Newsflash
Istoria Medicinei

Crucea Meritul Sanitar

de Dragoş BĂLDESCU - ian. 29 2016
Crucea Meritul Sanitar
     Crucea „Meritul Sanitar“ a fost instituită de regele Carol I printr-un regulament special la 26 noiembrie 1913. Potrivit regulamentului, se putea acorda „acelor persoane care, prin activitatea lor – contribuții caritabile, scrieri sau alte activități, au contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a națiunii. Se poate acorda și ofițerilor medici sau oricui care contribuie la dezvoltarea medicinii în general“.
     Crucea a fost creată pentru a-i răsplăti pe cei care au contribuit la combaterea epidemiei de holeră din timpul celui de-al doilea război balcanic (1913), când trupele române au trecut Dunărea în Bulgaria. Acțiunile militare au fost foarte puține, marele inamic fiind boala declanșată în urma contaminării fântânilor de către armata bulgară în retragere și a lipsei de igienă. În stoparea epidemiei s-a implicat activ și viitoarea regină Maria, care a condus personal un sanatoriu și a obținut medicamente și provizii pentru bolnavi făcând apel atât la autorități, cât și la prieteni bogați.
     Crucea „Meritul Sanitar“ era organizată pe trei clase, toate având în centru o cruce din email roșu. Clasa I este din bronz aurit, clasa a doua este din metal argintat, iar clasa a treia din bronz.
     Decorația se prezintă ca o cruce latină cu diametrul de 29 mm, cu reversul emailat în roșu și raze de lungimi variabile cu originea în jurul crucii. Aversul prezintă bustul argintat al reginei Elisabeta, privind în partea stângă. Pe revers se află cifrul regelui Carol I, data înființării (1913) și inscripția Meritul Sanitar. Deasupra crucii se află o coroană regală de 17–22 mm. Inelul de prindere are diametrul de 15 mm. Se purta pe partea stângă a hainei sau a uniformei. O prevedere interesantă a regulamentului stipula că persoanele decorate (cu excepția străinilor) primeau doar un brevet și urmau să-și cumpere singure însemnul de la producătorii autorizați.
     Panglica are lățimea de 35 mm, e făcută din moir alb, cu două benzi roșii de 3 mm lățime. Printr-un decret regal din 27 iulie 1917, decorațiile acordate în timp de război aveau ca semn distinctiv o cunună de lauri pe panglică. Acest decret a fost abrogat la 19 decembrie 1938, când a fost aprobată o panglică specială pentru versiunea de război, care avea în plus două benzi aurii de 3 mm la margini. Această versiune a fost acordată în al Doilea Război Mondial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe