Inaugurăm în acest număr o rubrică specială consacrată savantului George Emil Palade, de la naşterea căruia se împlinesc, la 19 noiembrie, o sută de ani. Pe lângă interviuri şi relatări de la viitoarele evenimente omagiale, vom găzdui şi alte materiale primite pe adresa redacţiei, care să contribuie la întregirea imaginii asupra vieţii şi operei singurului român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Deschidem această serie cu interviul acordat de dl prof. dr. C. D. Zeletin dnei Alina Boghiceanu.

 "> „Dacă aş fi respirat în preajma lui Pasteur nu aş fi fost impresionat mai mult“ - Viața Medicală
Istoria Medicinei

„Dacă aş fi respirat în preajma lui Pasteur nu aş fi fost impresionat mai mult“

de Alina BOGHICEANU - sept. 27 2012
„Dacă aş fi respirat în preajma lui Pasteur nu aş fi fost impresionat mai mult“

Inaugurăm în acest număr o rubrică specială consacrată savantului George Emil Palade, de la naşterea căruia se împlinesc, la 19 noiembrie, o sută de ani. Pe lângă interviuri şi relatări de la viitoarele evenimente omagiale, vom găzdui şi alte materiale primite pe adresa redacţiei, care să contribuie la întregirea imaginii asupra vieţii şi operei singurului român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Deschidem această serie cu interviul acordat de dl prof. dr. C. D. Zeletin dnei Alina Boghiceanu.

 

Interviu cu prof. dr. C. D. Zeletin, scriitor, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedintele Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România

 

   – Domnule profesor, după câte ştiu cunoaşteţi bine şi „pe viu“ biografia marelui savant, George Emil Palade, primul român laureat al Premiului Nobel (1974) pentru medicină, şi familia sa – din care faceţi parte. Care sunt prima dv. amintire şi, fireşte, primele impresii pe care vi le-a făcut?
   – Aveam şase sau şapte ani, deci în 1941 sau 1942, acasă în Burdusacii mei natali din fostul judeţ Tecuci, astăzi judeţul Bacău, când, într-o seară, mai exact entre chien et loup, cum spune francezul, adică atunci când începi să nu mai desluşeşti bine, cineva bătu într-o scândură a gardului dinspre hudiţă, nu în poarta de la drum, cum ar fi fost firesc. Bunica Natalia trebăluia pe acolo şi eu pe lângă ea. Un tânăr chipeş, înalt, cu un fel de a vorbi luminos şi apăsat, se recomandă: „Bună seara, doamnă! Numele meu este Traian Bocioacă. Sunt numit învăţător la Burdusaci şi aş vrea să mă prezint domnului director Constantin Dimoftache“. Perspicace, bunică-mea îşi dădu seama, chiar dacă nu-l vedea clar, că tânărul de după şipci nu ştie că bunicul se pensionase de şase ani. Pe deasupra, îl recunoscu după timbru. „Măi, măi, da’ mata n’ăi fi cumva Gigi Palade?“ „Te pomeneşti că m-ai nimerit! Sărut mâna, mătuşică Natalia, da’ iscusită ureche ţi-a mai dat Dumnezeu!“ Era, bineînţeles, fiul fratelui ei, Emil, George Emil („Gigi“), viitorul laureat al Premiului Nobel... A stat la noi şi la Şendreştii de peste dealul împădurit de la est vreo săptămână, iar şotii făcea şi la Burdusaci şi la Şendreşti, la cealaltă soră a tatălui său, Lucreţia Mihalache, în sătucul Văratici, leagănul tutovean al Pălădeştilor... Am amintiri şi dinaintea acestui episod, dar nu ştiu dacă nu cumva ele se confundă în reprezentările mele cu elemente din povestirile de familie. Primele mele impresii? Era voios, foarte frumos, nu foarte apropiat, înzestrat cu un simţ particular al plasticităţii limbii. Părea că îşi înfrânează permanent exuberanţa nativă, impresie pe care mi-a lăsat-o toată viaţa. Când, în 1945, am plecat la Bârlad, elev al prestigio­sului liceu „Gheorghe Roşca Codreanu“, printre cele câteva cărţi luate cu mine a fost şi „Povestea vorbei“ de Anton Pann, apărută în 1943 la Casa Şcoalelor, cu excelentele desene ale lui Athanasie Demian, creator al unui stil propriu în arta desenului, folosit din plin în cărţile lui de către muzicologul George Breazul şi de revista „Gândirea“ de la Cluj, al cărei unul dintre fondatori era. Îmi aduc perfect aminte cum, citind-o, mă opream uneori, spunându-i fratelui meu, Paul: „Uite, expresia asta am auzit-o la unchiul George!“. Îl moştenise, în această privinţă, pe tatăl său, Emil Palade, căruia noi îi spuneam moş Nicu, fratele bunicii Natalia, deoarece numele de botez îi era Ioan. Existenţa unchiului George, chiar dacă nu mai era în ţară, a fost de-a lungul vieţii mele un reper înalt, mai ales în privinţa minţii lui de o acuitate mare şi de un echilibru perfect, a vieţii devotate complet ştiinţei şi, deci, a descoperirilor lui epocale, fundamente ale biologiei celulare lăsate în urmă. Eu sunt unul dintre admiratorii lui. Am avut de timpuriu revelaţia geniului său. Nimeni, niciunde şi nicicând, nu mi-ar fi transmis mai bine inefabilul pe care îl presupune geniul. Dacă aş fi respirat în preajma lui Pasteur, n-aş fi fost impresionat mai mult.
   – În cartea de interviuri cu George Emil Palade, realizate de Radu Iftimovici la San Diego, am dat peste următorul răspuns al savantului la întrebarea privitoare la rădăcinile familiei: „Eu le ştiu, dar cred că le ştie mai amănunţit nepotul meu de la Bucureşti, prof. dr. Constantin Dimoftache, alias poetul C. D. Zeletin. El s-a ocupat de arborele genealogic al familiei. Te sfătuiesc să-l contactezi“. Vă rog, domnule profesor, să precizaţi care sunt aceste rădăcini şi unde se află ele în configuraţia provinciilor României.
   – Urmând unor cercetări personale de arhivă, care s-au întins, intermitent, de-a lungul întregii mele vieţi, cred că, pe linie paternă, primul strămoş este Şandru, pârcălab de Roman, atestat documentar ca trăitor prin anii 1528–1546. Printre urmaşii acestuia, care au preluat în timp patronimul Făghian (de unde şi satul Făghieni, astăzi în judeţul Bacău), la a şaptea descendenţă o aflăm pe Safta Făghian, căsătorită în 1790 cu Lupu Palade. Răzeş înstărit, el a migrat în acest sat din nordul fostului judeţ Tecuci, sat pierdut între codri şi râpe, urcând din Cudalbii Covurluiului, astăzi în judeţul Galaţi. Fugea cu averile lui, prisaca mai întâi, din calea turcilor, dintr-un ţinut plat, expus, în unul foarte felurit şi ascuns între păduri. Safta Făghian şi soţul ei Lupu Palade sunt răs-străbunicii preotului Gheorghe Palade din cătunul Văratici, comuna Şendreşti, judeţul Tutova (astăzi în judeţul Bacău), bunicul lui George Emil Palade. Deci, strămoşii dinspre tată ai savantului au fost răzeşi bogaţi. De altfel, mare iubitor de istorie, George Emil Palade a fost interesat o viaţă de problema răzăşească. Într-o scrisoare pe care mi-a adresat-o târziu, la 3 februarie 2003, găsesc următorul pasaj: „Răzeşiile din Ţara de Jos marchează extin­derea teritoriului Moldovei spre Ţara de Jos fără operaţii militare. Miron Costin, spre sfârşitul secolului şaptesprezece, a achiziţionat multe răzăşii din Ţara de Jos“. Într-adevăr, una dintre ele se afla în aria Burdusacilor mei natali, care înglobau şi satul Oprişeşti, cu moşia fraţilor preot Ioan şi general doctor Traian Mironescu, în vechime cumpărată de la Ioniţă Costin, foarte cultivatul fiu al cronicarului. Şendreştii Pălădeştilor se află la aproximativ 5 km la răsărit de Oprişeşti... Trebuie, de asemenea, reţinut faptul că Pălădeştii de care vorbesc erau români şi nu greci (paharnicul Costandin Sion, în Arhondologia lui, vorbeşte de alţi Palade). Ei şi-au luat numele de la Paladie, sfânt celebrat de biserica ortodoxă la 28 ianuarie, împreună cu Efrem Sirul, autor al triadei de metehne, minunat alăturate (chiar în sensul psihologiei de nuanţă medicală), în tulburătoarea lui rugăciune: „Doamne şi stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijei de multe şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie!“. În privinţa mamei lui George Emil Palade, născută Cantemir, ea coboară pe linie maternă dintr-un bogat boier din Câmpulung Muscel, patriarhalul Ion Ciolan, căruia Ion Negulici i-a pictat portretul. Tatăl ei, Ioan Cantemir, institutor, descinde din Ion Mateiaş (sau Matei, sau Mateescu sau Cantemir), transilvănean învăţat, revoluţionar de la 1848, urmărit şi osândit la moarte de unguri, motiv pentru care a trecut munţii cu turmele de oi, pe la Cheia, şi s-a stabilit în satul Scurteşti, în ţinutul Buzăului.
   – Ar fi foarte potrivit să ne spuneţi, în hăţişul genealogic al acestei familii, care sunt intersecţiile în care s-au ivit personalităţi distincte dedicate trăirii cărturăreşti, artistice ori spirituale...
   – Sunt mai multe: profesori şi jurişti, medici şi scriitori, preoţi şi chiar un episcop, mare teolog şi compozitor de muzică bizantină, un tenor de notorietate europeană (Scala) etc. Mă opresc însă numai la bunicul dinspre tată al savantului, preotul Gheorghe Palade (1854–1928). Născut la Făghieni şi rămas orfan de mamă, a fost luat de mic de unchiul său, călugărul Gherman Palade, stareţul Mânăstirii Răchitoasa, şi crescut în mediul destoiniciilor gospodăreşti ale călugărilor acestei mânăstiri, cea mai bogată din Moldova (avea peste 50 de moşii presărate până la Nistru), decăzută însă după reformele drastice ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi după retragerea ierarhilor greci spoliatori în urma secularizării. Tânărul Gheorghieş Palade a crescut însă în mediul de puritate morală şi elevaţie spirituală întronat cu rigoare de stareţul Gherman Palade, care a avut grijă să-şi trimită nepotul să urmeze Seminarul de la Roman. După absolvire, tot unchiul său l-a îndreptat spre Mânăstirea (fără călugări) de la Şendreşti, plasa Pereschiv, ţinutul Tutovei, unde s-a căsătorit şi a avut mai mulţi copii. E interesant, ba chiar important, să menţionez faptul că Mânăstirea Răchitoasa patrona, pe lângă Mânăstirea de la Şendreşti, şi schitul Fătăciuni, la 3 km sud de Şendreştii părintelui Gheorghe Palade, schit izolat între dealuri împădurite (pe atunci!). E foarte grăitor faptul că, încă din anul 1741, exista aici o legătorie de cărţi bisericeşti. Schitul a fost ars de tătari în două rânduri şi refăcut în 1752 şi în 1865, dar a dispărut apoi. Exista pe lângă schit şi o şcoală pentru copiii satului, avându-l dascăl pe iero­monahul Inochentie Pocrovanu: alt fapt demn de amintit. Preotul Gheorghe Palade purta părul împletit la spate într-o coadă, era sobru, blând, profund credincios şi moral, cu un apreciabil simţ al măsurii, devotat bisericii şi gospodar destoinic. Sensibil într-ale cărturăriei şi extrem de corect, răspunde, din singurătatea lui, Chestionarului lingvistic al lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Preţuit de episcopul Iacov Antonovici al Huşilor, istoric, epigrafist, membru de onoare al Academiei Române, îi găsim numele imprimat în lista abonaţilor la cele cinci masive volume ale Documentelor bârlădene ale episcopului cărturar, ceea ce indică interesele intelectuale ale preotului de la Şendreşti. Târziu, la 10 iulie 1921, după ce copiii săi terminaseră de mult studiile secundare şi, după caz, pe cele universitare, deci scăpase de marile griji de tată, apăsat totuşi de amintirea eforturilor supraomeneşti de a-şi fi dus, dintr-un sătuc presărat în jurul unei râpe împădurite, am numit Văraticii Şendreştilor, copiii în oraşele din jur, parcurgând cu trăsura ori căruţa distanţe foarte mari, îl găsim semnând Memoriul redactat la Bârlad de profesorul şi poetul George Tutoveanu (1872–1957) şi trimis Ministerului Instrucţiunii Publice, prin care se solicita înfiinţarea unui liceu teoretic de fete în Bârlad. Răspunsul, pozitiv, a venit repede, după trei săptămâni – o, tempora! Dintre copiii părintelui Gh. Palade, ultima, bunica mea, Natalia, urmase, în urmă cu 20 de ani, pensionul particular din Bârlad al Nathaliei Drouhet, născută Olivari, mama celebrului comparatist, profesorul Charles Drouhet de la Universitatea din Bucureşti. Părintele Palade, să zicem, „îşi luase grija“. Şi totuşi...
   – Precizaţi succint, vă rog, însuşirile temperamentale şi caracterologice ale părinţilor savantului.
   – Încep cu tatăl, Emil Palade, profesor de filosofie şi pedagogie la Şcoala Normală din Buzău. Şi deştept şi inteligent – noţiuni diferite totuşi, atâta vreme cât există oameni inteligenţi care nu sunt deştepţi... Deşteptăciunea e inteligenţa trează la apelurile, potenţiale ori exprimate, ale ambianţei, ale clipei prezente. Fiica lui, doctoriţa Constanţa Palade, obişnuia să spună, nu fără a sublinia din ochi nuanţa hiperbolică: „Tata e cel mai inteligent om din lume!“. Alteori spunea: „Tata e cel mai deşteptom din lume!“. În amândouă formulările avea dreptate. Foarte cultivat, uşor ironic, causeur, însă puţin dispus la destăinuiri, era înzestrat cu un nemaipomenit talent la îndeletnicirile practice: tâmplărie, tapiţerie, croitorie, artă culinară – tot ce voiai! Evident, la modul profesionist. Pe toate le făcea fără cusur şi cu foarte mare plăcere. Îngemănarea dintre inteligenţă şi aplicaţiile practice i-a moştenit-o fiul George. Şi să nu uit încă o însuşire a minţii: pătrunderea lesne în miezul lucrurilor. Mama, Constanţa Palade, născută Cantemir, a fost institutoare. Foarte frumoasă, foarte elegantă până la adânci bătrâneţi, nu prea îndemânatică, ba chiar lipsită de simţ practic, plutea peste realităţi, capricioasă şi, în consecinţă, uneori imprevizibilă. Se baza pe soţul care o adora. Aş putea spune, cu mâna pe inimă, că atârna de el, probă că, atunci când el a murit (1952), s-a îmbolnăvit sufleteşte grav, nu se mai regăsea pe ea însăşi până la a nu mai putea vorbi. Nu era glumă sau capriciu: nu şi-a revenit decât după aplicarea de şocuri electrice. Moş Emil şi tanti Tanţi alcătuiau o unitate a două personalităţi strict antinomice. Pe mine mă iubea mult, dar şi în amintirea faptului că moş Emil a insistat ca eu să urmez, în acele vremuri grele, Facultatea de Medicină, mai mult practică şi mai puţin imaginativă, asigu­rându-mă că prin această alegere pot să mă consacru şi scrisului artistic. Moş Emil era un spirit pozitivist, atent la realităţi, iubitor de logică şi ordine, tanti Tanţi trăia într-o lume ideală, proteică, oare­cum imaginată. Era ca o mireasmă a unor realităţi fără de care, totuşi, nu putea trăi.
   – Dar cele două surori ale lui George Emil Palade?
   – Sora mai mare, Adriana (1911–2002), numită în familie Adina şi Ady, profesoară de istorie şi geografie, a fost pentru mine – şi cred că era pentru toţi – o minune! Foarte frumoasă, cu o nobleţe a figurii cum rar am întâlnit, sobră, restrictivă, foarte cenzurată, cu o vagă tristeţe în figură, pe care i-o bănuiam fără să fiu sigur că există, cu o decenţă, o modestie, cu un bun-simţ şi cu simţul măsurii emblematice, absolut în afara oricărei ostentaţii. Era o fiinţă profundă şi de reazem, deosebit de cultivată. Noi, toţi trei fraţii, am iubit-o foarte mult şi regret că nu mi-am forţat mintea spre a găsi cel mai subtil mijloc – dacă ar fi putut exista pentru exigenţa şi discreţia ei – de a i-o fi mărturisit. Constanţa, numită Cim, sora cea mică (n. 1920), trăitoare astăzi, la bătrâneţe, în SUA, a fost unul dintre medicii pediatri renumiţi din Bucureşti, lucrând multă vreme la Spitalul de Copii Caraiman. Interesată cu deosebire în leucemii, a studiat la Paris cu unul din cei mai reputaţi specialişti în acest grup de maladii foarte serioase, profesorul Jean Bernard. A fost o doctoriţă bravă. Curajul terapeutic şi, în consecinţă, originalitatea gândirii au caracterizat-o. Cunosc nu puţine cazuri grave când, trecând peste confortul stereotipiilor, chiar dacă acestea erau asigurate de erudiţie terapeutică în problemă, cutezanţa doctoriţei Cim Palade a scos bolnavi din neant, i-a tras cu un braţ puternic din alunecarea în prăpastia finală. Aceşti foşti copii bolnavi sunt astăzi părinţi sau bunici. Zilele trecute chiar, un sexagenar îmi spunea: „Existenţa mea este opera doamnei doctor Cim Palade“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe