Newsflash
Interviuri

Uniforma medicului este întotdeauna halatul

de Alexandra NISTOROIU - nov. 20 2014
Uniforma medicului este întotdeauna halatul

Într-un penitenciar, cabinetul medical este mai mult decât un loc în care deţinuţii vin să spună ce îi doare. Mulţi vin aici mai des decât au nevoie ca să treacă timpul mai repede. Şi ca să mai poarte o conversaţie cu cineva. Dr. Cornelia Nistor este medic de familie pentru deţinuţii închişi la penitenciarul din Satu Mare.

 

 

  Cum aţi ajuns să practicaţi medicina aici?
   – A fost o întâmplare. A fost publicat postul în „Viaţa medicală“ şi tocmai atunci îmi doream să găsesc un post care să îmi ofere mai mult timp pentru propriul copil. Până în 2006, am lucrat 12 ani la unitatea de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean Satu Mare, după care, şapte-opt luni, am lucrat la Agenţia Naţională Antidrog, la un centru din Satu Mare. Şi trebuia să îmi găsesc un loc de muncă unde să fac cât mai puţine gărzi de noapte, neavând cu cine să îmi las copilul, care era foarte mic.
   Cum a fost perioada de adaptare?
   – A fost puţin şocant, dar nu pe-atât de şocant pe cât mă aşteptam. Tot pacienţi, tot situaţii limită uneori, dar să zicem că e un pic altă categorie.
   Sunteţi medic şi pentru cadre sau numai pentru deţinuţi?
   – La început, am avut şi cadrele şi deţinuţii. Acum, partea de cadre este limitată, în sensul că nu mai sunt eu medicul lor de familie, ci doar supervizez starea lor de sănătate, am o evidenţă destul de strictă a stării de sănătate a cadrelor.
   –Câţi deţinuţi sunt în penitenciar?
   – Într-un penitenciar, lista de pacienţi se modifică de la o zi la alta. Acum sunt în jur de 600. Au fost perioade în care am avut mult mai mulţi. Avem puţin peste 180 de pacienţi cu boli cronice: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tulburări de personalitate, gastrită cronică, hepatită cronică, diabet zaharat şi sifilis.
   –Prin ce diferă relaţia cu pacienţii privaţi de libertate de cea cu pacienţii din afara închisorii?
   – Sunt tot pacienţi, eu îi privesc ca şi pe cei de-afară. Faptul că sunt privaţi de libertate le îmbogăţeşte patologia psihiatrică. Lipsa de libertate creează frustrări. De la frustrări apar tot felul de conflicte interioare şi nu numai. Dar pentru mine sunt doar pacienţi. Chiar îmi impun să nu ştiu pentru ce ajung aici.
    – Apar anumite probleme în comunicarea cu ei? Sunt mai violenţi?
   – Sunt, dar şi la urgenţe erau gărzi în care aveam probleme majore. Aici cel puţin ştiu că există oricând cineva care îmi poate veni în ajutor. Deci nu mă simt expusă.
   Cum se raportează la dumneavoastră? Vă privesc altfel, fiind medic, decât pe celelalte persoane angajate de penitenciar?
   – De multe ori, intuiţia de medic, precum şi cunoştinţele spun că, de fapt, prezenţa unui anumit pacient într-o zi la cabinetul medical este doar un pretext pentru a-şi mai îmbogăţi programul din ziua respectivă. Spaţiul lor de mişcare fiind unul restrâns, de multe ori vin doar pentru componenta de socializare, pentru a-şi mai umple programul cu ceva. Merg la biserică, merg la educator, la psiholog, la judecătorul delegat, dar mai merg şi la doctor. Mai merg şi la colegul medic stomatolog şi-atunci îşi umplu programul. Discutând strict medical, ajungem şi în teritorii de simulare, de patologie simulată. Medicul trebuie să discearnă ce este real de ce este doar simulat.
   Colaboraţi şi cu un psiholog?
   – Avem colegi psihologi cu care colaborăm foarte bine, mai ales în ceea ce priveşte patologia psihiatrică, tulburările de comportament. Fără ei, noi ne-am face treaba doar pe un sfert. Ei ne sesizează diverse cazuri în care se impune un control medical şi îi rugăm să ne ajute când avem în evidenţă un pacient cu afecţiuni psihiatrice.
   Sunteţi implicată de conducerea penitenciarului în deciziile care privesc hrana pregătită pentru deţinuţi?
   – Da. Prin definiţie, medicul de penitenciar este medic de familie pentru deţinuţi. Asta reprezintă cam o treime din activitatea unui medic de penitenciar. Partea de prevenţie, de igienă, de alimentaţie, absolut toate fac obiectul de activitate de zi cu zi pentru un medic de penitenciar. Prescriem diete speciale, dacă e cazul. De pildă, au fost cazuri de fracturi de mandibulă, imobilizate într-un aparat cu sârmă, în care toată alimentaţia trebuia pasată. Avem regimuri alimentare pentru pacienţii în evidenţă cu diferite afecţiuni, hipertensivi sau diabetici.
   Practic, aveţi o influenţă mai mare asupra alimentaţiei decât dacă aţi lucra în afara închisorii.
   – Absolut. Şi aici îi mai putem scăpa cumva din mână, pentru că ei primesc şi pachete de la familie, dar controlul nostru este mai mare decât al unui coleg de-afară.
   Există şi un program de activităţi fizice?
   – Sigur. Există sală de sport, cu aparate de forţă, mese pentru tenis de masă, se organizează şi campionate. Au şi program obligatoriu de mişcare. Compartimentul de educaţie se ocupă inclusiv de educaţia lor sportivă.
   Ce altceva înseamnă prevenţia într-un penitenciar?
   – Tot cu colegii de la educaţie facem şi educaţie pentru sănătate, pregătim materiale cu conţinut educativ pe teme de profilaxie, de igienă. Este un program special foarte amplu, pe teme de tuberculoză, care se desfăşoară de câţiva ani. Facem, de asemenea, ore de educaţie pe teme de boli transmisibile, deci afecţiuni cu risc într-o populaţie închisă.
   Ce fel de analize medicale se fac şi cât de des?
   – La depunerea în penitenciar, respectiv în perioada de carantină-observare, care durează 21 de zile, se fac investigaţii şi analize de laborator obligatorii pentru a verifica dacă persoana privată de libertate poate intra într-o colectivitate. Tot în perioada de carantină se investighează şi stadiul afecţiunilor pe care pacientul declară că le are din perioada de dinainte de încarcerare: hipertensiune, diabet, existenţa vreunei boli psihice. La fiecare şase luni sunt verificaţi printr-un control medical care include obligatoriu măsurarea greutăţii, a parametrilor biologici ce pot fi cuantificaţi într-un cabinet de medicină de familie (tensiune arterială, puls, glicemie) şi, dacă în cadrul acestui consult medical apar anumite elemente patologice, se pot recolta produse biologice pentru investigaţii de laborator incluse în pachetul de bază. Analize de laborator, investigaţii paraclinice se pot recomanda ori de câte ori este nevoie, în limita competenţei medicului de familie.
   În cabinet staţi în halat sau în uniformă?
   – Uniforma medicului este întotdeauna halatul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe