Newsflash
Istoria Medicinei

Între laborator și bolnav

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 22 2016
Între laborator și bolnav
     Doctorul A. J. Cronin și-a scris romanele în prima jumătate a secolului XX, perioadă în care practica medicală a fost invadată de numeroase descoperiri științifice și tehnice. Din cărțile sale, în care personajele principale sunt medici, se degajă părerea că adevărata misiune a celor ce se dedică îngrijirii bolnavilor este ca în primul rând să le redea acestora sănătatea și doar apoi să stea în laborator. Aceasta, pentru că mulțumirea autentică vine după zile și nopți petrecute la patul bolnavilor și mai puțin de la recunoașterea faimei de savant. În romanul Gran Canaria, Harveg Leith, un medic de laborator, se exilează în urma unui eșec ce costă viața pacientului și încearcă să-și poarte disperat înfrângerea pe meleaguri exotice. Aici, în peisajul mirific al unei insule tropicale, vine în contact cu o societate pestriță ca mentalitate și poziție socială. Izbucnirea unei epidemii îl cheamă pe doctor să-și pună cunoștințele în slujba salvării soției unui bogătaș, Mary Fielding, aflată în vacanță pe insulă. Dragostea fără speranță care se naște între ei o repune pe picioare, după ce este salvată, printr-o veghe prelungită, din ghearele morții. Atât neurastenia ei, cât și depresia medicului vindecător se risipesc și amândoi se întorc în sânul civilizației, în stare să reia viața de la început. Sfârșitul romanului îi regăsește pe drumul de întoarcere: unul către medicină și celălalt către soțul său anost, dar bogat și grijuliu. Personajele secundare se profilează într-o lumină clară și sunt reprezentate printre altele de Robert Tranter, un pastor ipocrit și Suzanne, sora sa misionară, de o contesă spaniolă scăpătată și câteva figuri localnice pitorești.
     Dar teza după care alegerea medicului între viața lângă bolnavi și facilitățile clinicilor universitare este mai explicit expusă în romanul Anii valoroși. Titlul său original, în limba engleză, este „The Valorous Years“, dar mai apare și sub alte titluri: „Anii de tinerețe“ (The Green Years) sau în traducerea franceză a librăriei Albin Michel: „Les années de l’illusion“. Aici, Duncan Stirling, un modest adolescent infirm, renunță la slujba de secretar de primărie pentru a pleca fără niciun ban să studieze medicina. La plecare lasă în urmă o mamă supărată, un tată alcoolic, dar și pe Margret Scott pe care o iubea în secret la fel ca Euen Overton, fiul unui bogat antreprenor și intern la clinica medicală Saint Andrews, rivalul său atât în dragoste, cât și în profesie. Lipsit de mijloace, parcurge pe jos distanța dintre satul său de baștină, Levenford, și Universitatea din Saint-Andrews. Dar în drum este surprins de o furtună care-l obligă să accepte găzduirea medicului de țară Angus Murdoch și a fiicei sale Jeanne. În urma recomandării colonelului Scott, tatăl lui Margret este primit de doctorul Ingliss, decanul facultății și medicul șef al Spitalului Victoria care-i permite să se înscrie la concursul pentru bursă de studii. Reușind al treilea din câteva sute de candidați, începe medicina, având șansa de a o cunoaște pe Anna Geissler, un proeminent chirurg ortoped emigrat de la Viena, care îl va lua sub aripa ei ocrotitoare. Mai mult, după ce, în timpul unei operații, scapă din mână flaconul de anestezic, ea îi propune – și efectuează – refacerea chirurgicală a funcționalității membrului paralizat ca sechelă a unei poliomielite din copilărie. Își continuă studiile sub îndrumarea Annei Geissler, care îl familiarizează cu cercetarea de laborator în patologia sistemului nervos. Salvează un tânăr cu empiem pulmonar neglijat și termină facultatea, fiind remarcat de profesori. La solicitarea vechiului său binefăcător, doctorul Murdoch, îl înlocuiește pe acesta în clientela sa, prilej cu care vindecă „in extremis“ o pneumonie gravă. O altă virtuozitate clinică este reducerea fracturii cervicale a bătrânului doctor de țară, prins între dărâmăturile unui baraj prăbușit. Între timp, Margret se căsătorește cu rivalul său. Euen și Anna Geissler îi solicită colaborarea la clinica din Edinburg. Refuză postul mult râvnit de președinte al Fundației Wallace, la care este propus de profesorii universității, preferând să preia clientela rurală a doctorului Murdoch, să renunțe la o idilă sugerată de Margret și să se căsătorească cu Jeanne, fiica doctorului de țară.
     Cronin face parte din grupul de scriitori britanici ai anilor ’40 din secolul trecut, al căror stil a realizat o creștere a vânzărilor romanelor englezești și a atracției cititorilor pentru ele. Romanele scrise în acest stil au creat un tip de proză aparte, diferită de ceea ce au dat nuveliștii francezi ai secolului trecut. Celebrul romancier W. Somerset-Maugham susține în lucrarea sa eseistică „Bilanț“ că printre cele mai importante calități ale prozatorilor britanici, asemenea lui Cronin și a lui însuși, sunt claritatea și simplitatea. Prima este o cerință neglijată întâmplător sau deliberat, dovedind că scriitorul nu-și cunoaște el singur intențiile. Mulți scriitori nu gândesc dinainte, ci numai pe măsură ce scriu.
     Poate la fel de importantă precum claritatea este simplitatea, calitatea pe care Cronin, alături de Somerset-Maugham o cultivă reușit.
     Somptuozitatea este greu de digerat în cantități mari. Sentimentalismul exagerat este pentru englezi lipsit de pudoare. Multe romane franțuzești pe care le-am semnalat în prezenta rubrică au fraze rostogolitoare, epitete maiestuoase, substantive bogate în nuanțe și asociații poetice, încrengături de propoziții subordonate ce dau frazei gravitate și amploare, o măreție ca aceea a valurilor ce se succed din mare. În contrast, simplitatea este mai ușor acceptată de un cititor obișnuit, deși ea nu este un dar al naturii; romancierii britanici au dobândit-o prin educația lor de tip behave yourself.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe