Newsflash
Interviuri

Un nou Conventus ORL în România

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 18 2017
Un nou Conventus ORL în România

Anul acesta, țara noastră organizează, pentru a patra oară, un Conventus latin de ORL. Specialiști din 26 de țări din Europa, America Latină și Africa, membre ale acestei organizații, vor veni la Sinaia în perioada 6–9 septembrie, pentru a participa la a 42-a ediție a reuniunii organizate sub egida Societas ORL Latina și la al patrulea congres al Societății Române de Rinologie (SRR).
Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, președintele congresului și al SRR, detaliază pentru „Viața medicală” mai multe din ideile care vor fi discutate, dezvoltate și dezbătute în cadrul acestei manifestări științifice, dar și din preocupările medicilor oreliști de la noi și din lume.





   Ce este Societas ORL Latina?
   – Prin Societas ORL Latina (societatea latină de ORL), s-a dorit realizarea unui trunchi comun lingvistic și apropierea între țările vorbitoare de limba latină. A pornit din Europa, la un moment dat țări membre fiind doar Italia, Spania, Portugalia, România, Grecia și Franța, dar în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult, numărul statelor membre ajungând la 26. Aceasta pentru că țări din America Latină și Africa Latină au cerut să devină membre ale societății. În acest moment, alte peste 80 de țări de pe mapamond vorbitoare de limbi de origine latină au depuse cereri de a deveni măcar membri corespondenți sau membri plini ai societății. Acesta este un argument pentru dezvoltarea în continuare a organizației, care devine astfel o societate mondială de ORL. Primul conventus a avut loc în 1929. Pentru România, este a patra oară când îl organizează, celelalte trei fiind în 1937 (organizat de profesorul Nicolae Mețianu), 1984 (profesorul Dorin Hociotă) și 2006 (profesorul Dorin Sarafoleanu). Anul acesta, îmi revine mie sarcina de a-l organiza. Și pentru că statutul societății prevede ca președintele congresului să devină și președintele Societas ORL Latina, pentru anul următor eu voi fi președintele acestei societăți.

 

    – Ce intenții aveți pentru mandatul dvs.?
   – Dacă pe timpul mandatului tatălui meu, din perioada 2006–2008, s-au cooptat și țări din America Latină ca membre ale societății, eu intenționez ca multe din țările care au depus cerere de a deveni membru chiar să reușească acest lucru. De asemenea, voi încerca să implic colegii români în cât mai multe proiecte comune cu colegi din țările latine, indiferent de continent.

 

Parteneriate pentru prevenție

 

    – Organizația în sine se implică în proiecte proprii?
   – Societatea este un vehicul de idei științifice, care înlesnește încheierea de parteneriate, dar parteneriatele se stabilesc doar între universități. Eu, de exemplu, fiind reprezentant al unei universități din România, pot comunica și din acest punct de vedere în cadrul societății. Apoi, ca director al Centrului de cercetare de la Spitalul „Sfânta Maria”, pot spune că ne afișăm ca parteneri viabili pentru cercetări europene și nu numai. Deja am aplicat, într-un consorțiu, la un proiect privind riscurile pătrunderii corpilor străini în căile aeriene ale copilului. Practic, este o reluare a unei teme de cercetare pe care noi am avut-o cu Universitatea din Padova, dar care a cuprins la un moment dat țări din toată Uniunea Europeană. Este, de fapt, o cerere expresă a Comisiei Europene în acest sens, pentru că aceasta este o problemă de sănătate publică în UE. Ca urmare a acestor cercetări, s-a schimbat legislația în ceea ce privește fabricarea jucăriilor, de exemplu. Din cauza faptului că se pot desprinde piese din aceste jucării, copilul are tendința de a și le introduce în nas sau în gură și le aspiră. S-a dovedit că numărul acestor cazuri este într-o continuă creștere, unele dintre ele ajungând chiar la deces, din cauza prezentării tardive la medic.

 

    – Este suficientă această schimbare a legislației pentru rezolvarea problemei?
   – Evident că nu. Intenționăm să îmbunătățim situația și pe zona măsurilor de urgență, eventual și prin finanțarea unor centre de primire a acestor urgențe. La noi au fost probleme mari din acest punct de vedere, pentru că centre regionale precum Cluj-Napoca sau Iași au avut perioade, în urmă cu patru-cinci ani, în care lipsa dotărilor nu le-a permis rezolvarea locală a cazurilor de corpi străini din căile respiratorii ale copilului sau adultului. Erau nevoiți să le trimită la București, ceea ce însemna mult timp pierdut. Sigur, s-au găsit apoi surse de finanțare și lucrurile au intrat pe un făgaș normal, dar au fost perioade de aproximativ un an, un an și jumătate în care practic foarte puține centre regionale mai aveau dotări în acest sens. UE încearcă să facă dotări omogene, distribuite corect și geografic, pentru a asigura aceste urgențe, pe lângă modificarea legislației impuse fabricanților de jucării.
    Sunt finanțate, de asemenea, proiecte de cercetare care vizează inclusiv schimbarea legislației europene pentru pacienții cu sindrom de apnee în somn. Se caută soluții ca acești pacienți să ajungă la medic pentru a li se evalua tulburările respiratorii în somn și a fi tratați. Tratamentul este fie chirurgical, fie prin protezare cu dispozitive de ventilație noninvazivă. Altfel, pacientul cu această patologie este permanent somnolent, poate adormi la volan și poate produce accidente grave de circulație.

 

Noi molecule pentru rinosinuzite

 

    – Care vor fi principalele teme abordate la congresul din toamna aceasta?
   – Tematica acoperă practic toată gama de patologii și toate problemele curente ale specialității. Vom vorbi despre reabilitarea funcțional-auditivă și vom dezbate o serie de controverse din patologia inflamatorie și infecțioasă rinosinusală. De exemplu, în cazul rinosinuzitelor cu polipi nazali, rezultatele nu sunt cele dorite, deși de circa 20 de ani au existat mai multe variante terapeutice. Marea problemă în aceste afecțiuni este recidiva, foarte frecventă, indiferent cât de corect este tratamentul, fie el medicamentos sau chirurgical. Se pare că în sfârșit s-au făcut niște progrese în cercetarea acestor fenomene inflamatorii și s-a observat că tratamentul nu poate fi doar chirurgical sau doar cu corticosteroizi intranazali ori pe cale generală. S-au găsit și deja se testează noi molecule, niște anticorpi monoclonali care se vor a fi de fapt tratamentul corect al acestor afecțiuni. Sunt molecule deja aflate în uz medical, dar pentru alte afecțiuni, iar acum se testează și pentru patologia inflamatorie ORL.
   Vom discuta și probleme legate de alergologie, o patologie de graniță din ce în ce mai diversă, despre patologia laringiană. În România, în ultima vreme, patologia malignă laringiană are o frecvență din ce în ce mai mare și tot mai mulți pacienți își doresc tratamente funcționale, conservatoare. Apoi, vom vorbi despre iatrogenii – anumite patologii care apar în urma unor manevre chirurgicale, cum ar fi sinuzitele odontogene, corpii străini de origine dentară. Ne preocupă deglutiția și tulburările deglutiției, pentru că, din cauza radio-chimioterapiei, a intervențiilor chirurgicale și patologiei neurologice în creștere, foarte mulți pacienți dezvoltă tulburări de deglutiție. Lumea medicală internațională caută soluții de reabilitare funcțională din acest punct de vedere. Patologia senzorială va fi abordată de asemenea: tulburările de miros, îmbătrânirea nervului auditiv și a nervului vestibular. Din ce în ce mai mulți bătrâni acuză o patologie de tip amețeală, dar și instabilitate la mers. Din fericire, sunt foarte multe posibilități de recuperare decentă a unui pacient cu tulburări de echilibru.

 

Alergiile românilor

 

    – Care este patologia ORL cu frecvența cea mai mare în România și de ce?
   – Bolile infecțioase și inflamatorii rinosinusale, indiferent că sunt rinosinuzite cu polipi sau fără polipi nazali. Sunt foarte multe în România. Unii spun că poluarea ar fi de vină, alții numărul mare de alergii. Comparativ cu alte țări din UE, în România există un procent mai mare de pacienți alergici, începând chiar din copilărie. Cauzele pot fi multiple. Încălzirea globală, de exemplu, a făcut ca sezonul de polenuri, care înainte era în aprilie-mai, când înfloreau pomii, acum să se prelungească de la începutul lunii martie până spre octombrie. Deci aproape șapte luni. Înainte nu se acorda atenție, de exemplu, ambroziei, o buruiană care înflorește în perioada de vară – august-septembrie. Apoi, praful. Praful este peste tot. Odorizantele de cameră, de mașină, toate soluțiile cu care spălam pavimente au tot felul de alergeni. Sunt și foarte multe alergii alimentare care acum se manifestă respirator și asta din cauza compoziției chimice a alimentelor pe care le ingerăm.

 

    – Ce e de făcut în această situație?
   – Există, în prezent, mai multe posibilități de testare de foarte mare acuratețe – dacă înainte se făceau șapte-opt teste de alergii, acum se fac în jur de 50. Și, în sfârșit, putem trata și cauze ale alergiei, prin așa-numita imunoterapie specifică. Marele avantaj al acesteia este că, dacă înainte existau vaccinuri injectabile, acum administrarea este sublinguală, ceea ce o face mult mai accesibilă. Pacientul își poate lua un spray și, în baza unui program stabilit de medic, își va administra unul sau două pufuri pe zi, timp de trei ani. Inițierea se face în prezența medicului, pentru a evita orice fel de probleme legate de o eventuală reacție alergică inițială.

 

Nu mai merge cu „las’ că merge și așa”

 

    – Reabilitarea auditivă la copil încă suferă în România. Care sunt cauzele?
   – Lumea medicală este foarte preocupată de reabilitarea auditivă la copil. În România, ultimele statistici datau de pe vremea profesorului Hociotă, din anii ʼ80, când se pare că aproximativ 9% din această populație avea probleme de auz. La un moment dat proporția a crescut, dar nu s-au mai făcut statistici serioase. Acum, statisticile arată că ne aflăm undeva la 12%, ceea ce înseamnă că s-a neglijat mult această problemă. Ne trezim la consultații cu părinți care spun: „Copilul meu nu aude”. „Dar de când ați remarcat că nu aude?”. „De acum șase ani”. „Și ce ați făcut?”. „Păi nu am avut bani. M-am dus la județ și mi-au zis că aia e, i-au dat un tratament sau au zis că are otită…”. Nu se mai poate așa. Nu mai suntem în 1900 toamna.

 

    – Să fie doar vina părinților?
   – Au și medicii vina lor, fără discuție. Unii preferă să le dea un tratament medicamentos și… cam atât. Bun, nu au dotări, să zicem, într-un orășel din provincie. Am înțeles, dar trimite-l la centrul regional. Pe de altă parte, sunt și părinți care zic: „Nu avem bani și nu-i nimic, lasă, crește el și așa”. Acestea sunt mentalități strict românești, cu origini românești. Originali suntem și în ceea ce privește schimbarea procesorului extern și a implantului propriu-zis. Există un termen de garanție, care la noi s-a prelungit foarte mult. Dacă în străinătate posibilitatea de schimbare a unui implant este la cinci ani, la noi e la zece. Toate aceste probleme țin strict de aspectele economice. Ar trebui să se înțeleagă însă că oamenii aceștia devin asistați sociali. Adică, nu pot să lucreze, sunt surzi, unii dintre ei abia reușesc să scoată 20 de cuvinte și... nici zugravi nu poți să-i angajezi. Acum nu mai dă nimeni doi bani pe ei.

 

La dotare nu stăm chiar așa rău

 

    – Cu ce probleme vă confruntați în patologia oncologică?
   – În continuare, această patologie ridică cele mai mari probleme, în România. Nu există suficiente centre de radioterapie, de exemplu atât la stat, cât și la privat, deși unele centre private sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate și o parte din costurile tratamentelor sunt decontate de acestea. O mare problemă este și faptul că pacienții, în special cei din mediul rural, încă se prezintă foarte târziu la primul consult medical, pentru că de obicei așteaptă să apară durerea. Or, nu toate cancerele dor de la început, cel puțin în sfera ORL. Alții se prezintă numai când apar sângerări. La cancerele din sfera ORL, când apar sângerările, tumora este foarte mare și deja a erodat un vas de sânge important. Apoi, mulți pacienți refuză operațiile. În patologia oncologică, operațiile trebuie să fie radicale, cu limită de siguranță. De multe ori nu mai primează aspectul funcțional, ci viața pacientului. Și atunci, mulți pacienți se îndreaptă către varianta radio- și chimioterapie, pentru că se gândesc că-și pot păstra organul dacă tratamentul funcționează și tumora este rezolvată așa. Dar aici sunt niște protocoale oncologice și, din cauza aglomerării la centrele de diagnostic, pacientul pierde foarte mult timp din momentul în care intră în protocolul de evaluare oncologică și momentul în care începe efectiv să facă tratamentul. Pentru un pacient cu un cancer de faringe de exemplu, să piardă trei luni între cele două momente este enorm. Poate să însemne modificarea stadiului tumorii, apariția metastazelor ganglionare sau la distanță.

 

    – Sunt pregătite clinicile românești pentru a rezolva cazurile din sfera ORL?
   – Foarte multe clinici mai ales din centrele universitare, dar și din spitalele județene au început să primească aparatură. Sigur, nu neapărat de ultimă generație sau de top, dar aparatură care să permită efectuarea unui act medical decent și corect atât pe partea de investigații, cât și pe partea chirurgicală și de tratament. Dacă în urmă cu cinci sau zece ani era o mare problemă cu endoscopia în sfera ORL, de exemplu, acum cred că toate spitalele județene au cel puțin o linie de endoscopie ORL care să le permită un diagnostic de acuratețe din acest punct de vedere.
   Există și centre de excelență, cum e și Spitalul „Sf. Maria”, în care lucrurile au mers mult mai departe, ajungându-se chiar la dotări de nivel occidental. De exemplu, explorarea olfacției. Sunt șase centre în Europa, unul fiind Centrul de la „Sf. Maria”. Apoi, patologia respiratorie în somn. Tot ceea ce înseamnă diagnostic, polisomnografie, poligrafie, inclusiv cu titrarea, stabilirea parametrilor pentru ventilație noninvazivă se poate rezolva. Și la copil și la adult. De asemenea, explorarea pacientului cu amețeli. Laboratorul de audiologie și vestibulogie are tot ceea ce are și un laborator din Germania, Anglia sau Italia. Apoi, pentru patologia vestibulară: platformă de posturografie pentru diagnostic și recuperare, scaun rotator, probe calorice. Progrese s-au făcut și în domeniul biomaterialelor. În câteva centre din țară chiar se folosesc, pentru că a început să se facă din ce în ce mai mult reconstrucție după diverse operații. În cazul operațiilor pe ureche, de exemplu, se înlocuiesc cu anumite biomateriale oscioarele auzului, care sunt distruse de procesele infecțioase. Sigur că aici nu stăm extraordinar, pentru că aceste materiale sunt costisitoare și nu sunt decontate de Casă, dar ele există pe piață și se pot face în regim privat.

 

Chemarea tinerilor medici

 

    – Revenind la congres, spuneați că vor fi foarte mulți conferențiari din străinătate. Cine sunt și despre ce vor vorbi?
   – Vine, de exemplu, profesorul Richard Doty de la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, SUA, care va vorbi, absolut obiectiv, despre evaluarea funcției olfactive. Cu o experiență de mai bine de 15 ani în acest domeniu, el aduce o privire critică în evaluarea și, pe alocuri, recuperarea simțului olfactiv. Sunt câțiva profesori, lideri de opinie, care vor vorbi despre implantul cohlear. Nikolaos Marangos din Franța și Çağlar Batman din Turcia, lideri de opinie pe partea de implant cohlear. Pe patologia inflamatorie și infecțioasă din rinosinuzite vin Desiderio Passali și Luisa Bellussi, ambii din Italia. Patologia oncologică ORL îi va avea cap de listă pe Marco Piemonte din Italia și Dan Fliss din Israel, cu îndelungata lor experiență în acest domeniu. Pe zona de rinoplastii va veni Ignazio Tasca din Italia și António Sousa Vieira din Portugalia, doi dintre cei mai importanți chirurgi ORL din lume.

 

    – Medicii tineri sunt interesați de această manifestare? Ce preferințe au?
   – Desigur, s-au înscris și medici tineri, străini, rezidenți, doctoranzi, cercetători și foarte mulți din România. Sunt foarte multe lucrări la care participă, ca autori principali sau coautori. Prezența lor aici este foarte importantă, în primul rând pentru ei, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că pot să interacționeze cu niște moderatori cu mare experiență. În al doilea rând, învață să-și învingă emoțiile și să prezinte o lucrare științifică. Apoi, învață să scrie și să prezinte o lucrare științifică. Pentru că nimeni nu te învață asta, nici în facultate și nici după. Pe medicii tineri îi interesează toată patologia ORL, în general, pentru că mulți dintre ei sunt la începuturile carierei și trebuie să își definitiveze exact zona în care vor dori să investească mai mult din punct de vedere profesional. Pentru că sunt oameni care au talent chirurgical nativ sau pe care și-l pot dezvolta, sau sunt oameni care optează mai mult pentru varianta de explorări funcționale, care este foarte importantă în ORL. Alții pentru partea de ambulatoriu a specialității. Important este să își găsească locul, să se simtă bine și să înțeleagă unde au chemare.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe