Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Introvertiţii, mai expuși riscului de demenţă

de Dr. Mariana MINEA - dec. 22 2023
Introvertiţii, mai expuși riscului de demenţă

Cercetătorii au analizat legătura dintre cele cinci trăsături de personalitate și prezenţa demenţei.

              Acestea sunt extraversia, deschiderea (gradul de curiozitate intelectuală), conștiinciozitatea, caracterul agreabil și nevroza (predispoziţia spre obsesie, anxietate, depresie). Boala a fost evaluată prin teste cognitive, în urma dezvoltării unor simptome, sau prin 

autopsii. Cercetătorii au efectuat două metaanalize pe baza a opt studii longitudinale ce au implicat peste 44.500 de adulţi, cu vârsta între 49 și 81 de ani la începutul studiilor. Monitorizarea a durat 21 de ani, în decursul cărora 1.703 persoane din aceste grupuri au fost diagnosticate cu demenţă.

               Ei au descoperit că un nivel ridicat de nevroză, afectele negative și conștiinciozitatea scăzută sunt factori de risc pentru dezvoltarea demenţei, în timp ce extraversia, conștiinciozitatea și afectele pozitive sunt factori protectori. Descoperirile au fost consistente în cadrul grupurilor studiate, chiar dacă accesul la rezultatele autopsiilor a fost limitat. Analiza nu a urmărit și „schimbările” prin care au trecut indivizii în timp, din punctul de vedere al personalităţii.


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/specific-personality-traits-may-influence-dementia-risk-2023a1000uyu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe