Newsflash
Istoria Medicinei

Chipul durerii

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mai 7 2014
Chipul durerii
   Sifilisul era una din bolile ce „bântuia“ judeţul Iaşi la finalul secolului al XIX-lea. În Moldova, unde dr. Iacob Felix scria că „s-au luat primele măsuri pentru privegherea prostitu­ţiei după pro­mul­garea Regulamentului organic“, se înregistra în continuare „suveranitatea“ spiro­che­tei asupra organismului uman, iar medicii şi auto­rităţile raportau frecvent dezastrul vizibil şi in­vi­zibil pe care-l producea sifilisul în comunitate.
   La 15 noiembrie 1886, când a fost realizată fotografia alăturată, a unei femei de 35 de ani, cu „accidente terţiare sifilitice, apărute după doi ani de la infecţiune şi fără să fi făcut niciun tratament“, privegherea prostituţiei lăsa mult de dorit, cea clandestină predominând asupra celei reglementate. Raportul doctorului Felix, membru în Consiliul sanitar superior, asupra „inspec­ţiunei serviciului sanitar din circumscripţia I“ a judeţelor Suceava, Dorohoi, Botoşani şi Iaşi, în anul 1886, către ministrul de interne, evidenţia, pentru Iaşi, că „sifilisul se prezintă la spitale într-un număr însemnat, numărul mare de spitale din acest judeţ este cauza că sifilisul ocupă un loc mai important în statistica sanitară a judeţului decât în alte judeţe unde lipseşte ocaziunea pentru căutarea lui. (...) Bolnavii sifilitici căutaţi în spitalele din Iaşi aparţin, în mare parte, populaţiunei rurale; aci însă observăm o scădere însemnată; în spitalul central al Sfântului Spiridon s-au primit în anul 1885 – 511, iar în anul 1886, până la 1 august, 160 sifilitici“ („Monitorul Oficial“, 28 mai 1887).
   Am identificat această fotografie într-un maldăr de documente, fotografii şi alte vestigii ale trecutului medical, ce ajunseseră într-un spaţiu de unde, împreună cu alte mormane de deşeuri istorice, urmau să fie ridicate pentru a fi topite. Nu pot să nu-mi amintesc de intensitatea experienţei pe care am trăit-o la descoperirea fotografiei. O privesc adesea şi mă tulbură de fiecare dată. Dincolo de compoziţie, unghiuri bune sau mesajul puternic pe care artistul fotograf le-a realizat, este vorba de o femeie căreia boala îi ieşea din corp; (în)locuind-o, ea devenind corpul bolii sale. Pesemne că erau mulţi în jurul femeii, când fotograful îi capta imaginea, şi chiar dacă îşi mai dezgolise trupul odinioară, de astă dată, cu sfială, a lăsat să-i alunece cămaşa peste umeri. Aşezată pe scaun, cu mâinile cruce la piept, ţinându-şi în palma stângă sânu-i veştejit, lăsa să se vadă trupul, odinioară admirat, acum deformat, invadat de gomele ce-i goniseră părul şi îi limitaseră mişcările. Privită lăcomos de atâtea ori, de astă dată avea în faţă ochi care doreau să-i surprindă suferinţa, degradarea. Admirată odinioară, devenise mirare şi model de patologie. Nu ştim cât de frig să fi fost în acea încăpere, câţi ochi erau aţintiţi asupra sa ori ce cuvinte i-au fost adresate atunci, însă, privindu-i chipul, simţim ce durere îi străpungea sufletul.
   Departe de a reprezenta un certificat de desfrânare, boala nu e decât „o contagiune în urma unei întâlniri nenorocite“, după cum Iacob Felix susţinea, iar femei ca aceasta „trebuie să fie tratate cu aceeaşi umanitate cu care se tratează ceilalţi bolnavi“. Medicii acelor vremuri considerau politicile profilactice ca pe o urgenţă naţională. Contra propagării sifilisului erau necesare acţiuni ca „privegherea sanitară a prostituţiei, darea ajutorului medical gratuit bolnavilor afectaţi de boli venerice, primirea nemărginită în spitale a bolnavilor de sifilis, vizitarea medicală a vagabonzilor şi a altor persoane aflate în închisorile poliţiilor şi căutarea celor găsiţi bolnavi, poveţe populare asupra periculozităţii afecţiunilor sifilitice şi asupra măsurilor pentru prevenirea lor, supunerea soldaţilor şi sergenţilor poliţieneşti necăsătoriţi la vizitaţiuni sanitare periodice şi izolarea şi căutarea celor bolnavi“ (Dr. I. Felix, „Tractat de igienă publică şi de poliţia sanitară. Partea a doua. Boalele şi bolnavii“, Bucuresci, 1889).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe