Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Autoservire pe pat de marmură

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU vineri, 24 iunie 2016
     Am zărit-o printre alte hârtii și resturi de material sanitar. Traversam clădirea și mi-a atras atenția dezordinea din amfiteatru. Fusesem odinioară acolo la cursuri și la diverse examene. Fotografia zăcea acolo precum zăcuse pe marmura rece tânăra eviscerată ce-și pierduse viața din nu știu ce pricină în urmă cu jumătate de secol.
     Așezată într-o poziție de parcă și-ar privi autopsia, fata e cotrobăită cu privirea și cu mâinile de studenți curioși (sau arătându-se curioși la sugestia fotografului) și de un medic legist, pesemne asistentul de grupă, însoțit de autopsier. Odinioară îi sărea inima din piept. Cu mânecile suflecate, autopsierul i-a smuls-o, cu tot cu plămâni. I-a oferit organele unei studente, pe o tavă din scândură, aproape de-o vârstă cu cea devenită obiect de studiu. În camera ei, semiîntuneric. Privea în tavan, cu trupul gol, mângâiat de aerul ce se strecura fin prin geam. Acum, cu pieptul hău, în plină zi, teatral, excesiv de public, era privită și studiată pe felii. Oricine putea intra pe ușa larg deschisă. Era a tuturor. Bucată cu bucată. Pe măsuța de la capul patului erau parfumuri și creme. Acum, la căpătâi, pe masa din tablă vopsită în alb aștepta un suport pentru eprubete.
    Ne îngrijim fiecare parte a corpului și niciodată nu vom ști ce întrebuințări neprevăzute va avea. Să ajungă coapsa pe care o admirai sau brațul de care te ținea iubita în mâneca vreunui anatomist, așa precum era văzut, purtând fragmente ale unui spânzurat, Jacobus Sylvius (1478–1555), ce le aducea studenților spre a le diseca?
     Privind fotografia alăturată, gândul mă duce la cartea lui Akira Yoshimura, „Supliciul unei adolescente“ (Humanitas, 2006): „Oare trupul meu golit de organe mai urma să fie folosit la ceva?”, se întreabă tânăra Mieko Mizuse, moartă, ajunsă un cadavru ciopârțit. „Bărbatul îmi mângâie absent capul, apoi introduse bisturiul în craniul meu, tăind în linie dreaptă de la ceafă spre frunte, trecând exact prin creștetul capului. Pe urmă îmi apucă scalpul cu păr de o parte și de alta și-l desfăcu de parcă ar fi descojit o păstaie de fasole“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC