Newsflash
Istoria Medicinei

Nicolae Leon

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - oct. 7 2022
Nicolae Leon

Este unul dintre cei mai dragi oameni pe care îi cunosc. Trăiește prin fiinţa sa, nu de carne, ci în duh.

Botoșănean ca și Nicolae Leon, dr. Panaite Zosin, într-un text elaborat în urmă cu nouă decenii și pe care am bucuria să-l redau publicului în acest an în integralitatea sa, scria: „Valoarea noastră nu-i cea aparentă, cea materială, cea obiectivă, și în orice caz o valoare vremelnică; ci este cea intimă, cea nematerială, cea sufletească, cea subiectivă, singura ce supravieţuind se și poate transmite. De unde deducem lesne că oamenii nu supravieţuiesc decât prin viaţa lor subiectivă, prin viaţa lor spirituală, cea obiectivă, materială stingându-se complet, parcă tocmai în vederea purificării totale a vieţii subiective, când aceasta există în măsura de-a supravieţui”.

Coperta Nicolae Leon

Povestea vieţii, comprimată, evident, o puteţi citi în volumul pe care l-am publicat la Centenar, lansat la Ateneul Român, în prezenţa strănepoatei sale, pianista Elizabeth Sombart. Urmele sale, în slovă și în piatră, le găsiţi în multe dintre locurile din Iași. Unul dintre cele mai înalte edificii din urbea atât de dragă lui Nicolae Leon îi poartă, din anul 2019, numele. Bustul său, semnat de demi-fratele marelui Birlic, Vasile Vasiliu-Falti (1902-1988), străjuiește intrarea în această impozantă clădire.

DSC_1271

DSC_1362

Relaţia cu Bucureștiul nu a fost tocmai fericită

Posibil să fi trecut Nicolae Leon prin parcul în care de peste jumătate de veac a fost amplasat bustul unui titan al știinţei, Darwin, despre care a scris mult, lucrare realizată de același artist plastic. În Herăstrău sigur i-ar fi plăcut să reflecteze îndelung, în Capitală, în schimb, a stat puţin. O scrisoare pe care disciplina de Istorie a Medicinei a UMF „Grigore T. Popa” din Iași o păstrează în arhiva sa transmite mult mai mult decât par să comunice rândurile însemnate. Misiva a fost scrisă în 18 august 1924, pe o hârtie oficială a Laboratorului de Parazitologie al Facultăţii de Medicină din Iași, din str. Universităţii nr. 16.

„Iubite Dle Decan,

Cu toate că am înștiinţat oficial Ministerul că renunţ la transferarea mea în București, totuși mă simt dator a-ţi comunica și Dtale, cu rugăminte de a primi mulţumirile mele cele mai sincere și a le transmite și celorlalţi Domni colegi care mi-aţi făcut deosebita onoare a mă vota. Când am cerut transferarea știam că viaţa e scumpă în București, nu mi-am închipuit însă că este imposibilă pentru un profesor mai nevoitor care trăiește numai din leafă. Un mic apartament din 3 camere se plătește 150 mii lei anual, adică leafa mea pe un an și jumătate. Rugându-vă încă o dată să mă ertaţi de încurcătura care v-am făcut-o fără voie, primiţi salutările mele cele mai destinse.”

Scrisoare fata

Scrsoare p.2

Relaţia sa cu Bucureștiul nu a fost una tocmai fericită. Se poate ușor înţelege din textul cărţii pe care am publicat-o și din care am să citez acest fragment:

„Parte din profesorii de acolo îmi făceau mari mizerii, sub pretext că nu sunt și doctor în medicină” (p. 78). În vremea cât a fost profesor în Capitală i-a impresionat pe tinerii studenţi care veneau în număr mare să-l asculte, și nu doar cei de la Medicină și Farmacie, ci și de la alte facultăţi. N. Leon consemna: „Atmosfera Bucureștiului, faţă de aceea a Jenei sau chiar a Iașului, era sufocantă. Nu găseai un colţișor unde ondulaţia graţioasă a unor coline înverzite, ca la Jena sau ca la Iași, să-ţi oprească privirea. Nu vedeai – vorba lui Cobălcescu – decât ceriu, ziduri, hogegi, acoperișuri de case și oameni. În loc de ciripitul drăgălaș al păsărelelor, nu auzeai decât zgomotul enervant al străzii” (p. 92).

„Mon cher Petresco”

Dar să revenim în Iașiul cel drag, dar atât de oropsit în vremea Marelui Război, timp în care Nicolae Leon a fost rector al Universităţii și a avut de gestionat sumedenie de probleme. În noianul de morţi, suferinţe, epidemii și alte câte mai erau atunci, au existat clipe luminoase. „Singurele momente de uitare era timpul când simpaticul maestru Costin Petrescu picta. El a lucrat cu mine în timpul războiului vreo patruzeci de tablouri: tipuri de evrei din Iași, soldaţi ruși, clienţi de-ai Curţii Marţiale etc. Costin Petrescu nu este numai un distins pictor, ci este și un om inteligent, are viziune plastică și precisă a mișcărilor, știe să aleagă detaliile care individualizează un personaj. Dacă nu s-ar fi oprit la pictură, cu siguranţă că ar fi devenit un distins literat și critic de artă. Îmi amintesc cu câtă emoţie priveam cum picta și mă uimea rapiditatea cu care reda portretele” (p. 195).

Mirarea și, evident, încântarea a fost să descopăr într-un târg de vechituri din București, în anul 2014, printre cărţi poștale și scrisori puse în vânzare, o cartotecă pe care am zărit semnătura „Leon”. Cunoscând-o, am și achiziţionat preţiosul document. Amicul Olivier Dumas, de la Institutul Francez din Iași, a transcris-o și tradus-o:

„Mon cher Petresco,

Veux tu avoir la bonté de passer à l’atelier car Louis et moi so patraques. Il m’est venu hier sur tout le corps une série de grosses cloques. Comme lorsqu’on a été piqué. Et j’ai eu beaucoup de fièvre etc. etc. Je te serre la main. Leon.”

„Dragul meu Petrescu,

Vrei să ai bunătatea de a veni la atelier, pentru că Louis și eu nu ne simţim bine. Mi-au apărut ieri pe tot corpul o serie de vezicule mari. Ca și cum ai fi fost pișcat. Și am avut multă febră. Îţi strâng mâna. Leon.”

*

Anul acesta, la împlinirea a 160 de ani de la nașterea lui Nicolae Leon și a 150 de ani de la venirea pe lume a lui Costin Petrescu, mi-ar plăcea să-i readuc simbolic împreună, la Iași, printr-o dublă lansare de carte și o expoziţie de pictură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe