Newsflash
Interviuri

Unul din doi pacienţi cu diabet zaharat încă rămâne nediagnosticat

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 22 2019
Unul din doi pacienţi cu diabet zaharat încă rămâne nediagnosticat

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual la 14 noiembrie, iar tema pe care IDF (International Diabetes Federation) a ales-o pentru anul acesta este „Diabetul și Familia”.

 

Mesajul campaniei este „Protejează-ţi familia!” și se referă atât la prevenţie, cât și la îngrijirea pacienţilor deja diagnosticaţi cu diabet zaharat. Scopul campaniei este creșterea conștientizării impactului acestei afecţiuni asupra familiei și persoanelor care se află în jurul pacienţilor. Despre semnificaţia acestei zile am stat de vorbă cu conf. dr. Bogdan Timar (foto), specialist Diabet zaharat, nutriţie și boli metabolice.

Cu o vastă experienţă în managementul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet, conf. dr. Bogdan Timar este cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Începând cu anul 2011 este medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timișoara. Datorită competenţelor în informatică demonstrate, în anul 2015 a fost distins cu premiul „Pius Brînzeu” pentru știinţe biomedicale. În anul 2013 a primit Premiul Tânărul cercetător din partea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice.

VM 47, p.7 -1
De ce a ales IDF o temă legată de familie pentru anul acesta?
A devenit deja o tradiţie ca IDF să propună o temă anuală particulară, ce va reprezenta un reper de intervenţie și adresabilitate în lumea diabetului în anul respectiv. Motivul ales se potrivește perfect în contextul managementului diabetului – spun asta, deoarece apariţia diagnosticului de diabet are un impact semnificativ asupra întregii familii, schimbând obiceiurile și rutina membrilor. Acest aspect este valabil atât în cazul pacienţilor adulţi cu diabet zaharat de tip 2, dar cu atât mai mult în situaţia în care un copil este diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1. Tema anuală este aleasă de IDF în urma unor ample consultări cu societăţile știinţifice din domeniu, cu reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor cu diabet, cât și cu specialiști în politici de sănătate publică. Cu toate acestea, având în vedere contextul actual, mi se pare oportună o temă anuală care să abordeze fie triada fatidică diabet-inimă-rinichi, fie diabetul și comunitatea.
Dv. ce mesaj aţi transmite pacienţilor cu diabet zaharat în acest context?
Principalul mesaj pe care îl transmit pacienţilor cu diabet zaharat și familiilor lor este, de fapt, un îndemn de a fi proactivi, atât în autoîngrijirea diabetului, cât și în comunicarea cu medicul, cu asistenţii medicali și educatorii în diabet, cu scopul de a obţine întotdeauna cele mai oportune sfaturi cu privire la intervenţiile necesare asigurării unui control cât mai adecvat al bolii. Totodată, chiar dacă povara diabetului ar putea uneori să pară prea mare, impresie ce apare frecvent în perioada imediat următoare diagnosticului afecţiunii, îi îndemn să nu deznădăjduiască, deoarece opţiunile de tratament existente în momentul de faţă le permit atât pacienţilor, cât și familiilor acestora un trai în condiţii foarte asemănătoare cu cel al unei persoane fără diabet.
Cum aţi caracteriza managementul diabetului în România?
Modul în care îngrijirea diabetului este organizată în România – prin
existenţa de sine stătătoare, independenţa specialităţii de diabet, nutriţie și boli metabolice – aduce pentru pacienţii noștri beneficii de neegalat, imposibil de obţinut în contextul în care această specialitate nu ar fi independentă (cum, de altfel, se întâmplă din nefericire în alte state europene și nu numai). Îi asigur pe pacienţii noștri că au în corpul medical românesc implicat în îngrijirea lor un aliat devotat și de nădejde.
Implicarea familiei este esenţială...
Rolul familiei este, fără doar și poate, esenţial în obţinerea unei îngrijiri adecvate a diabetului, precum și a unui prognostic favorabil pe termen lung în cazul pacientului cu diabet zaharat. Cel mai probabil, în majoritatea situaţiilor, familia reprezintă principalul sprijin al pacientului cu diabet, alături, desigur, de profesioniștii în domeniul sănătăţii implicaţi în îngrijirea acestuia. Iar când mă refer la sprijin, mă gândesc atât la sprijin moral (prin încurajări și sfaturi), financiar (aderarea la un stil de viaţă adecvat pentru o persoană cu diabet poate reprezenta uneori o povară financiară), cât și sprijin medical. Există unele situaţii în care intervenţia unui membru al familiei poate fi necesară – ajutor în corecţia unei hipoglicemii severe ori într-o serie de manevre ce sunt recomandate a fi efectuate periodic, cum ar fi inspecţia feţei plantare a piciorului. Devine, astfel, evident că sprijinul familiei poate avea un rol decisiv în atingerea dezideratelor tratamentului la persoanele cu diabet zaharat.

PREVALENŢĂ DUBLĂ ÎN ROMÂNIA

Diabetul zaharat este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut alarmant în ultimii ani și se preconizează că în anul 2040 va ajunge la 650 de milioane. În România, aproape 2 milioane de oameni suferă de diabet, potrivit studiului PREDATORR. Prevalenţa bolii este de 11,6% în rândul populaţiei adulte (20-79 de ani), cu 70% mai mare decât media europeană (6,8%) și cu 31,8% mai mult decât media globală (8,8%) raportate de IDF.

MANAGEMENTUL ȘI PREVENŢIA ÎN DIABET

Patru din cinci părinţi au dificultăţi în recunoașterea semnelor de alarmă ale diabetului, iar unul din trei a declarat că nu recunoaște deloc aceste semne, arată un studiu efectuat de IDF. În 2017, diabetul zaharat a fost responsabil pentru 4 milioane de decese. Potrivit statisticilor, unul din doi pacienţi (212 milioane) cu diabet zaharat rămâne nediagnosticat, iar detecţia precoce depinde și de implicarea familiei. Majoritatea cazurilor de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, iar aceste schimbări se pot realiza întâi în familie, toţi membrii putând beneficia de efectele pozitive ale unei diete sănătoase. În cazul pacienţilor deja diagnosticaţi, managementul zilnic presupune administrarea unui tratament, o monitorizare periodică, o dietă corespunzătoare și educaţie continuă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe