Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

ARFOMED. Albumul cu clipe

Viața Medicală
Prof. dr. Mircea CINTEZĂ vineri, 28 ianuarie 2011

   „Ne-am hotărât să împărtăşim cu dumneavoastră, periodic, din crâmpeiele de frumos pe care le iubim cel mai mult. Uneori vom spune şi câteva vorbe despre simţămintele care ne-au îndemnat în acel moment să prindem clipa şi să încercăm, ambiţioasă încercare, să alcătuim un... insectar de clipe. Alteori clipele nu se vor lăsa prinse... vor zbura singure, fără a fi nevoie să apelăm la vorbe. Dar când se vor opri pentru un popas, clipele se vor aşeza, poate, la noi în album“ scrie, în deschiderea unei noi rubrici-invitaţie adresate de săptămânalul nostru membrilor Clubului de artă fotografică al medicilor (ARFOMED), dl prof. dr. Mircea Cinteză, preşedintele Clubului. (...)

   ARFOMED este numele clubului de artă fotografică al medicilor. Înfiinţat cu multe decenii în urmă în Bucureşti, ca club al medicilor fotografi. Pe atunci, pasionaţii de fotografie erau în special medici radiologi, care aveau şi plăcerea, şi ştiinţa de a-şi prelucra singuri, în filme şi hârtie ARFO sau ORWO sau AGFA, lumina, contrastul, sufletul crâmpeielor de frumos. Acestea erau surprinse cu ajutorul distinselor „bătrâne doamne“ Praktica sau Exacta, prin bunăvoinţa „simpaticilor domni“ Zorki, Fed sau Zenit sau chiar mulţumită „micuţei“ Smena. Pe atunci stăteai zeci de minute, uneori ore, în lumina filtrată roşie a laboratorului fotografic pentru a reuşi. Pentru a reuşi să aduci la viaţă, după zecile de minute de trudă, acea singură, unică fotografie pe care să o iubeşti.
   Azi... Azi depozitezi pe cardul aparatului zeci de poze într-o jumătate de oră. Apoi aştepţi zile şi săptămâni până să găseşti ora în care să te apleci în grabă asupra lor şi să pui deoparte câteva imagini care parcă spun câte ceva. Dar acea fotografie unică, singura iubită dintre toate apare azi atât de rar... Noi, la club, încercăm totuşi să ne găsim cu adevărat iubitele printre atât de multele, prea multele figuri ce defilează de pe card pe ecranul calculatorului. Avem imensa şansă că ne sunt alături mentori ce îşi trăiesc întreaga viaţă în lumea fotografiei. Ne întâlnim seara la „Fotocabinet”, atelierul de artă fotografică de pe Lipscani al maestrului Eugen Ciocan. Acesta ne provoacă pe câte o temă pe care să o exprimăm prin fotografie. Pentru acest ianuarie ne-a provocat cu tema „Sărbătoare”. Fiecare putem să arătăm celorlalţi una, cel mult două poze. Şi le discutăm pe rând, pentru a face ceea ce nu ar trebui să facem: să explicăm prin vorbe ceea ce am vrut să spunem prin fotografie. Acolo unde, dacă am fi devenit artişti, nu ar fi trebuit să mai spunem nimic, căci fotografia ar fi trebuit să grăiască singură... Mai este mult până departe.
   Ne-am hotărât să împărtăşim cu dumneavoastră, periodic, din crâmpeiele de frumos pe care le iubim cel mai mult. Uneori vom spune şi câteva vorbe despre simţămintele care ne-au îndemnat în acel moment să prindem clipa şi să încercăm, ambiţioasă încercare, să alcătuim un... insectar de clipe. Alteori, clipele nu se vor lăsa prinse... Vor zbura singure, fără a fi nevoie să apelăm la vorbe. Dar când se vor opri pentru un popas, clipele se vor aşeza, poate, la noi în album.         
   Sunt doi cei cărora le datorăm această şansă de a ne întâlni prin paginile revistei noastre, a medicilor din România. Primul este şi sufletul renaşterii clubului de fotografie al medicilor: dr. Mihail Mihailide. Celălalt este sufletul azi de serviciu al „Vieţii medicale”: dr. Aurel Marin. Toată recunoştinţa noastră.
   Începem astăzi cu câteva clipe pe care le-am întâlnit în a doua zi a Crăciunului acestei ierni. Coborând din Parâng, de la Rânca, pentru a traversa Gorjul şi a ne îndrepta spre Haţeg şi mai departe, unde ne aştepta un bun prieten. Dintre acestea, cea mai dragă clipă este cea ce vine de foarte departe, de la jumătatea anilor 1700, când s-a născut biserica din lemn a Muşeteştilor de sub Parâng. Prin grija localnicilor şi a lui Dumnezeu, biserica îi ocroteşte şi astăzi pe cei trecători, trecători pe drum sau prin timp.
   Dar alte zeci de biserici de lemn din Oltenia de Nord sau din sudul Transilvaniei s-au prăbuşit sau stau să piară. Un mănunchi de oameni cu mult suflet a salvat de pe acum câteva zeci din acestea. Aceşti oameni vor să-şi continue activitatea, întâi de a opri năruirea clădirilor firave din lemn şi apoi de restaurare a arhitecturii şi a picturii. Arhitectul Şerban Sturdza, unul dintre cei implicaţi, mi-a transmis câteva din planurile lor de a strânge fondurile necesare. Primul eveniment este chiar în această seară, când, la Cercul Militar, se desfăşoară un concert de muzică de cameră cu interpreţi de elită, iar fondurile colectate vor fi utilizate de urgenţă în următoarele săptămâni. Evenimente similare vor continua tot anul. Suntem aşteptaţi să ne alăturăm cât mai mulţi cu putinţă.
   Eternul sufletului românesc. Lumina adusă de fiecare clipă. Frumuseţea de oriunde pe pământ. Acestea sunt crezuri şi ale noastre, ale celor ce ne întâlnim, în câte o seară, la ARFOMED. Vă aşteptăm!
 
 
A doua zi de Crăciun                 
 
 
  Anul 1751. Muşeteştii de Gorj
 
 
 Pe cerul Gorjului     
 
 
Eternitate


 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.