Newsflash
Istoria Medicinei

O secvență din viața unui om pe nedrept uitat

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iun. 14 2016
O secvență din viața unui om pe nedrept uitat
     Fotografia alăturată îl înfățișează pe dr. Ion Alexa, inspector general sanitar regional la Iași, citind raportul „Situația sanitară a Moldovei“, duminică, 17 octombrie 1943, în aula Fundației „Regele Ferdinand“, la Congresul de sănătate publică al Moldovei (Iași, 17–19 octombrie 1943). În prezidiu se aflau IPSS Irineu, mitropolitul Moldovei și Sucevei, prof. dr. Petre Tomescu, ministrul sănătății și ocrotirii sociale, prof. dr. Mihai David, rectorul Universității din Iași, col. Constantin Talpeș, prefect de Iași, și prof. dr. Gheorghe Tudoranu, decanul Facultății de Medicină din Iași și președintele comitetului de organizare.
     Ion Alexa (1897–1995) a fost membru al diviziei internaționale de sănătate din cadrul Societății americane de sănătate publică din New York, al Fundației Rockefeller, al diviziilor de statistică, epidemiologie – Laboratorul de sănătate publică din Washington, Boston, Syracuse, Albany, membru al Institutului Pasteur și conferențiar la catedra de epidemiologie clinică și profilaxia bolilor contagioase din Facultatea de Medicină din Iași. Distins cu ordinele „Coroana României“ și „Steaua României“, în 1945 a fost îndepărtat de la catedră prin „avansare“ ca inspector general sanitar în centrala Ministerului Sănătății. A organizat și condus cu succes, între 1947 și 1948, importanta acțiune antimalarică din județul Tulcea.
     Invidia unor colegi a condus la a i se înscena un proces în urma căruia a fost condamnat la muncă silnică. După reabilitare, a refuzat să mai lucreze pentru Ministerul Sănătății și a fost numit inspector sanitar în Ministerul Transporturilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe