Newsflash
Interviuri

„Viitorul este al fizioterapeuţilor”

de Florentina Ionescu - oct. 14 2022
„Viitorul este al fizioterapeuţilor”

În România, fizioterapeutul e în umbra medicului, spune Mădălin Sîrbu, fizioterapeut. Totuși, din cauza stilului de viaţă actual, oamenii vor avea din ce în ce mai multă nevoie de kinetoterapie.

Carte de vizită:

  • Experienţă de peste 12 ani în lucrul cu copii
  • Absolvent al UMF „Carol Davila” din București
  • Certificare în GMA (general movements assessments), obţinută la Berlin
  • Master în management sanitar
  • Fondator al unui centru de kinetoterapie în București

Madalin

În ce stadiu se află, în România, kinetoterapia pacientului pediatric?

Au început și la noi să apară multe specializări sau supraspecializări. Încă nu suntem acolo unde sunt Germania sau Franţa, dar s-au făcut progrese mari. România are o oarecare tradiţie în zona de kinetoterapie, nu neapărat pediatrică. Încă nu facem partea de early intervention așa cum ar trebui. Mai sunt multe de pus la punct în privinţa aceasta. La noi în ţară încă ajung [la kinetoterapeut] copii la vârste mai înaintate. Mă refer la 7-10 luni, 1 an.

Care sunt provocările în ceea ce privește accesul la kinetoterapie?

Acum, în România, sunt două lumi. Este lumea marilor orașe, unde există putere financiară și părinţii își aduc copiii [la kinetoterapeut], chiar și doar pentru o evaluare motrică simplă. Poate [cel mic] nu are o problemă reală sau nu vine cu un istoric în spate. Sunt și părinţi care fac profilactic lucrurile, nu e o noutate, dar asta în București, Cluj, Timișoara.

Este apoi partea de rural, unde e jale! În niciun caz [părinţii] nu ajung cu copiii la o astfel de evaluare. Noi aici avem, totuși, foarte mulţi copii din jurul Bucureștiului, din Călărași, Ploiești, Târgoviște, Buzău. Am chiar fraţi gemeni care vin la terapie din Buzău, de două ori pe săptămână.

Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le identificaţi la pacienţii dv.?

Eu și colegii mei din centru lucrăm aproape 90% patologie neurologică. Asta implică, în principiu, prematuri cu probleme, cu complicaţii la naștere – cum ar fi hemoragie intracraniană, asfixii, hipoxii, cu accidente vasculare cerebrale.

Avem și normoponderali care, totuși, au diverse complicaţii în primele momente de viaţă sau la câteva zile după naștere. Bineînţeles, vin și cei cu sindroame genetice. Avem multiple sindroame, de la Wolf-Hirschhorn, Angelman, Prader-Willi până la sindromul Down, avem inclusiv [copii cu] unele sindroame nou teoretizate.

Familia e parte din echipă

Cum aţi descrie relaţia dintre kinetoterapeut și părinţi?

Fără familie nu faci nimic, ea e parte din echipă. Aici e mai mult decât o relaţie. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt prietenii noștri. Sunt copii cu care lucrăm de mult timp și ne împrietenim. Unii vin săptămânal sau de trei-patru ori pe săptămână. Alţii vin zilnic.

Nu ai cum să nu legi o relaţie cu ei. Cu unii dintre ei ne întâlnim în timpul liber, facem grătare. Dar încercăm să-i implicăm pe toţi în procesul de recuperare. Sunt patologii în care nu este suficient să lucreze terapeutul 30-45 de minute sau o oră cu copilul, ci e nevoie să facă asta și [părintele] cu el acasă. 

ADIA KINETO - proceduri-150

Ce tip de terapii practicaţi?

Eu fac Vojta, fac Castillo Morales, avem elemente din Bobath; metoda Schroth. Practicăm mult terapia Vojta aici, e o terapie de stimulare neuromotorie la fel cum este și Castillo Morales, doar că abordările sunt diferite. Nu e una perfectă, pentru că dacă una ar fi perfectă, restul [metodelor] nu ar mai exista.

Noi avem un crez: cunoscând mai multe abordări, putem să le combinăm și să venim în beneficiul copilului, în funcţie de nevoile lui și de scopurile terapeutice. Luăm ce e mai bun din fiecare [metodă] și construim un program de recuperare personalizat.

Ce presupune terapia Vojta?
Prin intermediul ei încercăm să stimulăm anumite zone clar definite de pe suprafaţa corpului și obţinem un răspuns kinetic global ideal. Pe românește, resetăm sistemul nervos central prin stimulare.

Deci mișcarea pe care o obţinem este una reflexă, dar este activă. Atunci creierul înmagazinează mult mai ușor acel model de mișcare. Repetând acel model de mișcare se va engrama pe scoarţa cerebrală, iar copilul îl va dobândi.

Obiectivul suprem: integrarea copilului

Cum creaţi programul de kinetoterapie pentru pacientul pediatric?
Se evaluează care este nivelul motric în raport cu vârsta. Se urmăresc foarte mult modelele patologice și se încearcă scoaterea lor din comportamentul motric al copilului. După care se hotărăște un program împreună cu părinţii.

Decid cu ei ce abordez, le spun care sunt beneficiile fiecărei metode în parte. După aceea, începe programul de recuperare, în funcţie de nivelul copilului de a suporta efortul. Bineînţeles, se ţine cont de ceea ce spune medicul care îl observă pe copil, fie că e pediatru, medic de recuperare, neurolog, ortoped sau chiar neonatolog.

Care este partea cea mai frumoasă a profesiei dv.?

Muncești cu copilul ani întregi și reușești să îl faci să meargă după o hipoxie severă la naștere. Poate este vorba despre pacienţi pediatrici resuscitaţi câte 15-20 de minute și pe care tu, kinetoterapeutul, reușești totuși să îi faci să meargă, chiar dacă nu într-o formă ideală.

Satisfacţia de a vedea un copil că evoluează este cea care mă face mereu să merg înainte și să mă felicit pentru că am ales să fac asta în fiecare zi.

Totuși, acei copii reușesc să se integreze în societate. Acesta ar trebuie să fie obiectivul suprem: acela de a se integra social și, mai târziu, și profesional. (...) Uneori cazul e atât de grav, încât nu te mai concentrezi neapărat pe estetică sau pe calitate, cât mai ales pe cantitate și pe a-l integra social pe copil: să vorbească, să meargă singur, să se ducă la grădiniţă...

Atunci îţi spui că ești mulţumit. (...) Deci, cea mai mare satisfacţie asta e. Așa reușesc să am și 20 de copii într-o zi și nu obosesc. (râde) Dar e fain.

Nu e magie, este doar muncă

Totuși, spuneaţi că uneori rezultatele nu se văd.

Sunt și dezamăgiri, cazuri în care lucrezi mult și nu ajungi unde îţi dorești. Nu totul ţine de tine, kinetoterapeut. Aplici ceea ce știi că trebuie aplicat. Nu e nimic magic în ce facem noi. Este doar muncă, știinţă, perseverenţă, dar și multă muncă din partea părinţilor, pentru că ei vin toată ziua cu copilul și se chinuie cu el. (...)

Din păcate, fizioterapeutul este în umbra medicului și este trist că e așa. Pentru că munca pe care o duce fizioterapeutul zilnic este enormă. Nu sunt vreun clarvăzător, dar viitorul este al fizioterapeuţilor. Pentru că oamenii sunt tot mai bolnavi.

Suntem supuși unei vieţi stresante, pline de mișcări greșite, de condus frecvent, de stat la birou în poziţii incorecte. Ne mișcăm tot mai puţin... Oamenii aceștia o să ne dea mult de lucru, o să vedeţi (râde). Toate acestea nu o să se traducă decât în nevoia de fizioterapeut.

Cum vă beţi cafeaua, de unde vă luaţi energia?

Prima cafea o beau când intru în centru, la prima oră, și peste zi mai consum încă două. Nu sunt un exemplu foarte bun în această privinţă, însă este nevoie de ceva susţinere pentru a avea energie peste zi. Poate că este și puţin efect placebo, însă întreaga energie o primesc de la cei mici și de la părinţii care fac nenumărate eforturi și sacrificii pentru a veni la recuperare.

Citiți și: Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: „Oamenii se blochează la întrebarea: Care sunt limitele dv.?”

Interviu susținut de Nestle

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe