Newsflash
Interviuri

Strategie de vaccinare elaborată rapid

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 22 2021
Strategie de vaccinare elaborată rapid

Conform datelor oficiale, în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID au fost administrate, până la închiderea ediţiei, peste 270.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

drteodorCristianBlidaru

Apariţia pe piaţă a vaccinurilor împotriva COVID-19 a stârnit la nivelul populaţiei un grad de neîncredere privind siguranţa şi eficacitatea acestora. Pentru a sublinia încă o dată importanţa vaccinării şi siguranţa acestui vaccin am vorbit cu doi tineri medici care s-au vaccinat fără a sta pe gânduri imediat ce acest lucru a fost posibil. Sunt conştienţi de faptul că pandemia de COVID-19 este departe de a se fi terminat şi că doar încurajarea vaccinării în rândul populaţiei ne poate reda viaţa normală, fără restricţii. Singura reacţie adversă sesizată de către aceştia a fost durerea la nivelul locului de injectare a vaccinului, cu durată şi intensitate reduse.

Teodor Cristian Blidaru este medic rezident radiologie-imagistică medicală la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Cât de importantă vi se pare apariţia vaccinului?

Cred că este, fără îndoială, cel mai important pas pe care comunitatea internaţională l-a făcut de la începerea pandemiei. Apariţia vaccinului în timp record nu numai că ne-a arătat cât de departe poate ajunge știinţa atunci când resursele sunt alocate prioritar către sectorul medical, dar, probabil cel mai important, a generat speranţă. Dacă până la apariţia vaccinului puteam doar să ne ferim de virus, să îi ferim pe cei din jur și să așteptăm, acum putem vedea, e drept, la capătul unui drum încă foarte lung, finalul pandemiei și o revenire la ceea ce consideram normalitate.

Dar debutul imunizării?

Este un lucru extraordinar că ne aflăm printre primele ţări care au acces la vaccin și că avem o strategie de vaccinare realizată într-un timp foarte scurt. Am discutat cu prieteni și colegi din alte ţări, care încă nu au primit doze de vaccin și care așteaptă cu nerăbdare acest moment, și am realizat că trebuie să ne considerăm privilegiaţi pentru că, prin apartenenţa noastră la Uniunea Europeană, putem acum să vaccinăm mii de oameni în fiecare zi.

Pandemia nu s-a terminat

Aţi avut vreo reacţie adversă după vaccinare?

Am făcut până în acest moment doar prima doză a vaccinului și singura reacţie adversă a fost o durere ușoară la nivelul braţului, în ziua respectivă.

Cum credeţi că va fi viaţa după vaccinare?

Pandemia este departe de a se fi terminat, spitalele funcţionează în continuare la capacitate maximă, și boala COVID-19 nu va dispărea din patologia pe care o vom vedea frecvent în anii următori. Nu știu dacă stilul actual de viaţă va mai dura luni sau ani, e clar că încă avem un drum lung înainte, dar important este că deţinem acum o soluţie și că putem avea speranţă. Pentru a ajuta personalul medical și pentru a grăbi revenirea la normal, trebuie să continuăm să respectăm măsurile sanitare de protecţie și să rămânem transparenţi și informaţi cu privire la vaccinare.

Reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare* (începând din 27 decembrie 2020):

  • 871 reacţii comune și minore,
  • 317 reacţii de tip local cu durere la locul injectării,
  • 554 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie),
  • 0 reacţie este în curs de investigare.

*Date puse la dispoziţia CNCAV de INSP (actualizare: 19.01.2021)

ETICHETEcovidvaccin

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe