Newsflash
Interviuri

Un român ales preşedinte al Asociaţiei europene de imagistică cardiovasculară

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 19 2014
Un român ales preşedinte al Asociaţiei europene de imagistică cardiovasculară

Veste bună pentru cardiologia românească: la alegerile desfăşurate recent la Viena, în cadrul congresului EuroEcho Imaging 2014, conf. dr. Bogdan Alexandru Popescu, directorul EuroEcoLab, laboratorul de ecocardiografie din cadrul Clinicii de Cardiologie Fundeni a UMF „Carol Davila“ Bucureşti, a fost ales viitorul preşedinte EACVI (European Cardiovascular Imaging Association) din cadrul European Society of Cardiology. Cardiologul român, trezorier EACVI în ultimii doi ani, va fi preşedintele acestei asociaţii în perioada 2016–2018. Această recunoaştere este rezultatul unei munci de mulţi ani în cadrul Asociaţiei, aşa cum a subliniat prof. dr. Carmen Ginghină, şefa Clinicii de cardiologie Fundeni a UMF „Carol Davila“, care s-a declarat bucuroasă şi foarte mândră că unul dintre colegii săi a reuşit să primească această funcţie importantă. Românii se bucură de respect în cadrul EACVI, participă cu lucrări şi moderează sesiuni la congrese, sunt implicaţi în editarea cărţilor de specialitate internaţionale, iar prof. dr. Carmen Ginghină e de părere că acest respect va creşte odată ce preşedinţia Asociaţiei va fi preluată de reprezentantul ţării noastre.

 
 
 

Cinci mii de votanţi

Vă felicit pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Asociaţiei europene de imagistică cardiovasculară (EACVI). Cărui fapt se datorează aceasta?
– Cred că se bazează în bună măsură pe o notorietate ce decurge din activitatea anterioară. Am fost în boardul Asociaţiei europene de ecocardiografie (EAE) din 2004, în diferite poziţii, am condus mai multe comitete de-a lungul timpului, de exemplu comitetul de certificare şi acreditare al EAE, am fost secretar al EAE în 2010. De doi ani, această asociaţie s-a transformat în Asociaţia de imagistică cardiovasculară. De fapt, a fost un proces la nivelul Societăţii europene de cardiologie, prin care Asociaţia de ecocardiografie s-a unit cu grupurile de lucru de rezonanţă magnetică cardiacă şi cardiologie nucleară/tomografie computerizată. Acum au fost primele alegeri în cadrul acestei structuri şi au votat membri din toate categoriile de imagistică. De asemenea, am fost membru în Comitetul european pentru ghidurile de practică medicală, timp de patru ani, şi am contribuit la elaborarea mai multor ghiduri. Sunt societăţi europene în care alegerile se fac prin reprezentanţi, adică fiecare ţară are un număr de câţiva votanţi, dar aici a fost votul tuturor membrilor EACVI, iar asociaţia numără în prezent aproape cinci mii de membri.
   – Cu atât mai valoroasă este aşadar alegerea dumneavoastră...
   – Cred că este important, reflectă notorietate, nu te alege cineva care nu te ştie, care nu-ţi cunoaşte CV-ul.
   – În ce constă activitatea din ultimii ani a laboratorului de ecocardiografie pe care îl conduceţi?
   – Este un laborator dotat la standarde europene, în care derulăm activităţi de cercetare în diferite proiecte, activităţi didactice – sunt foarte multe cursuri de-a lungul întregului an cu colegi din diferite specialităţi care vin să înveţe ecografie, activitate permanentă cu rezidenţii noştri care îşi fac stagiul aici – şi, bineînţeles, activitatea medicală, vedem foarte mulţi pacienţi în scopul de a clarifica diagnosticul şi ajusta tratamentul. În 2009, am fost primul laborator din Europa de Est cu acreditare europeană. Între timp, am dezvoltat ecografia de stres, destul de rar practicată în ţară, pentru că necesită anumite dotări şi training şi am aplicat acum pentru reacreditarea laboratorului nostru pentru toate cele trei modalităţi – transtoracică şi transesofagiană şi de stres. Tot aici îşi desfăşoară activitatea foarte mulţi doctoranzi, în doctorate ecografia este fie temă centrală, fie parte din proiect. În cadrul activităţii de cercetare, derulăm în ultimii ani tot mai multe studii, parte a unor trialuri europene multicentrice coordonate de eae şi mai recent EACVI. Sunt proiecte legate de valvulopatii, de exemplu stenoză aortică, în care avem şi doctoranzi şi un grant naţional şi suntem participanţi în mai multe registre europene; cardiomiopatia hipertrofică e o altă temă importantă de care ne ocupăm de mai mulţi ani. Mai recent, suntem implicaţi în două proiecte internaţionale şi există şi doctoranzi pe studii de cardiooncologie, privind efectul tratamentelor oncologice asupra cordului, de exemplu la pacientele cu neoplasm mamar.

Oportunităţi pentru tineri

   – Ce înseamnă pentru dumneavoastră, dar şi pentru Societatea Română de Cardiologie, funcţia pe care o veţi ocupa?
   – Eu sper să deschidă o serie de oportunităţi la nivel naţional, legate atât de proiecte educaţionale, training, precum şi de proiecte ştiinţifice şi să creeze o emulaţie în rândul tinerilor, care să aibă acces la infrastructură, la educaţie de nivel înalt şi să vadă în mod direct că se poate face o activitate profesional-ştiinţifică de calitate şi la noi. E adevărat, la noi mai dificil decât în alte părţi, cu mai mult efort, dar până la urmă nu există vreo piedică, ci ţine de a urmări un anumit obiectiv şi de a încerca să mergi în direcţia respectivă. Şi la nivelul laboratorului nostru, la nivelul clinicii, sper să avem posibilitatea să fim implicaţi în cât mai multe proiecte interesante şi să câştigăm cu toţii, ca grup, tinerii în special, să poată să crească şi să aibă un cuvânt de spus şi la nivel european la diferitele manifestări ştiinţifice. Bineînţeles, cred că este important şi pentru  Societatea Română de Cardiologie şi în acest sens ne gândim să organizăm activităţi educaţionale, unele poate sub umbrela eaCVi, în care să atragem şi colegi din ţările vecine, precum şi alte persoane interesate să vină în România.
   – Credeţi că într-un viitor apropiat aţi putea organiza în ţara noastră şi un congres al EACVI şi ce ar implica acest lucru?
  – Acesta e unul dintre gândurile mele, însă lucrurile sunt destul de complicate deoarece selecţia locaţiilor EuroEcho este un proces complex care se bazează pe foarte multe elemente, dintre care latura organizatoric-ştiinţifică e doar unul. Există o echipă la nivelul ESC care vine la faţa locului în diferite oraşe care sunt propuse şi verifică lucruri ce ţin de logistică, de sistemul de transport, de aeroport, hoteluri, locurile în care s-ar putea desfăşura congresul ca amplasare, număr de săli, condiţii ş.a.m.d. Vom vedea dacă va fi posibil.

Prioritatea: congresul EACVI

   – Concret, ce atribuţii are preşedintele EACVI, ce ar trebui să faceţi în următorii doi ani ca preşedinte ales, apoi  din 2016 până în 2018, ca preşedinte în exerciţiu?
   – În calitate de preşedinte ales, am rolul de a-l ajuta pe preşedintele în exerciţiu, în conducerea Asociaţiei, fiind mai direct implicat în programul ştiinţific al congresului, ca director al comitetului de program. Un rol important, căci este un congres foarte mare, cu peste 3.000 de participanţi din toată lumea. Apoi, ca preşedinte, mă voi ocupa de coordonarea derulării tuturor activităţilor Asociaţiei, care au devenit tot mai complexe pe măsură ce am încorporat şi celelalte grupuri. În mod particular, în perioada imediat următoare va fi o activitate legată de finalizarea procesului de unire a diferitelor modalităţi imagistice. Bineînţeles, e vorba şi de relaţionarea internaţională – preşedintele e reprezentantul Asociaţiei în relaţia cu toate celelalte organizaţii profesionale din lume. În asociaţie sunt 11 comitete care se ocupă de toate acţiunile, la nivel educaţional, ştiinţific, recomandări, congres, partea de relaţie cu societăţile naţionale, comunicare prin comitetul de web. Scopul lor este de a realiza misiunea EACVI, de a îmbunătăţi utilizarea în scop diagnostic, de cercetare, dezvoltare tehnologică a imagisticii cardiovasculare la nivelul european, pentru a ameliora supravieţuirea, simptomatologia şi calitatea vieţii pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare.
   – Vă dorim mult succes!
   – Vă mulţumesc. Nu consider că această alegere este doar un succes personal, ci reflectă în mod cert şi recunoaşterea în creştere a realizărilor noastre ca grup şi ca ţară. Nu aş fi ajuns aici fără sprijinul întregului colectiv, în special al profesorilor Carmen Ginghină şi Eduard Apetrei şi al colegilor din laborator şi din clinică. Cred că este un succes al nostru, al EuroEcoLab, al Clinicii de cardiologie de la Fundeni şi al Societăţii Române de Cardiologie în ansamblu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe