Newsflash
Istoria Medicinei

Din Vestul junior către Estul centenar

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - feb. 10 2017
Din Vestul junior către Estul centenar
  La puține decenii de la înființare, Institutul de Medicină din Timișoara privea cu respect spre cel similar din Iași. Așa se poate citi dacă răsfoim albumul „Un călduros omagiu la a 100-a aniversare – 1979 – a Institutului Medico-Farmaceutic Iași” – trimis la sărbătorirea centenarului instituției similare din capitala Moldovei.
Deschizând voluminosul album, învelit într-o imitație de piele în culoarea cafelei cu lapte, prins cu două șuruburi, cu fotografii lipite pe carton alb, cu file de calc între ele, citim în deschidere un text scris caligrafic, cu litere mari, impunătoare: „Pentru ceea ce ați realizat cu migală și patriotism la dezvoltarea și consolidarea învățământului medical românesc, pentru știința și cultura românească în 100 de ani de existență, vă adresăm întreaga noastră recunoștință și gratitudine. Ne vom strădui să fim demni de exemplul dumneavoastră”, semnat, rector al Institutului de Medicină Timișoara, prof. dr. Gh. Băcanu și secretar al Comitetului PCR, conf. dr. Tr. Crișan.
 Cele 30 de fotografii alb-negru au fost alese de timișoreni cu o anume semnificație. Parcurgând imaginile ni se desfășoară în fața ochilor o istorie pe scurt a instituției medicale bănățene: clădirea Institutului de Medicină din Timișoara, imagini cu aparatura pentru studii de electrofiziologie, pentru determinarea inotropismului miocardic pe fibra izolată, un stimulator medical electroacustic, un aparat electromedical și un dispozitiv pentru verificarea cunoștințelor. Sunt ilustrate aspecte din timpul cursului de la Clinica I Medicală, a stagiului la Clinica I Semiologie Chirurgicală, a lucrărilor practice la Catedra de farmacologie, a stagiilor din Clinica I Medicală, Clinica II Chirurgie, Clinica II Pediatrie, Secția de terapie intensivă a Clinicii I Pediatrie și din Secția de rinichi artificial din cadrul Spitalului Județean. Sunt prezentate demonstrații la propedeutică stomatologică, un instantaneu cu studiul individual la cabinetul audiovizual, aspecte de la expoziția de invenții și inovații, ori din timpul pregătirii militare a studentelor mediciniste, precum și fotografii ale tinerelor surprinse în perioada de muncă patriotică la Întreprinderea de legume și fructe. Colecția de imagini se încheie cu o fotografie a căminului de studenți nr. 1 al IM Timișoara și cu un detaliu al unei camere studențești.
În interior, au fost inserate și copiile fotografice ale brevetelor de invenție emise de Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie/Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci al Republicii Socialiste România pentru câteva inovații ale unor membri ai institutului timișorean: „Aparat pentru verificarea programată a cunoștințelor” (valabilitate: 25 mart. 1970–25 mart. 1985) – autori: fiz. Iosif Nagy, dr. Mihai-Glad Plauchithiu (Timișoara) și fiz. Gheorghe-Ioan Mihalaș (Arad); „Stimulator medical electroacustic” (valabilitate: 15 mart. 1973–15 mart. 1988) – autor: fiz. Iosif Nagy (Timișoara); „Microcomprimate pentru identificarea corpilor cetonici în lichidele biologice” – autori: dr. Gheorghe Băcanu și farm. ing. Valeriu Popescu (Timișoara); „Medicament pentru tratamentul intoxicațiilor cu alcool” (valabilitate: 27 feb. 1971–27 feb. 1986) – autori: prof. dr. Ștefan Gavrilescu, dr. Caius Streian și farm. Tiberiu Danciu (Timișoara); „Procedeu pentru obținerea monogliceridelor unor alfa-acilaminoacizi” (valabilitate: 25 mart. 1974–25 mart. 1989) – autori: dr. chim. Ilie Lupșa și chim. Cornel Bilegan (Timișoara); „Compoziție cu acțiune antimicrobiană asupra unor tulpini de stafilococi” (valabilitate: 1 iun. 1971–1 iun. 1986) – autori: ing. Valeriu Giuran, dr. Efimia Anghelescu, dr. Oliver Pop și ing. Rodica Drăghici (Timișoara); „Procedeu și instalație pentru spălarea și sterilizarea instrumentelor medicale, în special a acelor și seringilor” (9 mart. 1974–9 mart. 1989) – autor: Elena Paiș (Timișoara).
 Mi-ar plăcea să răsfoiesc și albumul trimis (poate) de IMF Iași cu ocazia împlinirii vreunui număr de ani de la înființarea Institutului de Medicină din Timișoara și, în general, să am o privire de ansamblu a schimbului acesta de albume „la ceas aniversar”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe