Newsflash
Interviuri

XVision, ajutor digital pentru medicii radiologi

de Florentina Ionescu - sept. 3 2021
XVision, ajutor digital pentru medicii radiologi

Inteligenţa artificială (AI) poate fi aplicată cu succes în imagistica medicală.

xvision

Pentru a realiza o soluţie care să îi ajute cu adevărat pe medici, e nevoie de o strânsă colaborare între radiologi și ingineri, este de părere Marius Mihail Benţa, chief medical officer la XVision.

Istoric: Compania a fost fondată în Timișoara, în 2018, de o echipă multidisciplinară formată din patru cofondatori cu expertiză în zona de software development și inteligenţă artificială. Pe parcurs li s-au alăturat medici radiologi din SCJU din Timișoara și key opinion leaders din imagistica medicală. În prezent echipa s-a triplat, iar soluţia XVision este integrată în mai multe spitale și clinici private din România și din alte ţări europene.

Probleme abordate:

  • Imaginile complexe precum CT și RMN sunt tot mai greu de interpretat. Însă numărul radiologilor instruiţi pentru a analiza și interpreta aceste imagini medicale a stagnat în ultimii ani.
  • Potrivit unui studiu realizat de Royal College of Radiologists din Marea Britanie în 2016, România are, în medie, 10 medici radiologi la fiecare 100.000 de oameni, în timp ce în ţări precum Grecia, numărul mediu este de 31 la 100.000 de locuitori.

Descriere soluţie: XVision, o companie MedTech românească, a dezvoltat o suită de produse care au la bază algoritmi de inteligenţă artificială (AI), ce ajută medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale. Sistemul medical este ajutat astfel să beneficieze de avantajul tehnologic oferit de inteligenţa artificială, asigurând un act medical mai eficient.

Avantaje pentru medici:

  • Produsele XVision sunt de ajutor atât în spitalele publice, cât și în cele private. Pot fi folosite în unităţile medicale care se confruntă cu un deficit de personal, în unităţile de primiri urgenţe, în gărzi sau în analiza recurentă a radiografiilor, respectiv CT.
  • Acest soft poate fi un mijloc de învăţare pentru medicii rezidenţi aflaţi la început de drum.
  • În sectorul privat, softul ajută medicii să analizeze mai multe imagini medicale, crește gradul de eficienţă și reduce riscurile asociate erorii umane.

Planuri pentru 2021-2025:

  • Dezvoltarea unor soluţii complementare în ceea ce privește imaginile de tip CT și dezvoltarea unor noi linii de produs pentru imaginile de tip RMN.
  • Toate resursele vor fi dedicate îmbunătăţirii produselor actuale, în încercarea de a le face cât mai relevante pentru medicii radiologi.
  • Extinderea companiei în piaţa europeană. S-au făcut deja pași pentru a implementa XVision în Slovacia, Polonia și Ungaria.
dr. Marius-Mihail Benta xvision
Dr. Marius-Mihail Bența, Chief Medical Officer XVision

Cum v-a venit ideea de a crea XVision?

Ideea aparţine echipei XVision, reprezentată pe atunci de cei patru cofondatori cu expertiză în domeniul sofware și în inteligenţa artificială – Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu și Andrei Tenescu – pe care i-am cunoscut în 2018 prin intermediul coordonatorului meu, prof. dr. Florin Bîrsășteanu. Ei au venit cu ideea de a aplica această tehnologie în imagistica medicală, dar și-au dat seama că, pentru a realiza o soluţie ce poate veni cu adevărat în ajutorul medicilor, este nevoie de o strânsă colaborare între radiologi și ingineri. Am fost onorat să fiu propus pentru acest proiect și am acceptat cu entuziasm și bucurie. Tehnologia poate aduce reale beneficii în domeniul medical, iar zona aceasta de imagistică are un potenţial foarte mare de dezvoltare. De atunci am devenit o echipă din ce în ce mai mare, multidisciplinară și cu oameni cu competenţe complementare, scopul nostru fiind de a dezvolta un ajutor digital pentru medicii radiologi.

Ce v-a inspirat să folosiţi inteligenţa artificială?

Nu vreau să vă răspund în numele colegilor mei, dar eu, personal, sunt foarte entuziasmat de tot ceea ce reprezintă tehnologie nouă și metode noi de diagnostic. În ultimele decenii, specializarea noastră s-a reinventat prin adoptarea mai multor tehnologii, cum ar fi tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanţă magnetică și nu numai. Auzisem la congresele internaţionale de Radiologie că această tehnologie prinde un avânt din ce în ce mai mare și că este deja integrată și apreciată în spitale din străinătate, iar din dorinţa de a face ceva nou, am pus bazele acestei noi tehnologii și aici, în România. Mai mult, acum este un context favorabil dezvoltării unei tehnologii de genul [acesta], dat fiind numărul mare de imagini medicale realizate, creșterea complexităţii acestora și numărul redus de medici radiologi.

Utilitatea platformelor cu AI

Cum aţi identificat nevoile pentru o astfel de soluţie bazată pe AI? Erau cerinţe în sistemul medical românesc?

Sistemul românesc de sănătate nu era încă pregătit pentru platforme de inteligenţă artificială. Suntem prima platformă de acest gen din România și cred că printre primele din Europa de Est. Este o idee nouă care, din păcate, din reticenţă faţă de necunoscut, a creat în unele cazuri teama că AI ne va înlocui, ceea ce este total neadevărat. Sunt convins că, atunci când vor fi înţelese rolul și utilitatea acestor platforme, vor fi folosite în aproape toate domeni­ile medicale din sistem, nu doar în Radiologie.

Ce avantaje le aduce XVision medicilor radiologi?

Volumul de muncă pe care îl au radiologii este în continuă creștere. Este normal ca, în era medicinei bazate pe dovezi, clinicienii să aibă nevoie de imagistică pentru a trata corect pacienţii. Pentru noi, medicii, XVision este și va fi un asistent digital antrenat și menit să ne ajute pe mai multe planuri: mulţumită algoritmilor de triaj, e util în prioritizarea investigaţi­ilor, selectând și punând în faţă, de exemplu, radiografiile pacienţilor care au patologii mai importante, sau cu identificarea rapidă a
leziunilor mai subtile.

Pacientul beneficiază de o atenţie sporită

Simţiţi că aplicaţia ar mai putea fi îmbunătăţită?

Desigur că, fiind o tehnologie nouă, este perfectibilă. Lucrăm constant la îmbunătăţirea algoritmilor, iar pe această cale doresc să le mulţumesc tuturor colegilor, nu doar radiologi, care au fost deschiși la această tehnologie și ne-au oferit feedback, lucru care a fost foarte important.

Care au fost provocările cu care v-aţi confruntat când aţi dezvoltat XVision?

Am avut multe provocări de când am început și până astăzi, dar din fericire am întâlnit o mulţime de oameni extraordinari care ne-au ajutat să depășim fiecare obstacol. Am devenit o echipă multidisciplinară, complexă, formată din medici, ingineri, studenţi și investitori, iar scopul nostru este de a crea un algoritm de inteligenţă artificială care va fi folosit nu doar de radiologi, ci și de medicii din alte specialităţi, pentru ca, într-un final, pacientul să fie cel care beneficiază de atenţia noastră sporită în diagnostic!

echipa xVision

În ordine: ing. Cristian Avramescu (CTO), ing. Stefan Iarca (CEO), dr. Marius Bența, Prof. Dr. Dr. Florin Bîrsășteanu, ing. Andrei Tenescu (DevOps Head) și ing. Bogdan Bercean (Head of A.I).

Detectarea patologiilor pulmonare

În prezent, compania XVision are în portofoliu două produse care au obţinut marcajul european (CE) necesar dispozitivelor medicale: un program software dedicat radiografiilor de torace și altul creat pentru identificarea rapidă și precisă a nodulilor pulmonari.

Produsul dedicat radiografiilor de torace ia radiografia pacientului ca informaţie de intrare și generează interpretări precise într-un timp foarte scurt, servind drept asistent digital pentru medici. Softul poate detecta 17 clase de patologii pulmonare și poate genera imagini adiţionale care ajută medicul în procesul de analiză imagistică, precum substracţia și supresia oaselor sau calcularea automată a indicelui cardiotoracic.

Al doilea produs, dedicat CT de plămâni, ajută medicii în identificarea mai rapidă și mai precisă a nodulilor pulmonari. Softul identifică nodulii, indică cu precizie slice-urile în care sunt localizaţi și calculează automat diametrul lor. Totodată, în contextul pandemic actual, echipa a dezvoltat o serie de algoritmi care identifică leziunile pulmonare specifice COVID-19 („ground-glass opacity”) și care determină gradul de afectare a plămânilor.

covidus

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe