Cu peste 1.300 de citări ale lucrărilor publicate şi cu un indice h de 19 (conform Google Scholar), dl prof. dr. Dragoş Vinereanu dă un bun exemplu al modului în care se pot îmbina fericit activitatea didactică, practica medicală de vârf şi cercetarea avansată. Valorificarea optimă a şansei de specializare în străinătate – la Cardiff, sub îndrumarea profesorului Alan Fraser, binecunoscută personalitate a cardiologiei britanice – a adus cu sine, prin publicarea rezultatelor numeroaselor cercetări, iniţiate în Ţara Galilor dar continuate şi dezvoltate cu succes în România, o firească şi pe deplin meritată recunoaştere internaţională.Despre modul în care, chiar şi în România, se poate construi o carieră de succes, centrată pe cercetare, dar dublată de implicarea în numeroase organizaţii ştiinţifice, profesionale şi de reglementare, precum şi de asumarea de responsabilităţi administrative, aflăm din interviul realizat de dr. Aurel F. Marin.

 "> Câştigător la \"loteria\" cercetării - Viața Medicală
Istoria Medicinei

Câştigător la "loteria" cercetării

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 4 2012
Câştigător la

Cu peste 1.300 de citări ale lucrărilor publicate şi cu un indice h de 19 (conform Google Scholar), dl prof. dr. Dragoş Vinereanu dă un bun exemplu al modului în care se pot îmbina fericit activitatea didactică, practica medicală de vârf şi cercetarea avansată. Valorificarea optimă a şansei de specializare în străinătate – la Cardiff, sub îndrumarea profesorului Alan Fraser, binecunoscută personalitate a cardiologiei britanice – a adus cu sine, prin publicarea rezultatelor numeroaselor cercetări, iniţiate în Ţara Galilor dar continuate şi dezvoltate cu succes în România, o firească şi pe deplin meritată recunoaştere internaţională.Despre modul în care, chiar şi în România, se poate construi o carieră de succes, centrată pe cercetare, dar dublată de implicarea în numeroase organizaţii ştiinţifice, profesionale şi de reglementare, precum şi de asumarea de responsabilităţi administrative, aflăm din interviul realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

O căutare în Google Scholar, la finalul lui martie 2012, contoriza peste 1.300 de citări pentru 45 de lucrări publicate şi un indice Hirsch de 19, pentru profesorul Dragoş Vinereanu. Născut la 14 iulie 1966, medicul cu dublă specializare în medicină internă şi cardiologie avea să ajungă, în urma concursului de la începutul anului 2006, profesor universitar la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, la doar 16 ani de la finalizarea studiilor în cadrul aceleiaşi instituţii. Retrospectiv privind, ascensiunea sa nu este surprinzătoare: încă din 1990 studia, în lucrarea de licenţă, rolul ecocardiografiei în cor pulmonale. Tehnică pe care, ani mai târziu, având ocazia să o aprofundeze, a reuşit să o ducă mai departe, să contribuie direct la progresul ei. Tenacitatea sa în cercetare, dublată de implicarea în numeroase organizaţii ştiinţifice, profesionale şi de reglementare, dar şi responsabilităţile administrative asumate conturează modelul de succes al clinicianului, cercetătorului şi managerului de care sistemul medical şi viaţa academică din România au atâta nevoie. Cea mai recentă funcţie – adăugată la un şir întreg de alte responsabilităţi –, aceea de prorector cu probleme de cercetare ştiinţifică la alma mater, se anunţă ca un cert câştig pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, în dorinţa de a deveni vizibilă internaţional.

   – Domnule profesor, vă număraţi printre puţinele cadre universitare ale Facultăţii de Medicină din Bucureşti care au reuşit să obţină, prin concurs, titlul de profesor înainte de a împlini vârsta de 40 de ani. Care este „secretul“?
   – „Secretul“ este să ai o activitate care să-ţi permită să aplici la postul de profesor universitar şi, apoi, să existe nişte oameni care să creadă în tine. În România fiind, evident că relaţiile interpersonale sunt foarte importante. Am avut norocul să lucrez în Marea Britanie timp de aproape trei ani, unde am fost educat în spiritul dezvoltării cercetării ştiinţifice şi unde, împreună cu cei de acolo, am publicat mai multe lucrări. Odată întors în ţară, mi-am dorit să am, în spitalul în care lucrez – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – o structură de cercetare similară cu cea din Marea Britanie. Drept care, unul din obiectivele mele principale, în ultimii ani, a fost dezvoltarea acestei structuri de cercetare. Pe baza ei, evident că au apărut şi articolele, pentru că nu m-am mulţumit doar cu ceea ce publicasem în Marea Britanie şi am continuat activitatea ştiinţifică iar tocmai această continuitate a fost unul din argumentele principale pentru care am putut să aplic la postul de profesor înainte de vârsta de 40 de ani.
   – Apropo de stagiile pe care le-aţi efectuat în Marea Britanie: a fost o întâmplare sau v-aţi dorit în mod special să lucraţi cu profesorul Alan Fraser, o personalitate a cardiologiei britanice şi europene?
   – A fost şi şansă, şi planificare. Şansă, pentru că am aflat că Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) oferă nişte burse pentru cardiologi tineri din ţările est-europene, ca aceştia să poată fi pregătiţi la standardul vest-european. Planificarea a ţinut de faptul că exista o relaţie mai veche, la nivel universitar, între universitatea noastră şi cea din Cardiff, iar profesorul Alan Fraser vizitase România în cadrul unui program Tempus, structurat de profesorul Coculescu, din poziţia pe care a ocupat-o, de prorector pentru relaţiile internaţionale, program extrem de benefic pentru mulţi medici români ce au ajuns astfel să se specializeze în străinătate. L-am contactat pe profesorul Fraser şi i-am propus să merg, prin această bursă europeană, la Cardiff. Bursa de un an a fost acordată, în principal, pentru specializare în cardiologie avansată – ecocardiografie, ecocardiografie specială şi cardiologie intervenţională. Având timp însă, am început atunci o serie de protocoale de cercetare, continuate ulterior, până azi.
   – Practic, cum funcţiona sistemul de burse oferit de ESC?
   – Concurs de dosare, unde câştigătorii sunt decişi de un board internaţional al ESC. Rata de succes este, în general, în jur de 20–25%.

Loteria tenacităţii

   – Notabil, în evoluţia dv., este faptul că, la finalul bursei ESC, aţi obţinut o prelungire a stagiului din Ţara Galilor, oferită de data aceasta de Universitatea din Cardiff…
   – Tocmai pentru continuarea activităţii de cercetare, mult mai dificilă decât activitatea clinică. În cercetare, nu poţi prevedea rezultatele, studiul poate ieşi bine sau nu, poţi munci ani de zile pentru a obţine un studiu negativ, cu şanse mult mai mici de publicare. Cercetarea ştiinţifică e o loterie, până la urmă. Începusem mai multe proiecte, în anul în care am stat la Cardiff, am rămas încă jumătate de an, pentru a le continua. Doi ani mai târziu, m-am întors acolo pentru alte şase luni, de data asta cu o bursă a statului român, prin Ministerul Învăţământului şi Cercetării. De atunci am tot fost, pentru diferite perioade de timp, de foarte multe ori în Marea Britanie, la Cardiff, pentru a continua protocoalele de cercetare, pentru a scrie articolele, pentru a dezvolta studii noi. Avem în continuare proiecte  pe care le dezvoltăm împreună. Între timp, trei dintre elevii mei au fost şi ei în Ţara Galilor, la specializare, deci relaţia cu Universitatea din Cardiff este extrem de strânsă. Lucrurile au culminat, dacă pot spune astfel, cu invitaţia pe care am primit-o, de a aplica la titlul de profesor invitat, pentru o perioadă de câteva săptămâni, o formă de recunoaştere şi apreciere a colaborării noastre.
   – Care au fost temele pe care le-aţi cercetat şi ce studii au avut, până la urmă, cel mai mare impact?
   – Am avut şansa de a dispune, la Cardiff, de o tehnologie nouă pe atunci – Doppler tisular. Centrul galez a fost printre primele din lume care a beneficiat de această tehnologie, bazată pe explorarea ultrasonografică a inimii. Noi am utilizat-o în diferite patologii. Am început cu studiile de reproductibilitate, aşa cum se întâmplă întotdeauna când vrei să evaluezi o nouă tehnologie, după care ne-am concentrat predominant pe diagnosticul bolii subclinice, cu alte cuvinte – diagnosticul precoce al bolilor cardiace, înainte de apariţia semnelor clinice, astfel încât să poţi aplica anumite măsuri de profilaxie. Aici am fost noi destul de… „tari“ şi din această cauză suntem citaţi, la nivel internaţional. Practic, lucrările pe care le-am publicat cu ei, împreună cu studiile publicate ulterior, cu cei din România, depăşesc în total o mie de citări internaţionale, ceea ce este un număr destul de bun pentru România. Ulterior, odată cu revenirea în ţară şi dezvoltarea laboratorului de aici, ne-am concentrat pe explorarea relaţiei dintre cord şi vase, tot pentru diagnosticul bolii subclinice şi pentru testarea diferitelor medicamente care ar putea preveni expresia clinică a bolii. Avem la dispoziţie tehnici foarte bune de evaluare a funcţiei miocardice, bazate în fapt tot pe acel Doppler tisular de acum 20 de ani, de care vorbeam. Putem explora, concomitent, funcţia vasculară, ce se întâmplă cu endoteliul vascular, cu rigiditatea arterelor, cu ateroscleroza precoce care poate apărea în vase şi care, evident, influenţează în mod direct inima. Iarăşi, aceste cercetări le facem pe diferite subgrupe populaţionale, la persoane normale, la atleţi – partea de sus a normalului, supranormal, dacă vreţi – şi, desigur, în diferite patologii, pentru a putea face comparaţii între loturi.

Avalanşa

   – Bănuiesc că, la momentul la care aţi început cercetarea în Ţara Galilor, nu ar fi fost posibil să conduceţi aceleaşi studii în România… În prezent, mai sunt diferenţe? De exemplu, centrul pe care îl aveţi aici…
   – Pe partea de ultrasonografie, dotarea centrului de aici este acum cel puţin la fel de bună ca a celui din Marea Britanie, pentru că am avut şansa să aplicăm la nişte granturi prin care să ne dotăm cu aparatele pe care le cunoşteam deja. Ulterior am produs lucrări, ceea ce ne-a dat şansa să aplicăm la alte granturi, lucrurile merg în avalanşă… Partea la care suntem în conti­nuare descoperiţi este cea de probe biologice şi de teste genetice, care, evident, acolo se fac într-o cu totul altă cantitate. Noi nu ne permitem să le facem pe scară largă şi trebuie atunci să aplicăm la alte granturi. O altă arie de cer­ce­tare, foarte intere­santă, apărută în ultimii ani, în ceea ce mă pri­veşte, este aria studiilor clinice internaţionale. În momentul în care am fost cât de cât recunoscut la nivel internaţional şi am avut o activitate de cercetare cunoscută, pasul următor a fost să fiu contactat de diferite grupuri mari de cercetare şi să intru în această arie a studiilor clinice internaţionale, făcând parte din comitetele de organizare a acestor studii. Până acum, am fost cooptat în 12 aşa-numitesteering committees, ceea ce deschide o altă perspectivă şi îţi permite să publici, odată cu aceste comitete ştiinţifice, în jurnale foarte mari, cum ar fi cea mai importantă revistă de medicină din lume – New England Journal of Medicine. De aici şi cele două articole publicate recent în NEJM, e drept, în cadrul unor colective de cercetare mari, de 30–40 de oameni. E important însă că şi un român a fost acceptat printre autori, cu drepturi depline. În mod cert, vor apărea şi alte articole, la care lucrăm în aceste colective de cercetare. Pe de altă parte, a apărut oportunitatea de a colabora cu aceste colective mari şi mă refer la cele de la Duke University (SUA) şi de la Hamilton (Canada), probabil unele dintre cele mai mari din lume, sau la colectivul condus de profesorul Lars Wallentin, de la Uppsala (Suedia), cel mai mare grup de cercetare pe studii clinice din Europa. Se deschid porţi, posibilităţi ca alţii să urmeze şi ca lucrurile să continue. Dacă e să ne referim la „alţii“, am fost primul care a deschis această „poartă“ a burselor europene, în 1995, când am plecat la Cardiff. După mine, alţi 13 colegi au urmat aceeaşi cale, la specializare. Anul acesta, avem deja o colegă în Belgia, iar o alta va pleca în Italia, cu burse europene obţinute prin colaborările deschise cu mulţi ani în urmă…

Pe uşa din faţă

   – Academic, universitar vorbind, este cercetarea profitabilă? În cardiologie, nu aveţi şi avantajul de a beneficia de o dezvoltare a studiilor clinice poate mai mult decât în alte specialităţi? Vă pun această întrebare şi pentru că Societatea Europeană de Cardiologie probabil că este cea mai importantă organizaţie ştiinţifică medicală din Europa, pe ansamblul specialităţilor, extinzându-se chiar cu mult dincolo de limitele continentului. De aici şi un oarecare avantaj: o societate puternică poate să investească în oamenii de viitor, cum a fost şi cazul dv. Este, cumva, cercetarea mai profitabilă în cardiologie?
   – Cercetarea e profitabilă din două puncte de vedere. Academic, deoarece îţi conferă un prestigiu naţional şi internaţional pe care nimic altceva nu ţi-l poate da. Dacă nu publici, nu exişti! În momentul acesta, la nivel internaţional, există doar cei care publică. Cei care doar ţin conferinţe, la un moment dat pot fi senzaţionali, dar nu se pot menţine la acest standard pe termen lung. La nivel naţional, criteriile actuale de promovare universitară sunt, aş zice, peste media europeană. E bine, e rău – nu vreau să comentez.
   – Ar fi interesant să şi comentaţi…
   – Probabil că, pentru România, deocamdată, părerea mea este că sunt mult prea severe. Dar asta înseamnă că, pentru a promova academic, trebuie să publici. Că vor rămâne aceste criterii sau că ele vor deveni ceva mai laxe, cum ar fi normal să se întâmple… regulile vor fi aceleaşi. Atunci, oamenii trebuie să se înveţe să publice, să înveţe să facă cercetare – calea prin care poţi să pătrunzi, pe uşa din faţă, la nivel internaţional, fără să-ţi fie ruşine de tine sau de ţara ta.
   – Dacă sunt mai severe criteriile, ar putea fi o garanţie că un universitar care ajunge profesor în ţară poate fi şi profesor la Cardiff, dacă şi-ar dori… Rigoarea criteriilor are şi părţile ei bune.
   – Din punctul acesta de vedere – da. Dar nu trebuie să fii foarte restrictiv, ci să poţi selecta un grup profesoral – de elită, e drept – dar nu la nivelul celor mai bune universităţi din lume, în momentul acesta. Trebuie dezvoltat un corp profesoral de elită, care să ducă lucrurile înainte. Este nevoie de un drum parcurs pe etape şi senzaţia mea este că s-a sărit peste o etapă. Cel puţin în ce priveşte medicina, nu mă pronunţ pentru alte domenii. La noi, unde este mult mai dificil să publici, mai ales că vii din România, iar jurnalele mari nu sunt foarte fericite să publice autori români, încă este dificil. Lumea trebuie întâi educată şi abia apoi poţi impune criterii peste media europeană, cum sunt cele actuale.
   – Tinerii care şi-ar dori o carieră universitară sunt cumva forţaţi să meargă în centre din străinătate, unde să facă studii şi să publice…
   – Forţaţi? Aş zice stimulaţi, mai degrabă. Nu-i forţează nimeni!

Drumuri deschise şi recompense

   – E posibil să faci cercetare în România, fără să fii implicat în studii internaţionale?
   – E foarte greu! Pentru a putea să pătrunzi în viaţa internaţională şi pentru educaţia ta ştiinţifică şi de metodologie a cercetării, este bine să te duci într-un centru din străinătate. De aceea eu mă bucur că am reuşit să am aceste conexiuni şi sper ca utilizându-le să deschid drumul pentru oamenii care vin în spatele meu şi să pot trimite cât mai mulţi dintre ei să vadă despre ce este vorba. Probabil că un an, un an şi jumătate ar fi suficient. Poate că „rupând“ o perioadă din doctoratul pe care îl fac în România şi continuându-l afară, cum se şi poate face, la acest moment, conform legislaţiei europene, ar fi foarte, foarte bine. Dar trebuie să creăm sistemul, legăturile, să deschidem drumurile, pentru ca ei să-şi creeze, la rândul lor, propriile structuri de cercetare în ţară.
   – Cei care se întorc…
   – Da… Se vor întoarce destul de mulţi… Revenim astfel la celălalt aspect: este cercetarea profitabilă financiar? Şi răspunsul este, ferm: da! De exemplu, granturile din România sunt foarte bine plătite din punctul de vedere al cercetării. E greu să le capeţi, e drept, sunt competiţii foarte dure. Dar, odată obţinute, legislaţia îţi permite să fixezi nişte salarii foarte decente pentru România. Apoi, studiile multicentrice, dezvoltate mult la noi pe partea de cardiologie, dar nu numai – şi oncologie, diabet, neurologie, ca să amintesc primele specialităţi în privinţa numărului de studii clinice absorbite la nivel internaţional. Ele sunt, în general, bine plătite. Investigatorii şi subinvestigatorii câştigă bani din aceste studii, desfăşurând activitate de cercetare, îmbunătăţindu-şi curriculumul. Câştigă şi universitatea, şi spitalul. Profitabilitatea academică se combină cu profitabilitatea financiară. Trebuie să recunosc că, din cercetare, la acest moment, câştig mult mai mulţi bani decât din activitatea medicală. Şi cercetarea este un lucru care îmi place, cu care mă mândresc, care îmi conferă prestigiu internaţional, îmi aduce invitaţii la diferite conferinţe internaţionale – să vorbesc şi să prezint ce se întâmplă în România şi ce facem noi aici – şi, totodată, îmi permit o viaţă cât de cât decentă, din salariul pe care îl primesc pentru conducerea proiectelor de cercetare.
   – Nu este însă o situaţie mai specială pentru cardiologie? Aţi amintit şi de celelalte trei specialităţi mai favorizate, interesante pentru studiile clinice…
   – Cele patru sunt în top.
   – E vorba de patologia cea mai frecventă, iar cardiologia e în frunte.
   – În spitalul nostru, practic, toate specialităţile desfăşoară studii – şi chirurgia, terapia intensivă, hematologia… Cred că există suficient de multe studii pentru orice specialitate, iar apoi există granturile, care sunt deschise oricărei specialităţi.
   – Vă întrebam şi pentru că tendinţa, în cardiologie, este de a face tot mai mult apel la tehnici şi tehnologii noi. Chiar dv. aţi avut şansa de a lucra cu Doppler tisular. Ulterior, când s-a extins şi în Europa cardiologia intervenţională, aţi fost unul dintre suporterii acesteia la noi şi chiar aţi contribuit la introducerea Programului naţional de infarct. Nu este un avantaj faţă de alte specialităţi? E posibilă tehnologizarea, se investeşte mult în tratamente cardiologice noi.
   – Sunt specialităţi avantajate şi specialităţi mai puţin avantajate. Dar, la acest moment, nu poţi pune pe piaţă un medicament nou, o tehnică nouă sau un dispozitiv nou fără să ai în spate nişte studii serioase şi foarte bine conduse. Peste tot, în toate specialităţile, există medicamente, dispozitive şi tehnici. Nu cred să fie vreo specialitate în care să nu existe un progres important al medicinii şi care să nu se răsfrângă în mod direct în cercetarea de specialitate. Evident, Societatea Europeană de Cardiologie este una din organizaţiile cel mai bine structurate la nivel mondial, iar congresul ESC a devenit cel mai mare congres de medicină din lume, cardiologia adresându-se unei patologii foarte frecvente şi cu risc foarte mare. Dar noi suntem şi foarte mulţi, aşa că numărul de studii se împarte la mult mai mulţi. Lucrurile se compensează şi nu cred că asta ar fi o problemă. Cu adevărat o problemă este criza mondială prin care trecem, care face să se simtă un uşor regres al dezvoltării de noi linii terapeutice. Numărul de studii clinice a scăzut destul de mult, în ultimul an, în cardiologie.
   – Aţi vorbit de granturile obţinute în România. Ştiu că una din problemele celor care le obţinuseră era că, de fiecare dată când nu erau bani la bugetul de stat, primele fonduri se tăiau de la cercetare. Se poate face cercetare atunci când, printr-un contract obţinut prin concurs, se taie fondurile fără alte explicaţii?
   – S-au tăiat fondurile acolo unde nu s-a produs nimic, în general. Exemplul nostru – şi am şi altele, din spital şi din universitate – a fost că, acolo unde unităţile de cercetare au mers bine, au produs articole, rezumate la congresele mari şi oamenii au reprezentat bine ţara, fondurile nu s-au redus. Eventual s-a amânat plata, dar fondurile au venit. În cercetarea pe proiecte, lucrurile au mers bine, chiar foarte bine.

Nu turnul de fildeş al cercetării, ci viaţa cetăţii

   – Succesul dv. în cercetare este recunoscut internaţional. În plus, poate spre deosebire de colegii de aceeaşi vârstă, v-aţi implicat în diversele foruri de reglementare profesională, de aviz legislativ, foruri academice – aţi reprezentat Academia de Ştiinţe Medicale în dezbaterea europeană privind studiile clinice. Ce reacţii întâmpinaţi în aceste situaţii: vi se spune că sunteţi prea tânăr pentru a fi peste tot sau vă sunt recunoscute meritele din cercetare şi din învăţământ?
   – Partea de reglementare mi-a plăcut, pentru că am fost educat în Marea Britanie – o ţară foarte bine reglementată în privinţa diferitelor structuri medicale, şi datorită tradiţiei. Venind de acolo, mi-am dorit să contribui la crearea unor structuri la nivel naţional. Prima, la care am contribuit alături de dl prof. dr. Mircea Cinteză, a fost Colegiul Medicilor. Aceasta a fost, practic, „trambulina“ care m-a ajutat ulterior să intru şi în alte structuri profesionale şi academice. În prezent, sunt preşedintele Comisiei consultative de cardiologie de la Ministerul Sănătăţii şi avem numeroase proiecte în derulare. Evident, cel mai cunoscut proiect şi cel mai de succes, salvând peste 300 de vieţi în ultimul an, este cel de tratament intervenţional în infarctul miocardic acut…
   – Surprinzător chiar, pentru România, unde nu s-au găsit bani pentru alte programe…
   – A fost un context favorabil, în care dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii de atunci, dl dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat de la MS, conducerea Societăţii Române de Cardiologie – dl dr. Dan Deleanu şi cu mine am mers în aceeaşi direcţie şi am reuşit să punem pe picioare acest proiect, un program care părea greu de crezut că s-ar putea dezvolta în România. Programul a mers foarte bine, s-au atins parametrii pe care ni i-am propus, adică s-au realizat peste 4.000 de angioplastii la pacienţii cu IMA, numărul e în continuare în creştere. Sperăm ca şi alte unităţi să se integreze în program în viitorul apropiat, finanţarea de anul acesta se menţine la nivelul de anul trecut. De la o mortalitate undeva în jur de 13%, în centrele în care s-a dezvoltat programul, mortalitatea a ajuns undeva în jur de 5%, iar la nivel naţional, datorită programului, mortalitatea prin IMA a scăzut, pentru prima oară, sub 10% anul trecut. Programul a salvat vieţi şi este extrem de benefic pentru România. Suntem şi noi, în sfârşit, pe harta ţărilor care au un astfel de program în Europa.

AŞM – o structură puternică

   – Sunteţi şi secretarul filialei Bucureşti a Academiei de Ştiinţe Medicale. Aţi candidat şi la funcţia de secretar AŞM, dar la vot a fost preferat un candidat mult mai în vârstă. Cum vedeţi implicarea AŞM în dezvoltarea cercetării medicale, având în vedere şi lipsa finanţării pentru această instituţie academică?
   – Academia de Ştiinţe Medicale este o structură foarte importantă, fiindcă legea îi oferă prerogative în multe direcţii: cercetare, formare continuă, consultanţă legislativă. Rolul AŞM va creşte, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa – academiile de medicină sunt structuri puternice, care împing înainte medicina. În ce priveşte funcţia de secretar AŞM, am candidat împotriva unui om care era de mult timp în AŞM, avea o prestanţă acolo, dezvoltase Academia şi o ajutase din punct de vedere politic, aşa că era greu să câştig, la vârsta mea (…). Dar, din poziţia de secretar al filialei Bucureşti şi în colaborare cu conducerea actuală a AŞM, sper ca lucrurile să meargă înainte, să putem dezvolta în continuare proiectele iniţiate cu dl acad. Laurenţiu M. Popescu. Aţi amintit, mai devreme, unul din proiectele cele mai importante, dezvoltat împreună cu Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină, al cărei preşedinte în exerciţiu este, de anul acesta, dsa. Împreună cu alte structuri de cercetare de la nivel european, am pornit la un drum foarte dificil, de modificare a legislaţiei privind desfăşurarea studiilor clinice în Europa. De ce? Pentru că, faţă de America, legislaţia europeană este mult mai strictă, ceea ce a determinat o scădere, în ultimii ani, cam cu 20% a studiilor clinice din Europa, a numărului de pacienţi cuprinşi şi, desigur, a investiţiilor în aceste cercetări.
   – Banii ajung în alte părţi…
   – Fug spre SUA şi Canada, dar mai ales spre „pieţele emergente“, India, China, Rusia şi Ucraina. Cu toate că există, în Europa, structuri de cercetare mult mai bine puse la punct, cu o calitate a cercetării mult mai bine certificată şi monitorizată.
   – Când anticipaţi că vom vedea o hotărâre a Parlamentului European în acest sens?
   – E foarte greu! Am avut o întâlnire la Bruxelles, anul trecut, ajutaţi de medicii români membri ai Parlamentului European, doctorii Buşoi şi Tănăsescu, şi am realizat atunci cât de greu funcţionează legislaţia europeană şi cât de mult poate să dureze. Ei estimau undeva la trei-patru ani, dar la o presiune intensă, pe care organizaţiile de cercetare europene trebuie să o exercite asupra structurilor legislative europene.

Paşi către succes

   – O ultimă întrebare: ce sfat le-aţi da tinerilor studenţi şi absolvenţi de Medicină privitor la cariera de urmat? Aţi da ca exemplu cariera dv., le-aţi spune să urmeze aceiaşi paşi sau să se lase de asta şi să găsească altceva?… Ce şi de ce?
   – Nu mi-e ruşine de cariera mea, eu mi-am dorit-o astfel şi, dacă ar fi s-o iau de la capăt, probabil că aş face la fel. Dacă tinerii au pornit pe drumul medicinii şi doresc să aibă o carieră academică, atunci activitatea profesională de vârf, dublată de activitatea de cercetare, care să le confere prestigiu naţional şi – mai ales – internaţional, probabil că aceasta este calea de ales.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe