Newsflash
Istoria Medicinei

Casa e ruinată, memoria rămâne veşnică

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - feb. 7 2014
Casa e ruinată, memoria rămâne veşnică
   „Nu am văzut niciun portret al lui Socrate Lalu, dar mi-l pot imagina ca pe un bătrân burtos, cu barba deasă şi albă, veghind asupra palatului, fără încetare.“ Asta este fotografia ce rămâne în memoria celor ce ajung întâmplător să citească blogul unei tinere din Piatra Neamţ. „Bătrânelul burtos, cu barba albă şi ochi blânzi“, pe care şi-l imaginează bloggeriţa, îşi donase locuinţa comunităţii locale spre a fi folosită în scop educativ, Palat al copiilor. Casele acestuia, din Piatra Neamţ şi Bucureşti, au avut o soartă tragică. Cei care le-au avut în grijă nu au ştiut să le conserve şi să le dea valoarea pe care o merită. Splendida casă Lalu din Bucureşti, al cărui proprietar fusese anterior Ion Nanu-Muscel, ajunsese, după cum scria Andrei Pippidi, „închisă şi pustie“, încât, doar privind imaginile din trecut şi cele de astăzi putem vedea cum „se nimicesc amintiri“.
   Socrate Lalu s-a născut în anul 1875 la Piatra Neamţ şi a studiat medicina la Paris. Teza de licenţă, „Étude de tabes chez les deux conjoints“, a fost citată de P. Brouardel în „Traité de médecine et de thérapeutique“ (1905). Şi-a continuat studiile la Collège de France şi a susţinut o teză în ştiinţe, sub conducerea lui Albert Dastre, remarcabila lucrare „Recherches sur la sécrétine et le mécanisme de la sécrétions pancréatique“. A publicat „Epilepsie expérimentale par augmentation de la concetration moléculaire du sang“ (1902), „Régulation osmotique des liquides internes chez les echinodermes“ (1903), volumul „Contribution a l’étude de l’essence d’absinthe et de Socrate Lalu la Institutul de Medicină Legală, cu profesorul Émile Charles Archard, alături de Nicolae Minovici, Constantin Parhon, Gh. Marinescu, D. Paulian, Al. Obregia (1932)quelques autres essences“ (1903), care evidenţiază, pe baza experimentelor făcute în laboratorul de la Sorbona, acţiunea toxică a esenţei de absint, în special, şi a celorlalte esenţe în general; în colaborare cu V. Henri, de la Laboratorul de zoologie comparată din Villefranche-sur-Mer, a efectuat cercetări de fiziologie comparată (1904); a mai publicat: „Études sur les colloïdes – action des radiation du radium sur l’hémoglobine“ (1904), „Régulation osmotique des liquides internes chez les Holothuries“ (1910), „Sur le mode d’action de la sécrétine“ (1911), „Etat physique du sang et des centres nerveux sous l’influence des agents convulsivants“ (1912).
   S-a căsătorit cu Emma Duckett, o americancă ajunsă cu familia la Paris, care-şi pierduse părinţii într-un accident de tren. Tânăra familie Lalu, împreună cu fiica lor, Edith Blanche Lalu, născută în Franţa, s-a mutat la Piatra Neamţ. În 1913, Socrate Lalu a fost numit titular la Catedra de farmacologie a Facultăţii de Medicină din Iaşi, pe care a condus-o până în 1920, când s-a transferat la Facultatea de Medicină din Bucureşti, unde a funcţionat până în anul 1940.
   Era extrem de ataşat de studenţi, poate şi din cauza pierderii fiului său Miti, iar aceştia îi arătau profesorului preţuirea lor. Îşi manifesta regretul că mulţi dintre studenţii remarcabili „nu pot deveni profesori“, îi susţinea mereu şi îi îndemna să aibă, pe lângă o pregătire medicală temeinică, şi o aplecare spre cultură, convins fiind că medicul trebuie să fie dublat de un om de spirit. Considera că studentul la medicină trebuie să cunoască măcar limbile latină şi greacă. La pensionarea sa, survenită mai devreme, în urma modificării legiiSocrate Lalu cu fiul său, Petru Cercel, în faţa casei din Bucureşti (1939) învăţământului, cu greu s-a despărţit de studenţi. În anul 1944, a trecut în eternitate.
   Profesorul Socrate Lalu este un exemplu de mare distincţie şi un spirit de o sensibilitate aparte în spaţiul academic românesc. Prof. dr. Ostin C. Mungiu a iniţiat, în urmă cu câţiva ani, evocarea profesorilor de farmacologie de la Facultatea de Medicină din Iaşi, iar în biroul său se păstrează numeroase documente şi fotografii din trecutul disciplinei. Adesea, când îl vizitez, revăd şi portretul pictat al profesorului Socrate Lalu, cu ochelarii săi rotunzi, mustaţa deasă şi chipu-i radiind bunătate, care parcă vrea să comunice prin pânza tabloului că, „fără mult control, fără multă muncă, fără simţ critic şi fără simţul răspunderii, care constituie adevărata cinste a omului de ştiinţă“, nu ajungem departe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe