Newsflash
Istoria Medicinei

Cinstim trecutul?

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mar. 30 2015
Cinstim trecutul?
Oamenii şi-au omorât sufletul şi se cred semizei.  
(Grigore T. Popa – „Elogiul carităţii“)

 

Cu zece ani în urmă am depus o adresă la rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, în care scriam despre mai multe monumente funerare ale personalităţilor medicinii ieşene, dar nu numai, construcţii care se află într-o stare avansată de degradare. Unele dintre ele găzduiau noaptea diverse persoane fără adăpost ori deveniseră gropi de gunoi. Rămăşiţele fizice ale unor donatori ai Spitalului „Sf. Spiridon” erau acoperite de pungi de plastic sau resturi menajere. Lista pe care am alcătuit-o a ajuns la rector, iar acesta a dispus alcătuirea unei comisii de inventariere a monumentelor vandalizate.
Într-o dimineaţă, am pornit spre cimitirul „Eternitatea“; într-o maşină se afla întreaga comisie – trei cadre didactice (între care şi subsemnatul) şi un student. Că aşa e democratic. Nu am stat mai mult de un sfert de oră acolo, timp în care nu cred să fi „inventariat“ mai mult de două morminte. O parte (jumătate) a comisiei se grăbea să asiste la un doctorat, studentul a mers la ora de educaţie fizică, iar subsemnatul la seminarul de istoria medicinii, unde trebuia să vorbesc studenţilor despre înaintaşii medicinii şi cinstea pe care le-o arătăm. Despre cum le onorăm memoria şi îi consemnăm în lucrările noastre, cum îi elogiem punându-le numele pe frontispiciul unor instituţii de învăţământ ori medicale, cum le recomandăm tinerilor medicinişti să le citească lucrările, fundamentale pentru pregătirea lor (!).
Însă ce-şi vor spune acei studenţi care, trecând prin vreun cimitir, de exemplu, văd mormântul unei mari personalităţi (cum auziseră ei la seminar că ar fi) a cărei placă tombală este spartă şi crucea răsturnată? Sau, trecând prin parcul unei universităţi, văd bustul unui colos al medicinii româneşti fără nas sau cu alte părţi din corp distruse, iar soclul este încărcat cu desene; ori un spaţiu care nu demult găzduia un muzeu cu exponate unice în România, iar acum e pe cale de a deveni pizzerie?
Nu ştiu ce-şi vor spune. Poate că unora nu le va păsa şi vor proceda într-un mod asemănător, odată ajunşi la cârma unor instituţii medicale. Se vor debarasa de tot ce este vechi, de tot ce pomeneşte despre trecut şi îşi vor crea propriile spaţii în care-şi vor expune diplomele şi distincţiile. Cum altfel?
Stând la birourile lor furniruite, cu laptopul de-o parte, iar de cealaltă cu revistele deschise la pagina în care li s-au publicat interviurile, oare se vor întreba care le va fi traseul în posteritate? Ce vor consemna istoricii medicinii despre ei?
Sper ca multor studenţi să le pese. Am numeroase exemple de tineri care înţeleg şi respectă valorile trecutului, pricep că istoria unei specialităţi nu porneşte de la ei. Că aşa cum îşi alcătuiesc albumul cu fotografii de familie, la fel îşi vor alcătui şi albumul cu fotografii ale familiei specialităţii lor. Din resurse personale vor ridica busturi maeştrilor lor, vor finanţa volume care să stea mărturie pentru ce a fost înainte şi cum s-au clădit, pas cu pas, o universitate, un spital, o clinică ori un dispensar dintr-un sat de munte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe