Newsflash
Istoria Medicinei

Medalia Bene Merenti

de Dragoş BĂLDESCU - oct. 2 2015
Medalia Bene Merenti
     După urcarea pe tronul Principatelor Unite, Carol I a continuat eforturile lui Alexandru Ioan Cuza de a fonda un sistem național de decorații. Prima medalie ofi­cială a fost „Pro Virtute Militari“ a lui Cuza, instituită în 1860 și acordată abia în 1866 supraviețuitorilor luptei din Dealul Spirii. În 1872, Carol a fondat și el două medalii militare.
     România nu avea însă o distincție pentru merite civile și domnitorul a instituit una în februarie 1876. Medalia Bene Merenti a fost inspirată de o decorație similară a Casei princiare de Hohenzollern, care exista din 1857. Avea două clase și se acorda pentru merite în domeniul artelor, științelor, industriei, agriculturii etc. Printre persoanele decorate s-au numărat și medici. Multe medalii au fost acordate în nume propriu, fără brevet sau cu publicarea unui decret.
     Primele exemplare erau din argint, cu diametrul de 40 mm și nu aveau panglică. Ele au fost distribuite de domnitor înainte de 1876, ca un cadou personal. Prima versiune oficială din 1876 avea două clase. Clasa I, cu diametrul de 30 mm, era confecționată din aur sau argint aurit, iar clasa a doua era din argint și avea aceeași dimensiune. Panglica avea 30 mm lățime și era din moar vișiniu, cu dungi argintii de 2 mm pe margini.
     Aversul medaliilor a evoluat în timp. Toate versiunile au în centru portretul lui Carol I, dar există cel puțin cinci variante diferite ale acestuia. Cele mai vechi medalii îl reprezintă pe tânărul prinț cu favoriți și fără barbă. Ulterior, acesta apare cu barbă de lungime variabilă și cu o fizionomie schimbată datorită vârstei. Portretul este înconjurat de o legendă care se schimbă și ea în timp; cea mai veche variantă este Carolus Primus Princips Romanum, ulterior Carolus I Princeps Romaniae, iar după 1881 versiunea finală Carolus I Rex Romaniae. Reversul este comun și conține textul Bene Merenti înconjurat de o cunună de lauri. Se crede că primele medalii au fost produse în atelierul lui Paul Telge din Berlin, ulterior și la Monetăria Națională din București.
     Medalia „Bene Merenti“ a fost acordată rar, pentru merite culturale și științifice (inclusiv medicilor), până la desființarea ei de către Carol al II-lea, în 1931.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe