care, probabil, un bărbat ar renunţa din start.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe