Newsflash
Istoria Medicinei

Carol al II-lea şi congresul din 1932

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 18 2014
Carol al II-lea şi congresul din 1932
În perioada 10–18 septembrie 1932 s-a desfăşurat la Bucureşti al IX-lea Congres internaţional de istoria medicinii, având ca temă centrală „Evoluţia medicinii în ţările balcanice“. Preşedinte a fost dr. Victor Gomoiu, secretarul general al Societăţii Regale Române de Istoria Medicinii. La această importantă manifestare, organizată de o societate ce avea doar trei ani de la înfiinţare, au participat 137 de personalităţi din 23 de ţări, reprezentând 48 de universităţi.
Cu o zi înainte de deschiderea oficială a congresului, la Fundaţia Carol, a avut loc o şedinţă solemnă, prezidată de prof. Ion Cantacuzino, preşedinte al societăţii, şi dr. Victor Gomoiu, în cadrul căreia s-au înmânat diplome de onoare participanţilor, precum şi profesorului Constantin Dimitrescu-Severeanu (1840–1930), în semn de omagiu faţă de primul preşedinte al Societăţii Regale Române de Istoria Medicinii.
Duminică, 10 septembrie 1932, în Aula Ateneului Român, în prezenţa M.S. Regelui Carol al II-lea, a primului ministru şi a oficialilor români şi străini, s-a deschis oficial congresul. Dr. Victor Gomoiu, în cuvântarea de deschidere, a vorbit despre importanţa istoriei medicinii şi a prezenţei atâtor personalităţi în România, ţară care îşi serba primele centenare sanitare. Prezenţa şefului statului era considerată de dr. Gomoiu o mărturie a atenţiei speciale pe care România o dă mişcărilor intelectuale. „Sire, stăpâneşti de drept o ţară, dar azi prezidezi cinci continente. Ca să ne onorezi ai coborât o treaptă din tronul Tău de rege, da ai urcat mai sus, intrând în slăvile istoriei”, i s-a adresat acesta Majestăţii Sale.
Alexandru Vaida-Voevod, prim-ministru la acea dată, se arăta entuziast pentru desfă­şurarea unui congres internaţional în ţara sa, care „nu-şi are locul în istoria medicinii decât de un secol, de când participă activ la progresul omenirii“, dar, chiar şi în această scurtă perioadă, numeroşi compatrioţi „deja au lăsat o urmă însemnată“ în paginile istoriei medicinii.
Au luat cuvântul apoi reprezentanţi ai tuturor stalelor, din care îi amintim pe José Thomaz Nabuco de Gouvêa (Brazilia), Maxime Laignel Lavastine (Franţa), Pietro Caparoni (Italia), P. Hutton (SUA), Francisco Oliver (Spania), I. D. Rolleston (Anglia). Cuvântul de final a revenit M.S. Carol al II-lea: „Congresele internaţionale nu au numai un rol ştiinţific. Ele reprezintă din partea popoarelor o pornire de cunoaştere şi de apropiere în scopul de a mări patrimoniul comun al civilizaţiei. Pusă în slujba alinării suferinţei umane, medicina este prin ea însăşi o ştiinţă de idealism. Şi istoria medicinii nu face decât să aducă în folosul progresului viitor, experienţa trecutului”.
Regele a oferit invitaţilor străini „Meritul Cultural clasa I“ şi unor tineri participanţi, „Meritul Sanitar clasa I“, iar la final, după ce a semnat Diploma de Onoare, i-a felicitat pe dr. V. Gomoiu şi pe prof. I. Cantacuzino pentru organizarea importantului eveniment.
Congresul şi-a continuat lucrările în sălile Universităţii, unde s-au prezentat comunicări din partea invitaţilor străini şi a celor români. S-au vizitat Facultatea de Medicină şi cea de Medicină Veterinară, Laboratorul şi Institutul zootehnic, Institutul „Prof. dr. I. Cantacuzino“ şi Muzeul de antichităţi şi artă religioasă. După congres au fost organizate „excursiuni în regiunile cele mai pitoreşti ale ţărei”.
Cu acest prilej, Direcţiunea Poştelor a pus în circulaţie o serie de mărci cu valori diferite: „Marca de 1 leu“ – comemora 100 de ani de la înfiinţarea Eforiei Spitalelor Civile, „Marca de 6 lei“ – amintea de cei 100 de ani de existenţă a Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi şi „Marca de 10 lei“ – mărturie a existenţei îndelungate a medicinii pe teritoriul Ţărilor Române şi reprezenta, de asemenea, tema principală a congresului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe