Newsflash
Interviuri

Standarde de îngrijire în recuperarea copilului prematur

de Florentina Ionescu - iul. 8 2022
Standarde de îngrijire în recuperarea copilului prematur

Echipa medicală multidisciplinară reprezintă standardul de aur pentru tratamentul copiilor născuţi prematur, subliniază Mădălina Leanca, medic specialist Neurologie pediatrică.

Dr. Mădălina Leanca
Dr. Mădălina Leanca

 

Carte de vizită:

  • Competenţă în EEG
  •  Lucrează la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu” din București

Care sunt cele mai frecvente probleme ce pot să apară la copiii născuţi prematur?

Cea mai frecventă tulburare a motilităţii este ceea ce denumim paralizie cerebrală. Se are în vedere faptul că afectarea cogniţiei duce la dizabilitate intelectuală și tulburare de învăţare.

În ceea ce privește aptitudinile sociale sau de comportament, ne confruntăm cu autism sau tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie, asociate uneori cu tulburări de auz sau văz. Un copil poate avea simultan mai multe afecţiuni sau chiar pe toate.

Acestea se întrepătrund și trebuie să le putem identifica pentru a reuși să intervenim cu tratamentul specific.

Ce îndrumări trebuie să primească părinţii?

Familiile ar trebui să primească îndrumări anticipative, atât despre tiparul de neurodezvoltare timpurie şi pe termen lung, cât și despre provocările pe care trebuie să le depășească alături de copiii lor.

De asemenea, trebuie să înţeleagă că îngrijrea și monitorizarea neurodezvoltării nu încep la externarea din compartimentul de Terapie
Intensivă Neonatală și nu se încheie la vârsta de 3 ani. Este nevoie de sprijin medical, social și psihologic o viaţă întreagă.

Investigaţii paraclinice și consulturi

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în abordarea copiilor prematuri?

Echipa multidisciplinară reprezintă standardul de aur pentru tratamentul acestor copii. Accesul la această echipă trebuie să fie facil pentru copil și aparţinători.

Copilul prematur are nevoie de standarde de îngrijire, astfel încât recuperarea să fie maximă, calitatea vieţii copilului și a aparţinătorilor să fie îmbunătăţită și integrarea în societate să fie posibilă, oricare ar fi dizabilităţile restante ale prematutului.

Ce medici ar trebui să facă parte din această echipă?

Echipa multidisciplinară începe cu medicul ginecolog, care identifică posibilitatea existenţei unei nașteri premature, și apoi, imediat, cu medicul neonatalog, care este responsabil de prematur în primele luni de viaţă.

De asemenea, în maternitate este nevoie de monitorizare oftalmologică pentru depistarea precoce a retinopatiei de prematuritate, monitorizare neurologică pentru complicaţiile cerebrale (hemoragia periventriculară) și, eventual, [de] intervenţia neurochirurgului, dacă apare hidrocefalia activă posthemoragie cerebrală, precum și de monitorizare chirurgicală, cardiologică, gastroenterologică.

Monitorizare multidisciplinară

Ce se întâmplă după externarea prematurilor?

Imediat după externare, sugarul trebuie luat în evidenţa medicului de familie și a pediatrului pentru monitorizarea parametrilor de creștere, diversificarea alimentaţiei și efectuarea schemei de vaccinare conform protocoalelor Ministerului Sănătăţii.

Urmărirea multidisciplinară a prematurului continuă și echipa se extinde cu medicul de recuperare medicală, care iniţiază kinetoterapia și conduce echipa de kinetoterapeuţi; cu medicul ortoped, care efectuează iniţial screeningul displaziei de șold și apoi monitorizează tulburările de statică a coloanei și deformările de la nivelul membrelor.

Roluri importante în echipa multidisciplinară au medicul psihiatru și psihologul – cei care identifică întârzierile de limbaj asociate cu tulburările de comportament, notele autiste și dizabilităţile intelectuale.

Ei încep terapia comportamentală și stimularea cognitivă și ajută familia pentru integrarea copilului într-o formă de învăţământ corespunzătoare. Asistenta socială este și ea importantă și ajută la identificarea problemelor în societatea civilă.

Realizări de calibru internaţional

Cum se desfășoară colaborarea dv. cu ceilalţi medici din centrul în care activaţi?

Colaborarea este foarte bună cu toţi medicii. Fac parte dintr-o echipă de medici responsabili, cu un grad înalt de profesionalism și dedicare, astfel încât realizările profesionale sunt comparabile cu cele internaţionale.

Cum arată o zi din viaţa dv. la centrul de recuperare neuro­psihomotorie?

O zi din viaţa mea la spital este o zi cu pacienţi noi sau vechi programaţi la fiecare 30 de minute în cadrul Cabinetului de Neurologie pediatrică, cu întâlniri multidisciplinare (medici, asistenţi, kinetoterapeuţi, psihologi), prezentări de cazuri cu medicii rezidenţi, dar și cu muncă de logistică, deoarece sunt coordonatorul Ambulatoriului integrat și al Programului Naţional de Sănătate pentru Boli Rare – Amiotrofia Spinală, și, eventual, gardă pentru asigurarea continuităţii serviciilor medicale peste noapte.

Sunt foarte bucuroasă că pot lucra într-un spital nou, cu dotări moderne și aparatură permanent actualizată, înconjurată de colegi dedicaţi pacienţilor cu dificultăţi și dizabilităţi.

Explorarea activităţii creierului

Ce rol are EEG în evaluarea copiilor prematuri?

Electroencefalograma (EEG) este o metodă de explorare funcţională folosită pentru înregistrarea potenţialelor electrice ale creierului.

Este frecvent utilizată pentru diagnosticul bolilor sistemului nervos central și este ușor de efectuat de un cadru medical avizat (atestat competenţă EEG) într-un laborator EEG cu dotările necesare.

Proprietatea creierului prematurului care permite o recuperare motorie și cognitivă favorabilă este plasticitatea neuronală, astfel încât este posibilă schimbarea traiectoriei evolutive a acestuia

Este o manevră non-invazivă de explorare a activităţii creierului și nu prezintă niciun fel de reacţii adverse sau contraindicaţii clinice. [Există] posibilitatea de a fi repetată seriat sau continuu, în funcţie de scopul urmărit, în condiţii de veghe sau de somn.

De asemenea, permite urmărirea eficienţei terapeutice a unui tratament medical care influenţează activitatea electrică a creierului (medicaţie cronică antiepileptică).

Când se recomandă efectuarea acestei investigaţii?

Se recomandă efectuarea la un prematur în momentul în care părinţii observă o manifestare paroxistică cu sau fără pierderea stării de conștienţă (tremor, spasmul hohotului de plâns, ticuri, atacuri de înfiorare), astfel încât se monitorizează electric activitatea creierului pentru a încadra manifestarea fie epileptică, fie non-epileptică.

Se recomandă filmarea manifestării de către aparţinători și apoi efectuarea EEG pentru etiologie. Centrul nostru este dotat cu două aparate de înregistrare video EEG și are asistente medicale care se ocupă de partea tehnică.

Care este mesajul dv. pentru părinţii copiilor născuţi prematur?

Părinţii copiilor prematuri sunt luptători, devotaţi, complianţi și cred în miracole. Centrul nostru este alături de ei și de copiii lor și reușim să facem o echipă (formată din) părinţi și cadre medicale, astfel încât prematurii cresc mari!

Citiți și: Dr. Lira-Maria Zamfir: „În pediatrie există cel puţin doi pacienţi: copilul și unul dintre părinţi”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe