Newsflash
Interviuri

Vin americanii!

de Dr. Cristian TEODORESCU - oct. 2 2015
Vin americanii!
În perioada 2–3 octombrie 2015 se va desfășura prima conferință regională a grupurilor internaționale ale Asociației americane a endocrinologilor clinicieni (AACE), la București. Organizat de Societatea Română de Endocrinologie (SRE), evenimentul își propune abordarea principalelor domenii de interes din patologia endocrină.
Prof. dr. Cătălina Poiană, șefa clinicii de endocrinologie din Institutul „C. I. Parhon“, conducătoarea secțiunii pentru România a AACE și vicepreședintă a SRE, și prof. dr. Mihail Coculescu, președinte de onoare al SRE, ne oferă detalii privind agenda reuniunii și contribuția țării noastre în AACE.

 

 

 

(Pentru început, endocrinologii)

 

     Când a fost înființată secțiunea AACE din România?
     Mihail Coculescu: Secțiunea AACE din România a fost înființată din inițiativa mea, în 2009, când am elaborat statutul. Am realizat aceasta deoarece am fost primul endocrinolog român ales fellow al American College of Endocrinology (ACE), în 1997, și apoi onorat cu premiul International Clinician Award al ACE, în 2002. Întâi am organizat un congres comun SRE și AACE, la București, în 2002, ulterior ocupând funcția de președinte fondator al grupului român AACE între 2010 și 2011.

 

     – Care este obiectivul grupului român din AACE?
     Mihail Coculescu: Am considerat că endocrinologii români au același profil cu AACE, adică obiectivul principal este o bună practică clinică, cu respectarea ghidurilor de consens în diagnosticul și tratamentul bolnavilor endocrinopați, fără a neglija noutățile furnizate de cercetarea translațională. Aceleași principii le propunem și Academiei de Științe Medicale din România.

 

     – De ce o întâlnire a grupurilor internaționale AACE la București?
     Mihail Coculescu: În mod curent, există tendința de a scădea nivelul de exigență în practica clinică de rutină, deși, cu un efort moderat, exigența ar putea fi susținută. Un model bun de endocrinologie practică este întotdeauna binevenit. Activitatea unui grup AACE în țara noastră, precum și o reuniune comună cu alte grupuri AACE oferă modele concrete de practică medicală de calitate și de studii clinice efectuate după norme internaționale. Alegerea României pentru această primă reuniune reflectă prestigiul endocrinologilor români, faptul că AACE vede un nivel înalt de endocrinologie clinică în România ca pe ceva firesc.

 

     – Cum s-a decis organizarea acestui eveniment la București?
     Cătălina Poiană: în luna mai a acestui an am preluat pentru a doua oară conducerea grupului AACE din România. Pentru a-și îndeplini misiunea, acesta trebuie să fie activ și am răspuns acestui deziderat și în primul meu mandat (2011–2012), când am organizat un simpozion internațional pe tema hiperparatiroidismului primar și osteoporozei, împreună cu grupul de lucru pentru osteoporoză al SRE, pe care îl coordonez. Am beneficiat atunci de participarea lui John Bilezikian, din partea AACE, personalitate marcantă a endocrinologiei internaționale. Continuând tradiția, sub egida AACE și împreună cu grupul AACE din Italia, în colaborare cu Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon“ și cu SRE, organizăm acest eveniment, al cărui președinte va fi Hossein Gharib, profesor la Mayo Clinic și master ACE, iar copreședinți vor fi liderii celor două grupuri AACE implicate: Franco Grimaldi și cu mine. La eveniment vor participa și reprezentanți ai grupurilor AACE din Liban, Nigeria, Iordania, Arabia Saudită și Columbia.

 

     – Care sunt temele principale care vor fi discutate la București?
     Cătălina Poiană: Principalele teme abordate în această întâlnire vor fi nodulul și cancerul tiroidian, tumorile hipofizare și neuroendocrine, osteoporoza și patologia musculoscheletală, diabetul zaharat tip 2 și dislipidemiile. Subiectele răspund principalelor domenii de interes din patologia endocrină.

 

     – Reuniunea se adresează doar endocrinologilor sau ați stabilit și colaborări interdisciplinare?
     Cătălina Poiană: Manifestarea se adresează cu precădere endocrinologilor, dar stabilește și colaborări interdisciplinare, dintre care cea mai firească este cu specialiștii în diabet, nutriție și boli metabolice. Specialitățile noastre funcționează separat în România, dar nu la fel se întâmplă în multe alte țări europene sau în SUA. Este una din motivațiile pentru care avem, în deschiderea evenimentului, un simpozion dedicat managementului modern al diabetului zaharat tip 2, organizat în colaborare cu colegii noștri diabetologi, avându-l ca invitat pe prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Simpozionul va aborda complicațiile diabetului zaharat și rolul chirurgiei metabolice. Al doilea simpozion din deschidere abordează o temă dragă mie, osteoporoza și bolile metabolice osoase. Simpozionul va aduce noutățile anului 2015 în acest domeniu, anume scorul trabecular osos ca metodă nouă de evaluare a calității osoase in vivo și implicațiile includerii acestuia în modelul FRAX, model de apreciere a riscului absolut de fractură osteoporotică la zece ani, precum și conceptul modern de boală musculoscheletală.

 

     – Ce reprezentanți vor veni din partea AACE? Ce teme vor aborda?
     Cătălina Poiană: AACE va fi reprezentată la acest eveniment de Hossein Gharib, care va aduce noutățile anului 2015 în managementul nodulului tiroidian. Selim Jambart, președintele grupului AACE din Liban, va aborda problematica lipoproteinelor. Enrico Papini și Andrea Frasoldati, reprezentanți ai grupului AACE din Italia, vor discuta aspecte practice ale diagnosticului și tratamentului nodulilor tiroidieni. Nicola Fazio, din Italia, va pătrunde în domeniul fascinant al tumorilor neuroendocrine, iar Ali Alzahrani, din cadrul secțiunii AACE din regiunea Golfului Persic, va aborda endocrinologia personalizată. Alături de invitații din străinătate vor conferenția și personalități ale endocrinologiei românești. În plus, în a doua zi a reuniunii, alături de două sesiuni de comunicări orale, în care vom da posibilitatea tinerilor cercetători să prezinte rezultatele propriilor studii, vor avea loc două dezbateri de medicină bazată pe dovezi. Prima se va referi la managementul optim al acromegaliei persistente sau recidivate după chirurgia hipofizară, fiind centrată pe locul și rolul terapiei medicamentoase. A doua dezbatere se va referi la un subiect de mare actualitate, mai ales în condițiile țării noastre, care a fost la distanța pe care o știm de accidentul nuclear de la Cernobîl din aprilie 1986, și anume cancerul tiroidian, și va aborda rolul, locul și condițiile terapiei cu iod radioactiv.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe